Błękitny księżyc. Część 1

- fantasy, science fiction
- Błękitny księżyc (tom 1)
- Obca Krew
- Forest Kingdom: Blue Moon Rising
- 2009-08-14
- 2009-08-14
- Dominika Schimscheiner
Najpierw KSIĄŻĘ na swym wspaniałym jednorożcu wyruszył zabić SMOKA. Droga była ciężka i ponura, ale pokonał ją, czego uczynić nie zdołał ze smokiem. Zabrał więc gada ze sobą, razem z nękającą smoka KSIĘŻNICZKĄ. Droga powrotna była jeszcze gorsza, przeżyli ją cudem. Wróciwszy do zamku odkryli, że demony, które ich w drodze omal nie uśmierciły, ZAGRAŻAJĄ również KRÓLESTWU, a księżniczka zaręczona jest ze starszym bratem księcia...a to dopiero początek.
Kup Błękitny księżyc. Część 1 w ulubionej księgarni
Oceny książki Błękitny księżyc. Część 1
701 użytkowników ma tytuł Błękitny księżyc. Część 1 na półkach głównych- Przeczytane 489
- Fantastyka 19
- Fantasy 13
- Fabryka Słów 9
- 2014 8
- Z biblioteki 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Błękitny księżyc. Część 1
Mnie się bardzo podobała ta książka. Pierwsza i druga część, to jedna historia podzielona na dwie części. Mogli wydać w jednej książce, bo nie są długie. Magia, rycerz, który nie jest taki jak wszyscy i konspiracja w zamku.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZaczyna się jak udana parodia fantazy, po jakichś stu stronach robi się bardziej serio, ale nadal jest ciekawie. Zaczyna się od podróży królewicza Ruperta na jednorożcu (a jest warunek który trzeba spełnić, żeby móc jeździć na jednorożcu...) i wkurza go pchła , która weszła mu pod zbroję a potem jest walka z przerażającym tworami ciemności, z których jeden wymordował całe miasteczko. Trochę mi przeszkadzała ta zmiana nastroju w trakcie, ale ogólnie jestem zaintrygowana, pierwsza część kończy sie cliff hangerem, na pewno będę czytać drugą.
Zaczyna się jak udana parodia fantazy, po jakichś stu stronach robi się bardziej serio, ale nadal jest ciekawie. Zaczyna się od podróży królewicza Ruperta na jednorożcu (a jest warunek który trzeba spełnić, żeby móc jeździć na jednorożcu...) i wkurza go pchła , która weszła mu pod zbroję a potem jest walka z przerażającym tworami ciemności, z których jeden wymordował całe...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze zetknięcie się z tym autorem i ogólnie pozytywne zaskoczenie. Lekka, łatwa, przyjemna, zaczyna się komediowo ale kończy raczej mrocznie.
Dobra jako przerywnik między książkami "bardziej wymagającymi"
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra jako przerywnik między książkami "bardziej wymagającymi"
Oj, uśmiałam się tą nową wersją baśni! A jaka feministyczna w przekazie:) Jeśli pragniecie troszkę przygody w lekkim stylu i macie chwilkę na zaszycie się z dobrą herbatką, to to cudo wydawnicze jest dla Was. Dla tych, którzy czytali Paskuda&Co. przesyłam uściski i ;)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAutor zaserwował niezbyt skomplikowaną historię ze świetnym humorem. Książka lekka i przyjemna, aczkolwiek mało angażująca i nieco zbyt przewidywalna. Dla konesera fantastyki zapewne okazałaby się gniotem, ale dla mnie, czytelnika, który niezbyt często sięga po ten gatunek, tytuł okazał się wystarczająco dobry by mnie nie zmęczyć. Wkrótce sięgnę po część drugą. Liczę na utrzymanie poziomu.
Autor zaserwował niezbyt skomplikowaną historię ze świetnym humorem. Książka lekka i przyjemna, aczkolwiek mało angażująca i nieco zbyt przewidywalna. Dla konesera fantastyki zapewne okazałaby się gniotem, ale dla mnie, czytelnika, który niezbyt często sięga po ten gatunek, tytuł okazał się wystarczająco dobry by mnie nie zmęczyć. Wkrótce sięgnę po część drugą. Liczę na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka w sam raz na podróż gdzie jest głośno i czasami nie można się skupić.
Książka w sam raz na podróż gdzie jest głośno i czasami nie można się skupić.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami zabawna, fabuła lekka - w sumie nic ciężkiego. Czytało się przyjemnie chociaż powrotu do tej pozycji nie planuje.
