Drugie pokolenie

Okładka książki Drugie pokolenie autora Tracy Hickman, Margaret Weis, 9788375060874
Okładka książki Drugie pokolenie
Tracy HickmanMargaret Weis Wydawnictwo: Zysk i S-ka Cykl: Dragonlance: Drugie pokolenie (tom 1) Seria: Dragonlance fantasy, science fiction
Dragonlance: Drugie pokolenie (tom 1)
Dragonlance
The Second Generation
2007-06-26
1996-01-01

Kup Drugie pokolenie w ulubionej księgarnii

Oceny książki Drugie pokolenie

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugie pokolenie

Ten zbiór opowiadań jest przeznaczony dla wąskiego grona czytelników - tych, którzy przeczytali Wojnę Lancy i chcieli ponownie przenieść się do tego świata i spotkać swoich bohaterów. Dla takich też czytelników "skalibrowana" jest moja ocena.

Opowiadania nie są wybitne, ale nie mogę im zarzucić nic poważnego; choć należy oczywiście pamiętać, iż jest to literatura klasy B. Ostatnie opowiadanie, najlepsze ze wszystkich, podnosi ostateczną notę do 6.5.

Jeżeli ktoś pokochał świat Dragon Lance, powinien być z tej książki zadowolony.

Seria mini powieści z udziałem bohaterów głównej sagi Dragonlance oraz, a może przede wszystkim z udziałem ich dzieci. Pełna przygód magii książka.

Na półkach: , , , ,

Minęło ponad 20 lat na Krynnie od zakończenia sagi Legend bliźniaków. Zakończenia wprost doskonałego, trzymającego w napięciu i pełnego w każdym calu dla świata Smoczej Lancy. Czy po 9 latach potrzebna była kontynuacja? Odpowiedź jest twierdząca. Jednakże Drugie pokolenie nie jest kolejną częścią przygód bohaterów Wojen lancy, nie służy również jako wprowadzenie nietypowych dzieci herosów. Ta książka to dość mroczne preludium, z jednym humorystycznym epizodem, do "grande finale" Kronik, ukazująca nam jak wszystko, co złe i nikczemne odradza się ponownie na Ansalonie po przejściu ewolucji, zagrażając temu co zostało wywalczone mieczem, magią i poświęceniem w poprzednik książkach. Jak ambicje, honor rycerski i szerzenie dobra obracają się w nienawiść, chęć siania terroru i śmierci. Te 5 istotnych historii dla każdego fana gatunku będą wyjątkowe, choć nie da się ukryć, iż bez znajomości tej sagi, nie dadzą się łatwo przyswoić. Wielu autorów próbowało odnaleźć się opowieściami w tym uniwersum, jednak tylko duetowi Weis i Hickman wychodzi to jakością na najwyższym poziomie.

373 użytkowników ma tytuł Drugie pokolenie na półkach głównych

Okładka książki Smoki krasnoludzkich podziemi Tracy Hickman, Margaret Weis
Smoki krasnoludzkich podziemi Tracy Hickman, Margaret Weis

Okładka książki Miecz dla króla. Wiedźma z lasu. Ewa Bogucka Pudlis, T.H. White
Miecz dla króla. Wiedźma z lasu. Ewa Bogucka Pudlis, T.H. White
Okładka książki Krainy Podmroku Mark Anthony, Elaine Cunningham, Ed Greenwood, Roger E. Moore, Brian M. Thomsen

Cytaty z książki Drugie pokolenie

Dodaj cytat z książki Drugie pokolenie