Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO

Okładka książki Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO autora Diane Ackerman, 9788379434961
Okładka książki Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO
Ekranizacje:
Azyl (2017)

Kup Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO w ulubionej księgarnii

Oceny książki Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO

OPINIE i DYSKUSJE o książce Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO

To książka, która porusza i daje nadzieję nawet w najciemniejszych czasach. Ackerman opowiada o niezwykłej odwadze i empatii ludzi, którzy ryzykowali wszystko, by ratować innych. Historia warszawskiego ZOO pokazuje, że człowieczeństwo może zwyciężyć nad okrucieństwem, choć cena bywa ogromna. Czyta się ją z podziwem i wzruszeniem, pamiętając, że takie momenty odwagi naprawdę się zdarzają.

Przewaga poznawania historii u źródła – zamiast konsumowania fabularyzowanych zamienników – jest oczywista. Postanowiłam jednak, że póki nie wpadnie mi w ręce egzemplarz „Ludzi i zwierząt”, być może wcale nie najgorszym pomysłem będzie spotkanie z Diane Ackerman. Lektura zapisała się bowiem w mej głowie jako szumnie chwalona, z gatunku tych pięciogwiazdkowych. Wystarczył jednak szybki rzut oka na średnią ocen, by zdać sobie sprawę z zaserwowanego przez podświadomość nieporozumienia. Przymykając jedno oko na niepochlebne opinie, w przypływie nadziei i entuzjazmu rozwarłam drugie – wyliczane na wstępie jakże solidne podstawy bibliograficzne przypieczętowały kredyt zaufania, jakim zgodziłam się obdarzyć autorkę. Gdybym tylko wiedziała, jak prędko ów walor spadnie na najniższą lokatę...

Uwaga, może być niemiło. Od pierwszych stron w tył mojej głowy postukiwało wyobrażenie zagranicznego twórcy: jegomość dorwał się do rodzimych archiwów i – zachłystując się ich obfitością – w ekstazie postanowił wydoić je do cna. Naszpikować faktami i anegdotami swój produkt i bezceremonialnie wpakować odbiorcy do gardła. A że po drodze czytelnikowi odbije się raz czy dwa (lub dziesięć) – bez znaczenia.

Nie potrafię sklasyfikować tego tworu i chyba to mierzi mnie najbardziej. Z sobie tylko znanych powodów szykowałam się na spotkanie z beletrystyką. I faktycznie, Ackerman lubuje się w zdaniach zapowiadających względną fabułę. Tylko po to, by po chwili ostro odbić z prostej drogi opowiadania i skupić się na wspomnianych wyżej dobrodziejstwach źródłowego inwentarza. Robi to jednak na tyle nieudolnie, że najbardziej zdeterminowanemu czytelnikowi ciężko będzie wynieść rzeczową wiedzę. Przytacza dosłowne cytaty, parafrazuje zapiski, relacje współtowarzyszy doli Żabińskich, opisuje fotografie – wszystko pięknie, choć nie przy tej okazji. Ciężką do strawienia gulą okazały się gdybania autorki, usilne wplatane na przestrzeni całej książki: „skoro Antonina hodowała róże, z pewnością raczyła swych gości konfiturami”, „Antonina zapewne pomyślała to i śmo”, „Jan na pewno wiedział o tym i tamtym”. Dziwna mieszanka prawdy i fikcji, niepotrzebne wtłaczanie myśli w umysł i czynności w ręce. Trudność wyodrębnienia poszczególnych proporcji jest doprawdy frustrująca – tym bardziej, gdy już zorientujemy się, że chyba miała być to próba uchwycenia historii. Wycinek jakże wyjątkowy – a próba jakże nieudana.

Wiele tu niepotrzebnych szczegółów. Choć odpowiedniej byłoby chyba mówić o „szczegółowych szczegółach”. Miałby one jakąś rację bytu w utworze fabularnym, tu zaś drażnią – zależnie od ilości przytoczonych – niczym drzazga w paluchu lub kilogram soli sypnięty na gałkę oczną. Z ich użycia nie wynika nic, ponad przydługie i okropnie męczące zdania. Mój osobisty faworyt, w którym Ackerman zapoznaje odbiorców z rodzajami chrząszczy (notabene, dokładnie tego spodziewa się przeciętny czytelnik, gdy w stopce redakcyjnej widnieje motyw ratowania z niemieckiej okupacji) liczy sobie okrągłe 40 linijek. Przyganiał kocioł garnkowi – sama mam zamiłowanie do wypluwania wyrazów z prędkością karabinu maszynowego. Gdzie jednak moje zbitki opinii, a gdzie pełnoobjętościowa książka. Człowiek przedziera się minutę-dwie przez jedną stronę, by później dociekać, czym do diabła ciężkiego jest jaguar (niekoloryzowany przykład żywcem wyjęty z mojej osobistej przeprawy; na co dzień mam jako taką wiedzę o kotowatych). A gdy myśli, że już gorzej być nie może... Rozpoczyna się rozdział, w którym płynnie przechodzimy od przybycia zająca polarnego, przez Irenę Sendlerową i cichociemnych, do rzeźbiarki Magdaleny Gross.

Straszna to była książka. Bynajmniej nie ze względu na temat, o którym w zamyśle miała traktować – a który ledwo napoczęła. Dobrnęłam do końca, bo to nie tak, że z „Azylu” niczego nie można się dowiedzieć. Za słowami klasyka: można, ale jakim kosztem?

Spodziewałam się czegoś innego.

Spodziewałam się czegoś innego.

2369 użytkowników ma tytuł Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO na półkach głównych
536 użytkowników ma tytuł Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO na półkach dodatkowych

Diane Ackerman
Diane Ackerman
Diane Ackerman (ur. 07 października 1948 w Waukegan, Illinois ) to amerykańska pisarka, poetka i przyrodnik znana najlepiej za pracę Natural History zmysłów . Jej styl pisania, powoduje że jej ksiązki należą do najlepiej sprzedających się książek o naturze, opisywanej jako połączenie poezji i historii potocznej

Cytaty z książki Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO

Diane Ackerman Azyl. Opowieść o Żydach ukrywanych w warszawskim ZOO Zobacz więcej