ArtykułyCzytamy w weekend. 10 kwietnia 2026
LubimyCzytać436
ArtykułyNadciąga Gwiazdozbiór Kryminalny!
LubimyCzytać8
ArtykułyWiosna z książką – kwietniowe premiery, które warto poznać
LubimyCzytać16
LubimyCzytać13
Człowiek - Nietoperz

- Harry Hole (tom 1)
- Flaggermusmannen
- 2005-01-01
- 2005-01-01
- Iwona Zimnicka
Sydney - najstarsze miasto Australii, u swych początków - pierwsza angielska kolonia karna. Miasto o wielu twarzach. To właśnie tu przybywa norweski policjant Harry Hole, by wyjaśnić sprawę zabójstwa swej rodaczki, Inger Holter, która być może stała się ofiarą seryjnego mordercy. Z miejscowym policjantem, Aborygenem Andrew Kensingtonem, Harry poznaje dzielnicę domów publicznych, podejrzanych lokalików, w których handluje się narkotykami, ulice, po których snują się dewianci seksualni. Przytłoczony mnóstwem obrazów i informacji Norweg początkowo nie łączy ich w logiczną całość. Zrozumienie przychodzi zbyt późno i Harry za wyeliminowanie psychopatycznego zabójcy musi zapłacić wysoką cenę.
Kup Człowiek - Nietoperz w ulubionej księgarnii
Człowiek - Nietoperz
Mój pierwszy "skandynawski kryminał". Zaskoczył mnie lekki styl autora. Nesbo pisze naprawdę dobrze, trudno się oderwać od lektury. Główny bohater dość sympatyczny, choć chwilami wkurzający. Książkę można polecić zwłaszcza miłośnikom Australii, gdyż autor zawarł w niej wiele ciekawostek o tym kraju. Już zamówiłam następny tom, który ma się rozgrywać w Tajlandii.
Oceny książki Człowiek - Nietoperz
29854 użytkowników ma tytuł Człowiek - Nietoperz na półkach głównych- Przeczytane 23 383
- Chcę przeczytać 5 992
- Kryminały 164
- 2018 151
Tagi i tematy do książki Człowiek - Nietoperz

Inne materiały dotyczące książki Człowiek - Nietoperz

Długi weekend w Bangkoku!

Wiemy, co dostaniesz pod choinkę. Klikasz na własną odpowiedzialność

Harry Hole powraca! Nowy Jo Nesbø już jesienią

Subiektywny TOP 5 książek o seryjnych mordercach

Międzynarodowi wydawcy Nesbø świętują
Cytaty z książki Człowiek - Nietoperz
Ludzie boją się tego, czego nie rozumieją. A tego, czego się boją, nienawidzą.
Ludzie boją się tego, czego nie rozumieją. A tego, czego się boją, nienawidzą.
Ludzka natura jest jak wielki nieprzenikniony las, którego dogłębne poznanie nikomu nie jest dane. Nawet matka nie zna najgłębszych tajemnic własnego dziecka.
Rozwiń ZwińLecz jeśli od czasu do czasu nie opuścisz gardy, będziesz miał ręce zbyt zmęczone na to, żeby uderzyć.

![[buzz] Anders de la Motte](https://s.lubimyczytac.pl/upload/books/150000/150991/131202-170x243.jpg)

OPINIE i DYSKUSJE o książce Człowiek - Nietoperz
Jo Nesbo to mistrz. wszystkie jego książki czytałam/słuchałam po kilka razy. Harry Hole najlepszy!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSpodziewałem się po tej powieści czegoś więcej, bo różne mądre głowy polecały Jo Nesbø. Jestem czytelnikiem literatury pięknej, który czasem sięga po kryminał, a nie na odwrót, więc i moje wymagania wobec lektury są nieco wyższe.
"Człowiek nietoperz" mnie wciągnął, ale miałem momentami wrażenie, że ktoś wsadził mnie do autokaru, z którego pokładu mam zwiedzać Australię. No fajnie, ale jak będę potrzebować przewodnika, to sięgnę po przewodnik. Momentami było to wszystko zbyt oczywiste.
Moja druga uwaga to absolutna sztampowość motywów, które powtarzają się w tym utworze. Ilu patologów, którzy są aroganckimi alkoholikami może znieść jeszcze ten gatunek? A takich elementów jest tu więcej.
Swoją rolę ta powieść jednak wypełniła. Jest to niesamowicie wciągający kryminał, który przeczytałem w dwa wieczory. Po prostu literacko nie ma tu nic, czego byśmy już gdzie indziej nie znaleźli. Inni czytelnicy piszą jednak, że pierwszy tom ma być najsłabszym z całej serii, więc może dam autorowi drugą szansę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Człowiek nietoperz" mnie wciągnął, ale miałem momentami wrażenie, że ktoś wsadził mnie do autokaru, z którego pokładu mam zwiedzać Australię....
Poznajemy Harry'ego Hole w Sydney. Seryjny zabójca i charyzmatyczny detektyw.
Poznajemy Harry'ego Hole w Sydney. Seryjny zabójca i charyzmatyczny detektyw.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUważana za słabsze ogniwo cyklu o Harrym Hole. Przedstawiana jako "letnia", nie angażująca. W mojej opinii jest jednak ciekawa, wciągająca. Interesująco wprowadza w świat Harry'ego. Intryga może nie najwyższych lotów to poprowadzona zmyślnie I może zaskoczyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKażdy mi mówił żebym nie panikował bo pierwszym tomie cyklu o HH bo jest najsłabszy. najgorsze mam już za sobą :)
całkiem złe to nie było ale chwilami mega nudy
będzie lepiej
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tocałkiem złe to nie było ale chwilami mega nudy
będzie lepiej
Sięgnąłem po to, bo słuchy dochodzą że ma być serial… Sama książka ciekawa… 🤨 więcej opisów i przemyśleń w trakcie trwania akcji, niż samej akcji… Ale mimo wszystko sięgnę po kolejne części…
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na pierwsze moje spotkanie z twórczością Jo Nesbo książka bardzo mnie wciągnęła. Ciężko się od niej oderwać. Polecam każdemu
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra fabułą, świetny główny bohater. Wygląda to na początek doskonałej przygody z Harrym Hole.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiezłe. Mogłoby być dużo lepsze, gdyby bohaterowie nie produkowali górnolotnych przemów w kluczowych miejscach akcji... zaczyna mi się wydawać, że to bolączka większości współczesnych kryminałów. Ale jednakowoż fabuła, suspens, rozwiązanie - kupuję to.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak na serię reklamowaną mi pod tytułem jednych z najlepszych kryminałów to raczej spory zawód