Kęs życia i inne opowiadania

Okładka książki Kęs życia i inne opowiadania autora Vladimir Nabokov, 9788374956840
Okładka książki Kęs życia i inne opowiadania
Vladimir Nabokov Wydawnictwo: Muza literatura piękna
The Complete Short Stories
2009-11-18
2009-11-18
Michał Kłobukowski, Leszek Engelking

Kup Kęs życia i inne opowiadania w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kęs życia i inne opowiadania

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kęs życia i inne opowiadania

Nabokov jak to Nabokov, zawsze coś wnosi do mojego życia, nawet jeśli to coś wcale nie jest przyjemne, jak odkrywanie prawd o sobie.

czego szukamy w ksiazkach?!..hm
ja mam to szczescie w nieszczesciu nadwrazliwosci,wiklania sie ,przeangazowania emocjonalnie..w jednej chwili pojawia sie cos i wszystek dookolny znika.
wystarczyl mi ten poczatek pierwszego opowiadania...(zwabiajac na ubocze jedna z lini trolejbusowych,ulica biegla od rogu zatloczonej alei)

czego szukamy w ksiazkach?!..hm

2041

To było moje pierwsze spotkanie z Autorem. I powiem Wam jedno: proza Vladimira zdecydowanie nie trafiła do mojego serca.

573 użytkowników ma tytuł Kęs życia i inne opowiadania na półkach głównych
116 użytkowników ma tytuł Kęs życia i inne opowiadania na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kęs życia i inne opowiadania

Vladimir Nabokov
Vladimir Nabokov
Rosyjski i amerykański pisarz, tworzący do mniej więcej 1938 roku głównie w języku ojczystym, potem głównie w języku angielskim, autor kilku tekstów w języku francuskim. Z wykształcenia filolog (romanista i rusycysta),krótko studiował zoologię, przez całe życie zajmował się lepidopterologią (liczne artykuły w czasopismach specjalistycznych, praca w harwardzkim muzeum),hobbystycznie układał zadania szachowe, w latach 1941–1959 był wykładowcą literatury na uczelniach amerykańskich. Szeroką sławę przyniosła mu powieść Lolita (opublikowana w Paryżu, 1955). Urodził się 10 kwietnia 1899 według stosowanego wówczas w Rosji kalendarza juliańskiego. Odpowiednikiem tego dnia w kalendarzu gregoriańskim jest 22 kwietnia, co można obliczyć dodając 12 dni do daty według kalendarza juliańskiego. Niektóre źródła podają błędnie wyliczoną datę 23 kwietnia uzyskaną poprzez nieprawidłowe zastosowanie 13-dniowej różnicy między dwoma kalendarzami, która jednak mogła być używana tylko po 28 lutego 1900. We wspomnieniowej książce Speak, Memory Nabokov wyjaśnił powód pomyłki i potwierdził, że właściwą datą jest 22 kwietnia. Nabokov pochodził ze szlacheckiej rodziny rosyjskiej. Po utracie majątku w wyniku rewolucji październikowej w Rosji jego rodzina wyjechała do zachodniej Europy. Na początku lat dwudziestych Nabokov studiował romanistykę i slawistykę w Cambridge, po ukończeniu studiów w 1923 zamieszkał w Berlinie (Niemcy oraz środowisko emigrantów rosyjskich w Niemczech nierzadko występują w utworach Nabokova z tamtego okresu). 15 kwietnia 1925 Nabokov ożenił się z Verą Slonim, 10 maja 1936 urodził im się syn Dimitri. W 1937 przenieśli się do Paryża, a w 1940 popłynęli transatlantykiem do USA, gdzie Nabokov między innymi pracował w muzeum oraz jako profesor literatury na uczelni. Po sukcesie finansowym Lolity, w 1961 Nabokov z rodziną przeprowadził się do Montreux w Szwajcarii. Od 1964 aż do śmierci mieszkał w hotelu Montreux-Palace w Montreux.

Cytaty z książki Kęs życia i inne opowiadania

Vladimir Nabokov Kęs życia i inne opowiadania Zobacz więcej