Książka zaintrygowała mnie swoim odmiennym podejściem do tematyki baśniowej. Niestety oprócz powierzchownego odwrócenia roli, książka nie zaproponowała mi nic innego. Fabuła bez polotu, z bardzo ubogim opisem walk oraz rozterek bohaterów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka (biorę pod uwagę obie części),której czytanie miało według wielu podanych na stronie opinii być lekkie i relaksujące, okazała się być zakamuflowanym potworkiem. Dotrwałam do końca tylko dla zasady, że jak już marudzić, to z pełną świadomością problemu.
Fabuła prosta, co samo w sobie nie stanowi problemu..ale już forma jej prowadzenia jak i zapisu zostawiała wiele do życzenia. Opisy szczątkowe, chwilami miało się wrażenie, że bohaterowie nie tyle maszerują, co teleportują się między lokalizacjami. Nagminnie pojawiały się słowa jak "nagle" czy "następnie", które sygnalizowały, że przebieg akcji uległ zmianie. Łatwo można było przewidzieć bieg wydarzeń (w tym tożsamość głównego "złego" już w połowie 1 książki).
Dialogi w książce były totalnie bez polotu, a humor czerstwy. Kreacja postaci również kulała. Przez całą książkę słyszymy, że jeden z bohaterów stale jest opisywany jako "tchórz", choć ani razu nie mamy na to dowodu, ani w wydarzeniach, które śledzimy, ani w przytoczonych przez inne osoby. Czytelnik ma uwierzyć na słowo, że ten "tchórz" przez bieg książki się zmienił, stając się odważnym, ale mamy to już od początku lektury.
Ogólnie brakuje jakiejkolwiek logiki w postępowaniu postaci. Często zdarzało się, że dany bohater na jednej stronie dochodził kilkakrotnie do takich samych wniosków, gdzie wynikało, że przy każdym wspominku jest tak samo zaskoczony.
Opisy dworskich intryg jak i zapis toku myślenia niektórych sprytnych i ambitnych (wierząc książce) bohaterów zasługiwało na solidne zderzenie czoła z dłonią, czy czymkolwiek bliskim, byleby solidnie. Ważne by czytelnik nie analizował, broń boże.
Jestem okropnie rozczarowana książką, a czas przy niej spędzony uważam za zmarnowany. Winić jednak mogę głównie siebie, bom osioł uparty, co kończyć musi co zaczyna, a potem marudzi.
Książka NIE dla osób, które kochają się w rozległych opisach świata przedstawionego i zbyt analizują treść czytaną.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFabuła prosta, co samo w sobie nie stanowi problemu..ale już forma jej prowadzenia jak i zapisu zostawiała wiele...
Szukałam lekkiego fantasy, bajeczki, z humorem, jak "Wiedźma" Olgi Gromyko. Albo chociaż jak "Załatwiaczka". Znalazłam "Błękitny Księżyc" - wg opisu i opinii, które przeczytałam w necie zapowiadało się nieźle a przede wszystkim śmiesznie.
I gucio. Nie mam nic przeciwko fabule i temu, że to naprawdę raczej bajka niż fantasy. Dla mnie spoko. Ale mnogość scen walki oraz ciemność, mrok, Czarnobór ogarniający wszystko, niezliczone demony, z którymi walka jest z góry przegrana - dołowały mnie. Książka miała mnie rozweselić, sprawić żebym zapomniała o wiecznej zimie (mamy pierwszy dzień wiosny, a jest śnieżyca oraz w ciągu najbliższych dni ma być w nocy minus 18...) a nie zdołować!
Co z tego, że bohaterowie sympatyczni (tylko dlatego doczytałam do końca),że koniec - wiadomo - dobry, jak tego humoru jak na lekarstwo a za to wszędzie gęsty mrok...
A do tego Fabryka Słów z jednej książki zrobiła dwie. W oryginale "Forest Kingdom" to jedna książka, potem są jeszcze dwie części ("Blood and Honour" i "Down Among the Dead Men" - nie przetłumaczone na polski),ale nie ma żadnej części 1. i części 2.!
Rozczarowanie.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toI gucio. Nie mam nic przeciwko fabule i temu, że to naprawdę raczej bajka niż fantasy. Dla mnie spoko. Ale mnogość scen walki oraz...
Lekka książka o rycerzu który jest niedoceniany przez wszystkich a jednak dąży do celu, i usilnie stara się udowodnić wszystkim że jest w stanie coś zmienić.
Według mnie godna polecenia na leniwe grudniowe wieczory.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWedług mnie godna polecenia na leniwe grudniowe wieczory.