Kuchnia polska według Karola Okrasy

- Kategoria:
- kulinaria, przepisy kulinarne
- Wydawnictwo:
- Lidl
- Data wydania:
- 2016-11-10
- Data 1. wyd. pol.:
- 2016-11-10
- Język:
- polski
- ISBN:
- 8374771194
- Tagi:
- Lidl Karol Okrasa Przepisy
Nie tylko Okrasa
Karol Okrasa do współpracy zaprosił Grzegorza Russaka, miłośnika kuchni staropolskiej, w tym dań z dziczyzny, Giena Mientkiewicza, amatora polskich serów zagrodowych, Maję Sobczak z Qmam Kasze, propagatorkę potraw wegańskich, Panią Grażynę Wyrwas z Kaszub - animatorkę kultury, która specjalizuje się w tradycyjnych przepisach kaszubskich oraz Dorotę Wellman, dziennikarkę, entuzjastkę gotowania, autorkę książek. W najnowszej książce Lidla znajdziemy zarówno fakty i przepisy o kuchni polskiej, jak również ciekawostki i osobiste wspomnienia - gospodarza i zaproszonych gości.
Atutem książki mają być też ilustracje autorstwa Andrzeja Pągowskiego, znanego szerszej publiczności z ponad tysiąca plakatów, m.in. filmowych i teatralnych.
Porównaj ceny
W naszej porównywarce znajdziesz książki, audiobooki i e-booki, ze wszystkich najpopularniejszych księgarni internetowych i stacjonarnych, zawsze w najlepszej cenie. Wszystkie pozycje zawierają aktualne ceny sprzedaży. Nasze księgarnie partnerskie oferują wygodne formy dostawy takie jak: dostawę do paczkomatu, przesyłkę kurierską lub odebranie przesyłki w wybranym punkcie odbioru. Darmowa dostawa jest możliwa po przekroczeniu odpowiedniej kwoty za zamówienie lub dla stałych klientów i beneficjentów usług premium zgodnie z regulaminem wybranej księgarni.
Za zamówienie u naszych partnerów zapłacisz w najwygodniejszej dla Ciebie formie:
• online
• przelewem
• kartą płatniczą
• Blikiem
• podczas odbioru
W zależności od wybranej księgarni możliwa jest także wysyłka za granicę. Ceny widoczne na liście uwzględniają rabaty i promocje dotyczące danego tytułu, dzięki czemu zawsze możesz szybko porównać najkorzystniejszą ofertę.
OPINIE i DYSKUSJE
Fajna książka, ładne zdjęcia.
Aż w brzuchu burczy od tych apetycznych przepisów :)
Są one oczywiście klasycznie polskie: od chłodnika, bigosu, kopytek, po kaczkę, śledzie i inne pyszności. Tutaj wersja "wszystko" na słono.
Fajna książka, ładne zdjęcia.
Pokaż mimo toAż w brzuchu burczy od tych apetycznych przepisów :)
Są one oczywiście klasycznie polskie: od chłodnika, bigosu, kopytek, po kaczkę, śledzie i inne pyszności. Tutaj wersja "wszystko" na słono.
Trochę klasyki, sporo przepisów "cudacznych" i zaledwie kilka do wypróbowania...
Polecam moje ulubione (od lat!) placki z gotowanych ziemniaków (str. 66) oraz białą kiełbasę zapiekaną z kapustą (str. 264) - wielkanocny klasyk. Pozostałe przepisy niestety nie zapadają w pamięć... W porównaniu do poprzednich książek kucharskich Lidla, ta wypada najsłabiej.
Trochę klasyki, sporo przepisów "cudacznych" i zaledwie kilka do wypróbowania...
Pokaż mimo toPolecam moje ulubione (od lat!) placki z gotowanych ziemniaków (str. 66) oraz białą kiełbasę zapiekaną z kapustą (str. 264) - wielkanocny klasyk. Pozostałe przepisy niestety nie zapadają w pamięć... W porównaniu do poprzednich książek kucharskich Lidla, ta wypada najsłabiej.
Smakowita pozycja. Ostrzegam - lepiej ją przeglądać będąc nasyconym.
Smakowita pozycja. Ostrzegam - lepiej ją przeglądać będąc nasyconym.
Pokaż mimo toKupiona w Lidlu, za uzbierane naklejki (zakupy o wartości 300zł). Bardzo kosztowny zestaw 201 stron obrazków i 75 przepisów na pół strony (w tym zacnym gronie znalazły się m.in. sałatka ziemmniaczana oraz jajka z sosem musztardowym). Na plus - niektóre obrazki są całkiem ładne - więc dobrze wygląda na półce. Ale jednak nie po to kupuje się książkę kucharską.
