Chodząc nędznymi ulicami

- 2012-11-13
- 2012-11-13
- Marta Dziurosz
- urban fantasy
Na "Chodząc nędznymi ulicami" składają się mroczne opowiadania, zabierające czytelników do miejsc tyleż niesamowitych co podejrzanych. Posiadłości wampirów czy złej sławy zaułki ponurych miast pełne są niezwykłych, częstokroć bezwzględnych i okrutnych stworzeń, a każda historia ma swą krwawą zagadkę i ekscytujące rozwiązanie.
Ten zbiór to bez wyjątku opowiadania z nurtu urban fantasy, a zatem czytelnik odnajduje tu zarówno mocne wpływy horroru, jak i klasycznej powieści detektywistycznej. Gratka tak dla miłośników H.P. Lovecrafta i Anne Rice, jak i Raymonda Chandlera!
Niezapomniane przeżycia gwarantują tacy autorzy, jak Charlaine Harris, Patricia Briggs, Steven Saylor, Simon R. Green, Diana Gabaldon czy Conn Iggulden.
Redakcja: George'a R.R. Martin i Gardner Dozois.
Oficjalne recenzje
Co bękart potrafi
Pod koniec 2012 roku nakładem wydawnictwa Rebis ukazał się pokaźnych rozmiarów zbiór opowiadań utrzymanych w konwencji urban fantasy. Ten stosunkowo nowy gatunek, choć sięgający korzeniami do lat 80. XX wieku, obecnie zdobywa coraz większą popularność. Odpowiadający za redakcję tekstów George R.R. Martin napisał o nim w posłowiu: (…) jest na wskroś bękartem. Gnieździ się na ulicach zdecydowanie bardziej niebezpiecznych i brudnych (…),w Nowym Jorku, Chicago, Los Angeles i anonimowych miastach, gdzie rynsztokami płynie krew, a nocą krzyki zagłuszają muzykę. Zamieszczone tu teksty w większości potwierdzają słowa amerykańskiego pisarza – jest ciemno, obskurnie i tak, by włos zjeżył się na głowie.
Zebranie opowiadań spiętych jednym motywem – w tym przypadku obecnością prywatnego detektywa oraz zjawiska mniej lub bardziej nadnaturalnego – pociąga za sobą ryzyko ujednolicenia zbioru. Tym większa obawa, jeśli antologia oferuje historii mnogość. W pewnym momencie pojawić mogą się podobne rozwiązania fabularne, bliźniacze wątki czy choćby przypominający się nawzajem bohaterowie. „Chodząc nędznymi ulicami” (o lepszym oryginalnym tytule: „Down These Strange Streets”) zawiera aż szesnaście wariacji wokół podanego tematu na niemal siedmiuset stronicach. Myśl o powtarzalności nasuwa się sama, ale – za co należy się pierwszy ukłon w stronę redaktorów i samych pisarzy – nie ma ona przełożenia na rzeczywistość. Mimo czasem pokrewnych sztafaży, antologia zapewnia różnorodność. Tak samo w kwestii sposobu podjęcia tematu, jak i konkretnych punktów w jego realizacji.
Według George R.R. Martina matką urban fantasy jest horror, ojcem – powieść detektywistyczna. Echa owego mariażu bez trudu daje się odnaleźć na kartach antologii. W ten sposób zwolennicy grozy podanej w atmosferze realizmu usatysfakcjonowani będą opowiadaniem Joe’ego R. Lansdale, pierwszorzędnie przejmującego pałeczkę od H.P. Lovecrafta. Jego „Krwawiący cień”, przywodzący na myśl najlepsze utwory Samotnika z Providence, roztacza sugestywny nastrój barów zatopionych w kłębach tytoniowego dymu, w których z gramofonów odtwarza się blues, a ladę okupują bywalcy dobrze znający półświatek prostytucji i prochów. Znakomicie poprowadzona pierwszoosobowa narracja każe zatrzymać się na dłużej przy opisach nieznanego – co jest nie w porządku z tą osobliwą muzyką? Opowiadanie wywiązuje się też z konieczności użycia postaci detektywa. Nie mam licencji – mówi narrator. W tym mieście nikt czarny nie dostałby licencji (…). Chyba jestem prywatnym detektywem, tyle że naprawdę prywatnym. Jestem tak prywatny, że aż potajemny.
