O wojnie domowej

- Commentarii de bello civili
- 1994-01-01
- 1994-01-01
- Jan Parandowski
Pamiętniki "O wojnie domowej" zaczął pisać Cezar po bitwie pod Tapsus, w roku 46 - może sprawy państwowe, a może dopiero śmierć przerwała mu pracę. W kilku miejscach tekst jest zepsuty, gdzie indziej urywa się nagłą luką, są miejsca jakby nie opracowane, pozostawione w szkicu. Lecz znów te same zalety, jakie z "Wojny gallickiej" uczyniły rzecz tak wyborną, błyszczą i tutaj.
Kup O wojnie domowej w ulubionej księgarni
Oceny książki O wojnie domowej
386 użytkowników ma tytuł O wojnie domowej na półkach głównych- Chcę przeczytać 219
- Historia 17
- Starożytność 6
- Starożytność 3
- Rzym 3
- 2018 3
- Klasyka 3

OPINIE i DYSKUSJE o książce O wojnie domowej
Świadectwo epoki, przytłacza szczegółami, nazwami, pewnie niepotrzebnymi, żeby zaraz wciągnąć na dobre, jak ktoś uwielbia Roman Empire, to dla niego, dla mnie też bomba!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążkę wziąłem do ręki zupełnym przypadkiem. Składa się ona z wielu następujących po sobie faktów, czasami przekładanych anegdotami czy opiniami autora. Czasem nuży datami, nazwiskami, nazwami militarnych urządzeń, a czasem ciekawi błyskotliwym spojrzeniem, czy umiejętnością wyciągania ciekawych wniosków przez Cezara. Dla pasjonata historii "must be" -dla laika takiego jak ja, niekoniecznie
Książkę wziąłem do ręki zupełnym przypadkiem. Składa się ona z wielu następujących po sobie faktów, czasami przekładanych anegdotami czy opiniami autora. Czasem nuży datami, nazwiskami, nazwami militarnych urządzeń, a czasem ciekawi błyskotliwym spojrzeniem, czy umiejętnością wyciągania ciekawych wniosków przez Cezara. Dla pasjonata historii "must be" -dla laika takiego jak...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDla miłośników historii starożytnego Rzymu to dzieło, to rarytas,bez przeczytania którego trudno sobie wyobrazić swoją przygodę związaną z poznawaniem dziejów Wiecznego Miasta,zwłaszcza ,że pisana jest ręką samego wielkiego Gajusza Juliusza Cezara.Lektura pasjonująca,pod warunkiem,że lubimy historię,zwłaszcza starożytną. Juliusz Cezar opisał w tym dziele okres burzliwych przemian społeczno-politycznych lat 49-48 p.n.e. widzianych jego oczyma i przedstawiony czytelnikowi w jego interpretacji,czy obiektywnie,no cóż ,ja osobiście nigdy nie wierzyłem w obiektywizm ludzi będących na świeczniku i pociągających za sznurki ,decydując o być albo nie być ludzi wokół nich ,wszystko wskazuje,że w dużej mierze zrobił to w sposób dość obiektywny.Tak ,czy inaczej lektura pasjonująca choćby ze względu na jej autora,do przeczytania której gorąco zachęcam,tym bardziej,że nie jest to opasłe tomisko i przeczytać można bez trudu w ciągu jednego dnia.
Dla miłośników historii starożytnego Rzymu to dzieło, to rarytas,bez przeczytania którego trudno sobie wyobrazić swoją przygodę związaną z poznawaniem dziejów Wiecznego Miasta,zwłaszcza ,że pisana jest ręką samego wielkiego Gajusza Juliusza Cezara.Lektura pasjonująca,pod warunkiem,że lubimy historię,zwłaszcza starożytną. Juliusz Cezar opisał w tym dziele okres burzliwych...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toAleż to było zaskoczenie! Podchodziłem do tej książki z przypadku. Wygrzebana z odmętów antykwariatów, z grzbietem zaatakowanym pleśnią, z okręgami po herbacie na papierowej okładce i zapachem starczej stęchlizny. Nie spodziewałem się uniesień, wręcz przeciwnie - obawiałem się, że natrafię na ciężkostrawne dzieło, językowy i stylistyczny głaz, którego niepodobna udźwignąć, ani tym bardziej skonsumować, przetrawić i zrozumieć.
Okazuje się jednak, że koncept pisania o własnych osiągnięciach w trzeciej osobie udał się znakomicie i snuta przez Cezara opowieść jawi się rzeczywiście fascynująco. Kiedy opowiada o jego (hmm... swojej) hojności i sprawiedliwości, mam przed oczami legendarnego Alaina Denona z "Asteriksa i Obeliksa", który wcielił się z gracją i powagą w rolę konsula. Tutaj jednak Cezar przedstawia się nie jako ozłocony posąg sławiący jego wielkość, lecz jako żywa postać, która wzbiła się ponad okoliczności dzięki sprzyjającym wiatrom, talentowi i rzadkiej umiejętności pozyskiwania zwolenników.
Prosty, żołnierski język i klarowne przedstawianie toku wydarzeń to kolejne zalety dzieła i myślę, że bez obaw można rozpoczynać przygodę z literaturą klasyczną od tego właśnie dzieła. "O wojnie domowej" rozbudza nadzieje, bo jeżeli Cezar pisał tak dobrze, to co czeka na Czytelnika u twórców jeszcze bardziej poświęconych słowu?
Ależ to było zaskoczenie! Podchodziłem do tej książki z przypadku. Wygrzebana z odmętów antykwariatów, z grzbietem zaatakowanym pleśnią, z okręgami po herbacie na papierowej okładce i zapachem starczej stęchlizny. Nie spodziewałem się uniesień, wręcz przeciwnie - obawiałem się, że natrafię na ciężkostrawne dzieło, językowy i stylistyczny głaz, którego niepodobna udźwignąć,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW oryginale :)
W oryginale :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNazwanie "Wojny domowej" pasjonującą lekturą byłoby przesadą, ale jest to jednak wartościowy i interesujący tekst - zwłaszcza jeśli chce się zobaczyć Cezara oczami Cezara.