Życie w cieniu śmierci

- historia
- 2016-12-01
- 2016-12-01
Dotąd w polu badań naukowych historyków nie znalazło się doświadczenie osób, dla których śmierć z rąk NKWD ponad 20 tysięcy polskich jeńców i aresztowanych stała się niewyobrażalną tragedią i które naznaczyła na całe dalsze życie. Chodzi oczywiście o najbliższych krewnych zabitych: żony, dzieci, rodziców, rodzeństwo… Tym właśnie problemem w swojej książce zajął się Krzysztof Łagojda. Podstawą jego badań stały się wielogodzinne rozmowy z członkami rodzin wymordowanych jeńców, uzupełnione dokumentami i bogatą literaturą przedmiotu. Na tej podstawie autor podjął próbę odtworzenia życia tych rodzin w różnych okresach, począwszy od czasu wojny po koniec PRL. Stale szukał odpowiedzi na pytanie, jak zamordowanie ojca i męża przez NKWD wpłynęło na życie bliskich, w jaki sposób toczyła się egzystencja rodzin po wojnie, jak szukano informacji o losie zmarłego, jak podtrzymywano pamięć o nim, wreszcie jak odbierano stanowisko władz w tej sprawie. Krzysztof Łagojda w swej książce pokazuje, że zbrodnia katyńska to nie tylko akcja eksterminacyjna na rozkaz Stalina i drażliwy problem polityczny, ale i trwająca dziesięciolecia tragedia wielu tysięcy rodzin, rana, która częstokroć nigdy się nie zagoiła.
Kup Życie w cieniu śmierci w ulubionej księgarni

OPINIE i DYSKUSJE o książce Życie w cieniu śmierci
Wspaniały debiut Krzysztofa Łagojdy – doktoranta w Instytucie Historycznym Uniwersytetu Wrocławskiego. Tematem przewodnim są relacje osób najbliżej powiązanych z zamordowanymi w Katyniu oficerami. Autor postanowił przeprowadzić szereg wywiadów z członkami Dolnośląskiej Rodziny Katyńskiej i napisać swoje dzieło metodą historii mówionej, tzw. oral history. W ten sposób wydarzenia historyczne stanowią jedynie tło dla opowieści ostatnich już świadków Zbrodni Katyńskiej. Dzięki takiemu zabiegowi książka jest do głębi autentyczna, poruszająca i niejednokrotnie skłania do smutnej zadumy. Krzysztof Łagojda zadał sobie trud porozmawiania o bolesnej przeszłości z najbliższymi oficerów rozstrzelanych wiosną 1940r. przez NKWD. Dla tych osób oznaczało to wydobycie z pamięci traumatycznych wspomnień, ale jednocześnie powodowało radość z powodu chęci pielęgnowania pamięci o tak ważnych dla nich wydarzeniach.
Książka napisana jest w sposób niezwykle przystępny. Świetnie nada się do lektury zarówno dla znawców tematu, jak i dla osób dopiero zgłębiających wiedzę o wydarzeniach w Katyniu. Poprzez odpowiednio zastosowaną chronologię czytelnik może prześledzić, jak rodziny wywiezionych do ZSRS oficerów przeżywały rozłąkę na różnych etapach wojny i po jej zakończeniu, jak długo tliła się nadzieja na powrót mężów i ojców, z jakimi problemami przyszło się zmierzyć owdowiałym żonom i osieroconym dzieciom.
Jedyną kwestią, do której mogę mieć negatywne uwagi, jest warstwa edytorska - w niej niestety pojawiają się liczne błędy, ale o to nie można winić autora, a osobę przeprowadzającą korektę tekstu. Nie jest to zresztą najistotniejszy problem dla publikacji tego typu, w której liczy się przede wszystkim treść historyczna. A merytorycznie książka jest poprowadzona genialnie.
"Życie w cieniu śmierci" to rewelacyjny debiut Krzysztofa Łagojdy. Jeżeli tak zapowiada się początek jego kariery naukowej, nie pozostaje nic innego, jak czekać na kolejne prace. Ukłony dla autora.