Dzieckiem, które wdało się w matkę-horror jest również „Różnica między zagadką a tajemnicą” autorstwa M.L.N. Hanover. Po ojcu odziedziczywszy umiejscowienie akcji na komisariacie, tekst koncentruje się wokół postaci podejrzanego – albo niezdrowego na umyśle, albo opętanego Maurego Sobinskiego. Skowyty, wyginanie szyi i kręgosłupa, wrzaski w języku aramejskim, wszystko to wskazywałoby na jednoznaczną odpowiedź, ale czy aby na pewno? Z zagadką, nie, z tajemnicą, zmierzyć ma się policjant pospołu z dość oryginalnym egzorcystą. Trzymająca w napięciu, nieprzewidywalna historia jest jedną z krótszych, ale bynajmniej nie gorszych. Z kolei „Dama lubi krzyczeć” Conna Igguldena przełamuje kanwę opowiadania na serio, oddając głos cynicznemu, żerującemu na głupocie klientów „przedsiębiorcy na małą skalę”. Bardzo chcesz, aby ludzie cię lubili i podziwiali. Masz tendencję do samokrytyki. Choć masz pewne wady, rekompensują je zazwyczaj twoje zalety. Miewasz poważne wątpliwości co do tego, czy twoje decyzje lub czyny były właściwe. Znacie takie chwyty, zdania uniwersalne? Klienci głównego bohatera niestety nie. Ale, korzystając z kolejnego truizmu – wszystko ma swój koniec. Narrator porzuci dotychczasową pracę naciągacza, a to, co ją zastąpi, będzie o wiele bardziej interesujące.
Jeśli mówić o powinowactwie z powieścią detektywistyczną, nie można nie wspomnieć o dwóch dobrych tekstach w wykonaniu kobiet: „Osobliwej opowieści o deodandzie” Lisy Tuttle oraz „W czerwieni i perłach” Patricii Briggs. Tuttle, nawiązując do twórczości Artura Conana Doyle’a, obsadza w roli Watsona młodą odważną damę z dziewiętnastego wieku. Ta z pozoru prosta historia o feministycznym zabarwieniu daje czytelnikowi satysfakcję za sprawą warsztatu pisarskiego autorki, a też treści zręcznie podawanych nie do końca wprost. Inaczej sytuacja wygląda u Briggs, gdyż ta nie kryje już niczego za półsłówkami. W jej opowiadaniu główny bohater jest wyoutowanym gejem, a dodatkowo wilkołakiem. Kiedy na jego partnera nasłany zostaje zabójca, historia zaczyna nabierać rumieńców, również dosłownie. Znany z książek o Mercy Thompson świat wampirów, wilkołaków i czarownic zaskakująco adekwatnie buduje tło dla poniekąd gejowskiej opowieści z zagadką na pierwszym planie. A żeby było jeszcze pozytywniej, inny udany tekst, „Błotny diabeł” Laurie R. King, podnosi problem odmienności w nieodległych czasach, w których technologia postąpiła krok naprzód.
Większość utworów – powyższe, ale też kilka niewymienionych – charakteryzuje się dość wysokim poziomem. Ironię stanowi natomiast fakt, że zaznaczona na okładce większymi literami Charlaine Harris zaprezentowała twór, którego nazwanie „znośnym” byłoby znacznym nadużyciem. „Śmierć z ręki Dalii”, będąca pierwszym tekstem w antologii (następna ironia albo strzał w stopę),to absolutnie nieciekawy i przewidywalny fragment opisujący incydent na przyjęciu wampirów. Pociągnięta jak po sznurku linia fabularna razem z narracją przeskakująca od jednej postaci do drugiej skutkują historią, która nie tylko nuży, ale też jest uciążliwa w odbiorze. Niewiele więcej oczekiwać można po „Głodnym Sercu” Simona R. Greena. Trzeci w kolejności, przeładowany niezwykłymi atrybutami tekst, silący się na postmodernistyczne zacięcie, ale oferujący jedynie banał, można podsumować jednym fragmentem: Nie żeby oferowano coś szczególnego... Stare nagranie w systemie Betamax, na którym Elvis grał Kapitana Marvela (…),jedną z trumien Drakuli w zestawie z oryginalną ziemią z grobu (…),zmumifikowaną głowę Alfreda Garcii (…),zwierciadło Doriana Graya. Jest on bowiem jak ta wyliczanka – nic nie wnosząca, chaotyczna, nieistotna. Za gwóźdź do trumny, tym razem nie Drakuli, służy kreacja głównego bohatera, którego błyskotliwa odpowiedź na zaczepkę brzmi „Chcesz w mordę?”.