Za skandal uważam również, iż w książce - reklamowanej jako pełnej przepisów Maji Sobczak oraz słynnego Gienia, którego żadnemu smakoszowi nie trzeba przedstawiać - znajdują się zaledwie pojedyncze przepisy tych osób.
Kupiona w Lidlu, za uzbierane naklejki (zakupy o wartości 300zł). Bardzo kosztowny zestaw 201 stron obrazków i 75 przepisów na pół strony (w tym zacnym gronie znalazły się m.in. sałatka ziemmniaczana oraz jajka z sosem musztardowym). Na plus - niektóre obrazki są całkiem ładne - więc dobrze wygląda na półce. Ale jednak nie po to kupuje się książkę kucharską.
więcej Pokaż mimo toZa skandal...
"Kuchnia polska według Karola Okrasy" to czwarta już książka kucharska wydana nakładem sieci popularnych marketów spożywczych Lidl. Po dotychczasowych sukcesach takich tytułów jak "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego", "Pascal kontra Okrasa" czy "Ryby są super" przyszła kolej na kuchnię polską.
Pięknie wydana, wzbogacona klimatycznymi zdjęciami i grafikami pozycja przypadnie zapewne do gustu nie tylko miłośnikom talentu kulinarnego Karola Okrasy, choć to właśnie on jest głównym autorem zawartych w książce przepisów.
Jednak aby mogła powstać ta niezwykle inspirująca książka kucharska połączyli swe siły niekwestionowani znawcy polskiej tradycji kulinarnej:
- Gieno Mientkiewicz - nazywany "odkrywcą polskiego serowarstwa", autor bloga "Polskie sery zagrodowe",
- Maia Sobczak - autorka bloga "Qmam Kasze" i książki pod tym samym tytułem,
- Grzegorz Russak - dr nauk rolniczych, miłośnik kuchni staropolskiej i myśliwskiej, znany doskonale wszystkim smakoszom domowych wędzonek,
- Grażyna Wyrwas - propagatorka kuchni kaszubskiej
i Dorota Wellman, dziennikarka i prezenterka lubianych programów telewizyjnych.
Niemal 80 prezentowanych w książce receptur na słone polskie potrawy zostało pogrupowanych wg dominujących w przepisie produktów. Nie znajdziecie więc tutaj typowego podziału na zupy, dania główne, sałatki czy desery. W zamian za to otrzymacie między innymi takie kategorie jak: ziemniaki, nowalijki, mięso, leśne skarby, kasze i zboża, święta. Całość uzupełniają bardzo osobiste wspomnienia autorów oraz ciekawostki dotyczące poszczególnych produktów.
Praktycznie każdy miłośnik kuchni polskiej, niezależnie od stopnia zaawansowania, znajdzie tutaj coś dla siebie. Tradycjonalistów ucieszą przepisy na duszoną młodą kapustę czy zabielany barszcz na wędzonce. Zwolennicy nowoczesnego podejścia do polskiej sztuki kulinarnej wypróbują pewnie przepisy na tosty z chałki z kozim serem i orzechami, wątróbki drobiowe w miodzie pitnym albo polędwicę wołowa z pesto paprykowym. Niewątpliwą zaletą książki jest to, że zdecydowana większość produktów jest łatwo dostępna i niezbyt droga, choć zdarzają się wyjątki jak np. przepis na tatar z jelenia z sosem grzybowym. Myślę jednak, że tak jak w przypadku większości przepisów kulinarnych, także i tutaj można wprowadzać modyfikacje. Wczoraj przygotowywałam np. "placki ziemniaczane pieczone na płycie z kwaśną śmietaną i duszoną cebulką", tyle tylko, że zamiast śmietany użyłam labnehu (link do przepisu na ten doskonały ser znajdziecie poniżej), a zamiast blachy żeliwnej, której nie mam, użyłam patelni z grubym dnem.
Podobnie, jak w przypadku poprzednich, wydanych przez Lidl książek, także i tej nie kupicie w księgarniach. Można ją otrzymać za 1 grosz pod warunkiem zebrania do 30 listopada 6 naklejek (1 naklejka za zakupy o wartości 50 pln)
Link do przepisu na labneh (arabski ser jogurtowy)
http://obiadoweinspiracje.blogspot.com/search/label/Labneh
"Kuchnia polska według Karola Okrasy" to czwarta już książka kucharska wydana nakładem sieci popularnych marketów spożywczych Lidl. Po dotychczasowych sukcesach takich tytułów jak "Cukiernia Lidla. Przepisy mistrza Pawła Małeckiego", "Pascal kontra Okrasa" czy "Ryby są super" przyszła kolej na kuchnię polską.
więcej Pokaż mimo toPięknie wydana, wzbogacona klimatycznymi zdjęciami i grafikami...