- nauki społeczne (psychologia, socjologia, itd.)
- Zarządzanie zasobami ludzkimi (HR)
- 2016-01-01
- 2016-01-01
W publikacji przedstawiono najważniejsze elementy procesu rekrutacji i selekcji z punktu widzenia najnowszych międzynarodowych badań naukowych z tej dziedziny. Autor kompleksowo, przystępnie i z humorem omawia m.in. takie tematy jak:
psychologia rekrutacji i selekcji,
analiza pracy a modelowanie kompetencji,
efektywność pracy i jej pomiar,
testy psychometryczne,
badanie zachowania w selekcji kandydatów,
zbieranie i kombinacja danych.
Menedżerowie i specjaliści HR znajdą w tej książce opis sposobów zwiększenia skuteczności i ograniczenia kosztów rekrutacji i selekcji, przydatne wskazówki, przykładowe narzędzia i pytania testów selekcyjnych, studenci i wykładowcy - pierwszy systematyczny przegląd wiedzy naukowej na temat rekrutacji i selekcji oraz jej przełożenie na praktykę, a osoby poszukujące pracy - informacje i rady oparte na badaniach na temat skuteczności zachowań kandydatów chcących pozyskać pracę oraz typowych zachowań rekruterów.
Kup Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników w ulubionej księgarni
Oceny książki Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników
66 użytkowników ma tytuł Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników na półkach głównych- Chcę przeczytać 43
- Biznes 1
- Biblioteczka HR 1
- Rekrutacja 1
- 2019 1
- Chcę mieć 1
- W kolejce do czytania 1
Tagi i tematy do książki Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników
Cytaty z książki Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników
Dodaj cytat z książki Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Rekrutacja i selekcja oparta na dowodach. 33 zasady skutecznego naboru pracowników
Bardzo pomocna i dobrze napisana książka.
Bardzo pomocna i dobrze napisana książka.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMust-read dla każdego początkującego HR-owca
Must-read dla każdego początkującego HR-owca
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla znających podstawy statystyki zapoznanie się z jedną tabelką na początku książki jest równoważne przeczytaniu 50% treści. Jeżeli ktoś nie zna statystyki, to niech lepiej się wysili, bo warto, a jeżeli nie, no cóż, niech pozostanie w ciemnym pudełku. Książka robi z rekrutacji i w ogóle z HR coś co do tej pory powodowało mój brak zaufania do wiedzy z tych dziedzin, to znaczy kwantyfikuje te zagadnienia, przedstawia je w postaci liczb i to mnie przekonuje. Mimo, że wiedza w niej zawarta zawiera dorobek nauki, to autorowi udało się uniknąć tak charakterystycznego dla polskich autorów akademickiego zadęcia. Książkę czyta się dobrze, jak pozycje popularnonaukową z licznymi felietonistycznymi zabiegami.
Dla znających podstawy statystyki zapoznanie się z jedną tabelką na początku książki jest równoważne przeczytaniu 50% treści. Jeżeli ktoś nie zna statystyki, to niech lepiej się wysili, bo warto, a jeżeli nie, no cóż, niech pozostanie w ciemnym pudełku. Książka robi z rekrutacji i w ogóle z HR coś co do tej pory powodowało mój brak zaufania do wiedzy z tych dziedzin, to...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla kogoś kto miał styczność z rekrutacją - nie polecam, nic odkrywczego tam nie ma. Natomiast pozycja może zainteresować kogoś, kto o rekrutacji nie ma pojęcia i chciałby zapoznać się z podstawami.