Mimo dwóch bardzo słabych punktów na początku, „Chodząc nędznymi ulicami” spełnia swoje zadanie. Odłożywszy książkę na półkę, raczej nie poczuje się rozczarowania wynikającego ze świadomości straconego czasu. Być może w tym właśnie kryje się powód usytuowania opowiadań Harris i Greena na samym początku? Tak aby późniejsze wrażenia przyćmiły te pierwsze?
Sylwia Kluczewska
=13pxCytaty za: „Chodząc nędznymi ulicami”, antologia, Rebis 2012
Ale kiedy ja nie chcę z kimś rozmawiać, spycham go z chodnika, żeby pobawił się samochodami.
Każde z opowiadań,jest dobre.I fajnie,że kupiłam te książkę :D
Każde z opowiadań,jest dobre.I fajnie,że kupiłam te książkę :D
Pokaż mimo toZ całości wrócę na pewno do Igguldena. Saylor trzyma fason i zupełnienie pasuje do całości, odstaje też poziomem. Pozostałe - bez szału.
Pokaż mimo toAntologia, która chyba ostatecznie przekonała mnie, że zachodnie urban fantasy jest dla mnie w zdecydowanej większości niestrawne.
Ile opowiadań z tego zbioru faktycznie mi się podobało? Dwa - "Głodne serce" i "Mury i lemury", z czego to drugie to w ogóle nie jest urban fantasy, lecz fikcja historyczna w stylu "Imienia róży". Pozostałe utwory leżą albo na poziomie samego pomysłu, albo na poziomie wykonania. Szczególnym kuriozum jest opowiadanie, niezwykle przecież doświadczonego, Glena Cooka - "Złodzieje Cienia". Tekst jest napisany w taki sposób, że kilkanaście (!) razy musiałem przerywać lekturę, żeby zastanowić się, co autor próbował powiedzieć. A nie jest to jakiś wielki traktat filozoficzny, tylko prosty akcyjniak fantasy.
W sumie, "Chodząc nędznymi ulicami" nie jest może najgorszą książką, jaką zdarzyło mi się przeczytać, ale i tak sprawiło mi srogi zawód. Wydawało mi się, że jeżeli za dobór opowiadań wziął się sam George R. R. Martin, to po tych wszystkich zmierzchach, krwiach prawdziwych i zombie-Alicjach możemy w końcu dostać porcję dobrej literatury gatunkowej. Myliłem się.
więcej Pokaż mimo toIle opowiadań z tego zbioru faktycznie mi się podobało? Dwa - "Głodne serce" i "Mury i lemury", z czego to drugie to w ogóle nie jest urban fantasy, lecz fikcja historyczna w stylu "Imienia róży". Pozostałe utwory leżą albo na poziomie samego...
Antologia złożona z opowiadań o nieco mrocznej stronie urbanfantasy. Gorąco polecam. Świetnie się czyta, akcja wciąga ... muszę jednak ostrzec, czasem czułam niedosyt, szczególnie gdy trafiałam na nieznanych bohaterów a okazywało się że jest seria, to szukała aby ich poznać :)
Pokaż mimo toTwórcy tej antologii literatury urban fantasy przedstawiają 16 tekstów, za pomocą których starają się przybliżyć czytelnikom ten specyficzny podgatunek literacki. Znajdziemy w tym zbiorze kilka bardzo znanych nazwisk, ale to nie opowiadania tych autorów decydują o mojej ocenie całości.
Czytelnikom poleciłbym nawet, aby ominęli teksty Charlaine Harris, Diany Gabaldon czy Lisy Tuttle. Te znane powieściopisarki nie pokazały się niestety z ich mocnych stron, lecz dostarczyły opowiadań, które określiłbym dyplomatycznie jako przeciętne a nawet słabe.
Sporo autorów reklamuje na łamach antologii własne, już mocno rozbudowane światy z całym bestiariuszem i skomplikowanymi zależnościami, panującymi między protagonistami tych powieści. Nie każdy z tych autorów zdołał napisać swoje opowiadanie w taki sposób, abym mógł zrozumieć przedstawiony świat i polubić głównego bohatera.
To raczej teksty samodzielne powodują, że doceniam "Chodząc nędznymi ulicami" jako dobry przegląd anglosaksońskiej urban fantasy. Za szczególnie udane uważam "Błotnego diabła", "Krwawiący cień", "Wciąż ta sama historia", "Dama lubi krzyczeć", "W czerwieni i w perłach" oraz "Orła Adackiego".
