4 pory mroku

Oceny książki 4 pory mroku

OPINIE i DYSKUSJE o książce 4 pory mroku

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Momentami czyta się ciężko, co zdanie metafory, przenośnie (niektóre prawdopodobnie niepotrzebne, a ich nagromadzenie na pewno). Same opowiadania trzymają poziom (dwa odstają na minus) i historie są interesujące. Zdarzają się sytuacje przerażająco odpychające, które w ogólnym rozrachunku opowiadania mają zwykle głębszy sens, przesłanie. Bardzo dobra książka.

Debiutancki zbiór opowiadań niesamowitych Pawła Palińskiego "Cztery Pory Mroku" budzi mieszane uczucia. Obok elementów znakomitych, świetnie napisanych, intrygująco wymyślonych, pojawiają się również fragmenty pretensjonalne czy wręcz irytujące.

Zacząć trzeba od formy. Paliński pisze dobrze, ale bardzo manierycznie, siląc się, by tworzyć jak najwięcej niebanalnych i misternie skonstruowanych zdań. Czasami tekst robi się rzeczywiście nadzwyczajnie piękny, ale kiedy autora poniesie ułańska fantazja, wymyślna forma potrafi wzbudzić głównie konsternację a coś, co w założeniu ma być efektowne, robi się tylko efekciarskie.

Wystarczy rzucić okiem na spis treści. Silenie się na napuszoną oryginalność widać już po tytułach niektórych opowiadań. Takie jak "Zapłacz, a ja Cię ukoję, rzekła Śmierć", "Trikkety-trakkety-trak, albo ze szczęściem nie ma żartów", czy "To dla Lucy Lee, choć Lucy Lee już tu z nami nie ma" trochę śmieszą swą bombastycznością (co ciekawe, to najciekawsze teksty w zbiorze, o czym za chwilę).

W samych opowiadaniach również zdarzają się co i rusz fragmenty grubo przeszarżowane. Czasem ma się wręcz wrażenie, że redaktor powinien zainterweniować (tytułem przykładu zacytuję : "Podniosłem się ciężko, bo walczyłem z potworną ssącą siłą, której środek wektora przypadał na punkt dokładnie pomiędzy pośladkami" sic ...). A zaraz obok są zdania autentycznie urzekające urodą i elegancją.

Przejdźmy jednak od formy do treści - ostatecznie to fabuła jest solą opowieści. Tutaj jest równie ambiwalentnie. Są teksty naprawdę dobre, są też niestety srodze przeciętne.

Dwa najlepsze to, przywołane już dla swych barokowych tytułów "Trikkety" i "Lucy Lee".

Pierwszy z nich to oparta o przejmującą historię dyskryminacji wariacja na temat swoistego Dextera, seryjnego mordercy zabijającego jeszcze gorszych od siebie zwyrodnialców. Drugi zaś to niezwykła, fantasmagoryczna historia o pokerowej (dosłownie) grze, jaką prowadzi pewien szuler ze Śmiercią. Fabularnie bardzo creepy, z przejmującym przekazem i intrygującym zakończeniem.

Z pozostałych opowiadań w pamięci zostaną mi pewnie (....)

Notka powyższa ukazała się w całości w ramach cyklu czytelniczego Polska Groza XXI, publikowanego na www.lubiegroze.pl. Zainteresowanych zakończeniem zapraszam na :

521 użytkowników ma tytuł 4 pory mroku na półkach głównych
210 użytkowników ma tytuł 4 pory mroku na półkach dodatkowych

Okładka książki Kamerdyner Marek Klat, Paweł Paliński, Mirosław Piepka, Michał Pruski
Kamerdyner Marek Klat, Paweł Paliński, Mirosław Piepka, Michał Pruski
Okładka książki Eksplozje Igor Brejdygant, A.J. Gabryel, Tomasz Jastrun, Jacek Melchior, Daniel Odija, Paweł Paliński, Ahsan Ridha Hassan, Alek Rogoziński, Janusz Leon Wiśniewski
Okładka książki Po godzinach. Antologia nowej prozy Łukasz Błaszczyk, Agnieszka Burton, Jola Gomółka, Łukasz Hassliebe, Agnieszka Jelonek, Wawrzyn Kowalski, Jan Lete, Ania Majchrowska, Paweł Paliński, Paweł Sajewicz, Alicja Sawicka, Radek Światłowski, Katarzyna Walas
Okładka książki Herosi Michał Cetnarowski, Jakub Ćwiek, Rafał Dębski, Aleksandra Janusz, Rafał Kosik, Jakub Małecki, Łukasz Orbitowski, Paweł Paliński, Joanna Skalska, Robert J. Szmidt, Robert M. Wegner
Okładka książki Science fiction po polsku Jakub Ćwiek, Dariusz Domagalski, Tomasz Duszyński, Agnieszka Hałas, Artur Laisen, Paweł Paliński, Piotr Sarota, Andrzej W. Sawicki, Szymon Stoczek, Istvan Vizvary, Milena Wójtowicz
Paweł Paliński
Paweł Paliński
Debiutował w Fahrenheicie, następnie pojawił w Nowej Fantastyce. Wniósł swój drobny wkład do antologii horroru „Pokój do wynajęcia" i „Trupojad". Zebrał za te dokonania dobre i złe recenzje - tych dobrych uzbierało się odrobinę więcej. Oczekuje na wydanie pierwszego autorskiego zbioru opowiadań „4 pory mroku”. To wszystko wydarzyło się na przestrzeni czterech ostatnich pracowitych lat. Po ukończeniu stołecznej uczelni w 2005 roku, gnany tolkienowską wręcz tęsknotą, wybrał dobrowolne wygnanie i ruszył na południe Polski - w stronę gór. Obecnie przemierza Kotlinę Sandomierską. Góry wydają się coraz bliższe.

Okładka książki Księga strachu 2 Anna Brzezińska, Eugeniusz Dębski, Anna Kańtoch, Mariusz Kaszyński, Krzysztof Kochański, Jacek Komuda, Kazimierz Kyrcz jr, Wojciech Orliński, Magda Parus, Łukasz Śmigiel, Michał Studniarek, Izabela Szolc, Wit Szostak
Okładka książki Mroczny Bies. Almanach rosyjskiej fantastyki. Tom 1 Jelena Chajeckaja, Wiera Kamsza, Leonid Kudriawcew, Jewgienij Łukin, Anton Pierwuszyn, Władimir Wasiliew
Okładka książki Sępy Robert Cichowlas, Jacek M. Rostocki
Sępy Robert Cichowlas, Jacek M. Rostocki