O wojnie domowej

Okładka książki O wojnie domowej autora Gajusz Juliusz Cezar, 8370018203
Okładka książki O wojnie domowej
Gajusz Juliusz Cezar Wydawnictwo: ALFA Seria: Rara Avis biografia, autobiografia, pamiętnik
biografia, autobiografia, pamiętnik
Rara Avis
Commentarii de bello civili
1994-01-01
1994-01-01
Jan Parandowski

Kup O wojnie domowej w ulubionej księgarnii

Oceny książki O wojnie domowej

OPINIE i DYSKUSJE o książce O wojnie domowej

Świadectwo epoki, przytłacza szczegółami, nazwami, pewnie niepotrzebnymi, żeby zaraz wciągnąć na dobre, jak ktoś uwielbia Roman Empire, to dla niego, dla mnie też bomba!

Książkę wziąłem do ręki zupełnym przypadkiem. Składa się ona z wielu następujących po sobie faktów, czasami przekładanych anegdotami czy opiniami autora. Czasem nuży datami, nazwiskami, nazwami militarnych urządzeń, a czasem ciekawi błyskotliwym spojrzeniem, czy umiejętnością wyciągania ciekawych wniosków przez Cezara. Dla pasjonata historii "must be" -dla laika takiego jak ja, niekoniecznie

Dla miłośników historii starożytnego Rzymu to dzieło, to rarytas,bez przeczytania którego trudno sobie wyobrazić swoją przygodę związaną z poznawaniem dziejów Wiecznego Miasta,zwłaszcza ,że pisana jest ręką samego wielkiego Gajusza Juliusza Cezara.Lektura pasjonująca,pod warunkiem,że lubimy historię,zwłaszcza starożytną. Juliusz Cezar opisał w tym dziele okres burzliwych przemian społeczno-politycznych lat 49-48 p.n.e. widzianych jego oczyma i przedstawiony czytelnikowi w jego interpretacji,czy obiektywnie,no cóż ,ja osobiście nigdy nie wierzyłem w obiektywizm ludzi będących na świeczniku i pociągających za sznurki ,decydując o być albo nie być ludzi wokół nich ,wszystko wskazuje,że w dużej mierze zrobił to w sposób dość obiektywny.Tak ,czy inaczej lektura pasjonująca choćby ze względu na jej autora,do przeczytania której gorąco zachęcam,tym bardziej,że nie jest to opasłe tomisko i przeczytać można bez trudu w ciągu jednego dnia.

386 użytkowników ma tytuł O wojnie domowej na półkach głównych
79 użytkowników ma tytuł O wojnie domowej na półkach dodatkowych

Gajusz Juliusz Cezar
Gajusz Juliusz Cezar
Gaius Iulius Caesar, Gajusz Juliusz Cezar, Cezar, ur. 12 lipca 100 p.n.e. (13 lipca 102 r. p.n.e. – koncepcja Mommsena i Diona) w Rzymie, zm. 15 marca (idy marcowe) 44 p.n.e. w Rzymie – rzymski polityk, wódz, dyktator i pisarz. Jeden z członków stronnictwa popularów, spowinowacony z Cynną i Mariuszem. Po ich śmierci piastował kolejno urzędy kwestora, edyla, pretora, konsula i dyktatora. Sławę zdobył dzięki namiestnictwu w Galii i dzięki pomocy swych żołnierzy udało się mu pokonać opozycję, skupioną wokół senatu i Pompejusza – tzw. optymatów, aby następnie, po wieloletnich walkach, przejąć pełnię władzy w Rzymie. Zamordowany w dniu id marcowych przez senatorów pod przywództwem Marka Brutusa oraz Gajusza Kasjusza. Przed śmiercią adoptował Oktawiana Augusta (wtedy jeszcze Gaiusa Octaviusa),wyznaczając go na swego spadkobiercę.

Cytaty z książki O wojnie domowej

Dodaj cytat z książki O wojnie domowej