W antologii przedstawione są opowiadania o wampirach, wilkołakach, czarownicach, duchach, Przedwiecznych i wszelakich magicznych rytuałach. Znajdzie się także kilka tekstów science fiction oraz klasycznych kryminałów. Czytelnik może wybrać się na podróż do starożytnego Babilonu lub Rzymu, odwiedzić gorącą Jamajkę i zimne Aleuty, przeczytać opowiadania w stylistyce Chandlera lub ze świata bardzo podobnego do Londynu Sherlocka Holmesa.
Wybór należy do was!
więcej Pokaż mimo toCzytelnikom poleciłbym nawet, aby ominęli teksty Charlaine Harris, Diany Gabaldon czy...
Ogólnie nie przepadam za horrorem i kryminałem. Fakt, że czasem raczej to fantastyka i powieść detektywistyczna, co już jest lepsze, ale przecież nie oceniam gatunku.
Większość tych opowiadań jest mierna i nie zapada w pamięć. Albo co grosza, zapada tym jak kiepska jest (kto wymyślił prywatnych detektywów w starożytności!). Osobliwa opowieść..., Różnica między zagadką... są bardzo spoko. Orzeł Adacki wybija się na plus. Ale jedyne dwa naprawdę wartościowe, które warto przeczytać, a nie tylko można, to Żadnej tajemnicy, żadnego cudu, za naprawdę fajne podejście do religii; i W czerwieni i perłach, bo ma dobrą fabułę i prawdziwe emocje.
więcej Pokaż mimo toWiększość tych opowiadań jest mierna i nie zapada w pamięć. Albo co grosza, zapada tym jak kiepska jest (kto wymyślił prywatnych detektywów w starożytności!). Osobliwa opowieść..., Różnica między zagadką... są...
Okładka jest bardzo ładna.
Taka filmowa,ostra i drapieżna.
Książkę kupiłem,mama dała.Mi na Mikołaja 20 zł,a książka.Była w promocji za 15.
A normalnie kosztuje,60 !
To zbiór opowiadań urban fantasty,nie wiedziałem.Że się wywodzą z horroru.
To bardzo ciekawe,jest tu sporo.Fajnych opowiadań.
Bo,ja lubię .Tu jest wampir, zombie.Wilkołak,byli też Rzymianie.
Każde z opowiadań,jest dobre.I fajnie,że kupiłem taką ładną książkę.
Okładka jest bardzo ładna.
więcej Pokaż mimo toTaka filmowa,ostra i drapieżna.
Książkę kupiłem,mama dała.Mi na Mikołaja 20 zł,a książka.Była w promocji za 15.
A normalnie kosztuje,60 !
To zbiór opowiadań urban fantasty,nie wiedziałem.Że się wywodzą z horroru.
To bardzo ciekawe,jest tu sporo.Fajnych opowiadań.
Bo,ja lubię .Tu jest wampir, zombie.Wilkołak,byli też Rzymianie.
Każde z...
Nie wszystkie opowiadania są równie dobre. Co do przynajmniej dwóch mam wątpliwość czy aby na pewno powinny znaleźć się w tym zbiorze. Niemniej, mogę polecić z czystym sumieniem każdemu miłośnikowi urban fantasy. Jest ciekawie, różnorodnie i wciągajaco.
Pokaż mimo toNiestety książka wpada w znany nam stereotyp, że zbiór opowiadań jest mixem autorów wartościowych z przeciętnymi i słabymi oraz różnego poziomu ich twórczości. Na plus mogę napisać,że 5-6 autorom postanowiłem się bliżej przyjrzeć, a niektóre z ich opowiadań chciałoby się poczytać trochę dłużej. Wszystkie opowiadania to rzeczywiście takie "short" kryminalne/detektywistyczne opowieści ujęte w mroku otoczenia (chociaż tytuł jest przesadzony). Da się to przeczytać i momentami źle nie jest, ale......no cóż : jak w każdym zbiorze opowiadań-średnia jest tylko średnia.
Niestety książka wpada w znany nam stereotyp, że zbiór opowiadań jest mixem autorów wartościowych z przeciętnymi i słabymi oraz różnego poziomu ich twórczości. Na plus mogę napisać,że 5-6 autorom postanowiłem się bliżej przyjrzeć, a niektóre z ich opowiadań chciałoby się poczytać trochę dłużej. Wszystkie opowiadania to rzeczywiście takie "short" kryminalne/detektywistyczne...
więcej Pokaż mimo toMam z tym zbiorem duży problem. Zachęca tytuł i nazwisko Martina, a także napisany przez niego wstęp. Gorzej już jednak z samymi opowiadaniami.
