Helisa

2016-01-01
Elżbieta Ptaszyńska-Sadowska

Kup Helisa w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Helisai

Mocna sensacja z istotnym przesłaniem

963 142 38

Oceny książki Helisa

1941 ocen

OPINIE i DYSKUSJE o książce Helisa

Pierwsza połowa książki bardzo dobra ale druga bardzo słaba, przewidywalna.
Po Blackout i Zero stromy zjazd. W tamtych powieściach byli bohaterzy, których można było polubić tu niestety nie znalazłem ani jednego. Do wyboru albo egoiści, którzy dla rodziny zrobią wszystko (jak w Netflix :) albo naiwni, nieskuteczni a nawet głupi stróże prawa.

Pierwsza połowa książki bardzo dobra ale druga bardzo słaba, przewidywalna.

Pomysł 6/10
Wykonanie 5/10
Suma 6/10

Generalnie polecam tylko za dużo bohaterów i czasem mi się mylili.

Pomysł 6/10
Wykonanie 5/10
Suma 6/10

Generalnie polecam tylko za dużo bohaterów i czasem mi się mylili.

Nagła śmierć Sekretarza stanu Stanów Zjednoczonych na Konferencji Bezpieczeństwa w Monachium wprawia w osłupienie całą delegację. Wyniki sekcji zwłok wskazują na nieprawdopodobną anomalię, która doprowadziła do zawału serca.
W tym samym czasie koncerny chemiczne i biologiczne odkryły zaawansowane modyfikacje genetyczne w organizmach żywych w Brazylii, Indiach i Afryce. Tamtejsza uboga ludność nie potrafi wyjaśnić tak obfitych plonów w rejonie dotkniętym suszą, ponoć to wina duchów, które nocami krążą nad polami.
Profesor Benson zapewnia młode małżeństwo, że ich dotychczasowe bezowocne starania się o potomstwo jest w stanie rozwiązać za pomocą klawiatury komputera. Mało tego, oferuje przyszłym rodzicom zestaw cech, w które może wyposażyć ich dziecko.
Czy lawina tych wydarzeń ma jakiś związek z nagłym zniknięciem wyjątkowo uzdolnionej piętnastolatki ze studiów MIT?
Żyjemy w świecie technologii i nauki, robimy wszystko, by ludzikiem DNA nie było już zagadką, wielką niewiadomą. Rok 2012 zapoczątkował nową metodę zwaną CRISPR - Cas9
Metoda ta mówi o człowieku idealnym, pozbawionym chorób dziedzicznych, genetycznych, których leczenie jest niezwykle trudne, żmudne, a w wielu przypadkach medycyna jest po postu bezradna. Sam od lat zmagam się z taką właśnie chorobą, więc wiem o czym piszę i możecie mi wierzyć są postępy w tej dziedzinie. Wiemy już coraz więcej, jednak nie na tyle, by spowolnić jej przebieg nie mówiąc już o rozplątaniu tej pajęczyny.
Marc Elsberg tworzy sugestywną wizję, która budzi grozę. Nie brakuje tu sytuacji w których emocje sięgają zenitu. Autor na tytułowej stronie okładki twierdzi, że „oni nas zastąpią”. Czytając miałem wrażenie, że to wszystko dzieje się naprawdę. Czyż nie słyszymy w mediach o zmienionych transgeniczne zwierzętach? GMO to już codzienność na naszych stołach, choć może nie wszyscy jeszcze zdajemy sobie z tego sprawę. Sztuczne zapłodnienie to u wielu par jedyna szansa na własne potomstwo. I co w tym wszystkim złego zapytają niektórzy. Ano to, że nagła śmierć Sekretarza stanu Stanów Zjednoczonych ma z tym wszystkim coś wspólnego. Bardzo możliwe, że następne pokolenia będą w stanie już zaprojektować sobie małego geniusza. Wybiorą sobie płeć dziecka, kolor włosów, kolor oczów, budowę ciała, a nawet wytrzymałość, długość snu, szybkość reakcji.
Wizja Elsberga to postęp inżynierii genetycznej, która ma sprawić, że dzieci będą przychodziły na świat zdrowe. Superinteligencja, przewaga fizyczna i atrakcyjny wygląd to świat pełen Eugeneów.

4207 użytkowników ma tytuł Helisa na półkach głównych
951 użytkowników ma tytuł Helisa na półkach dodatkowych

Marc Elsberg
Marc Elsberg
Książka Marca Elsberga „Blackout. Najczarniejszy scenariusz z możliwych” została nominowana w Plebicycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Kryminał sensacja Thriller. pseudonim artystyczny austriackiego pisarza Marcusa Rafelsbergera. Urodził się w 1967 roku w Wiedniu. Współpracował z austriacką gazetą Der Standard, jako pisarz zadebiutował w 2004 roku powieścią Das Prinzip Terz. Sukces przyniosła mu druga powieść, Menschenteufel, która przez rok znajdowała się w pierwszej dziesiątce thrillerów na listach Amazon. Kolejna książka, Blackout, będąca połączeniem powieści sensacyjnej i thrillera naukowego, ukazała się w 2012 roku, trafiła na listy bestsellerów magazynu Der Spiegel i dostała nagrodę Wissensbuch des Jahres 2012.

Cytaty z książki Helisa