I tu pojawia się problem. Bo choć sam rozciągam termin "urban fantasy" na niemal całą fantastykę osadzoną w miarę współczesnych czasach, to - jak pisałem w opinii o "Bogowię muszą być szaleni" - to miasto i jego specyficzny klimat stanowią jeden z filarów gatunku. Wręcz to samo miasto powinno być jednym z bohaterów.
I tu pojawia się problem. Bo albo akcja nie dzieje się w mieście, albo jest osadzona w zbyt odległych czasach. Albo jedno i drugie, jak w przypadku tekstu "Lord John i plaga zombie" - z akcją osadzoną na Jamajce w początkach XIX wieku. I niby część akcji toczy się w Spanish Town, w stolicy wyspy, to żadnej atmosfery miasta w tekście nie czuć. I na dodatek jest to najdłuższe opowiadanie w całym zbiorze. Z kolei "Orzeł Adacki" rozgrywa się w zapyziałym obozie wojskowym na Pacyfiku w czasie drugiej wojny światowej (ale ratuje go to, że to naprawdę dobry tekst). "Mury i lemury" oraz "Strzeż się węża" są osadzone w czasach życia Juliusza Cezara. Jak dla mnie o wiele, wiele za daleko od współczesności. "Mury i lemury" ratuje fakt, że autor postarał się oddać atmosferę Babilonu w I wieku p.n.e. Te dwa dopiero co wspomniane opowiadania mają też jeszcze jedną wadę - są częścią większych cykli, tak jak wiele innych tekstów w zbiorze. To trochę przeszkadza, ale idzie zrozumieć o co chodzi.
Reszta opowiadań spełnia dwa wymienione przez mnie kryteria. Są tu teksty naprawdę dobre, jak "Krwawiący cień" (ach, ten delikatny klimat Lovecrafta),"Ból i cierpienie", "Dama lubi krzyczeć" i "Różnica między zagadką a tajemnicą ". Reszta, jak np. teksty Patrici Briggs czy Glenna Cooka są średnie, może dlatego, że nie znam większej całości w której są osadzone.
Jest jeszcze jeden tekst, nad którym chce chwilę ponarzekać, bo choć akcja dzieje się współcześnie i w mieście, "Śmierć z ręki Dalii" Charleine Harris jest niezaprzeczalnie najgorszym opowiadaniem w zbiorze. Przez chwilę czułem się jakbym czytał moją "ulubioną" Anetę Jadowską. Ja wiem, że autorka to szycha z serialem "Czysta krew" w HBO i dlatego jej nazwisko jest napisane największą czcionką na okładce... ale słodki jeżu, jakie to opowiadanie jest złe na każdym poziomie. Bohaterka to Mary Sue. Oczywiście na tych 31 stronach trzeba wspomnieć o fantastycznych seksach głównej bohaterki i o fantastycznych seksach jej najlepszej psiapsióły, a także opisać fantastyczne seksy głównej bohaterki. Intryga, zagadka? Zapomnijcie, poprowadzone po najłatwiejszej linii oporu. I puenta tak zła i wysilona, że szkoda gadać. Martin wrzucił go na początek mając chyba nadzieje, że zapomnimy o nim do końca zbioru. Ale nie, tak zawalone tekst niestety się pamięta.
Ostatecznie czuję się nieco zawiedziony, bo spodziewałem się wyższego poziomu. A tutaj okazuje się, urban fantasy może być na równie niskim poziomie co Dora Wilk. Albo równie średnim jak "Opowieści ze świata pomiędzy" Grzędowicza. Znowu wychodzi na to, że nasza fantastyka wcale nie jest o wiele gorsza od zachodniej.
Pomógł mi też ten zbiór w oszacowaniu tego, co konkretnie oczekuje od urban fantasy. Bohaterem niekoniecznie musi być detektyw, a motywem kryminalna zagadka. Za to akcja musi być osadzona w dużym mieście, najlepiej prawdziwym, nie wymyślonym; w czasach współczesnych lub chociaż w XX wieku. Bez zgrai niepotrzebnych fantastycznych istot (jakoś na współczesne elfy i krasnoludy mam alergię),za to z atmosferą zagrożenia i tajemnicy. Jeśli znacie takie historię to bardzo proszę wyślijcie mi namiary na nie przez pw.
więcej Pokaż mimo toMartin pisze, że zwrócili się do różnych autorów o teksty, stawiając im tylko dwa wymagania - w historii ma się pojawić prywatny detektyw i sprawa o bardziej lub mniej rzeczywistym paranormalnym niuansie.
I tu pojawia się...