LO Story

- LO Story (tom 1)
- 2016-08-01
- 2016-08-01
Master, Ryba, Burak i Lusia – nie oni jedni, ale oni jakoś zwłaszcza – cierpią męki w drugiej licealnej. Prześladowcy to: system edukacyjny ogólnie, a szczególnie: Gnida – sadystyczna i szpetna matematyczka, Zosia-Narkoza – nieco mniej szpetna, za to perfekcyjnie zarzynająca swój przedmiot polonistka, no i wychowawczyni – strachliwa anglistka z płaskostopiem. Udręczona młodzież intensywnie odreagowuje stres za pomocą rozlicznych używek, wśród których prym wiedzie alkohol kupowany od handlarzy zza ukraińskiej granicy. Pod wpływem trunków rozgrywa się znaczna część wydarzeń opisanych w powieści, co w żadnym razie nie spłyca jednak treści i nie zagraża niewątpliwym walorom artystycznym utworu, a nawet jakby przeciwnie.
Kup LO Story w ulubionej księgarni
Opinia społeczności
LO Story
Sam tytuł wskazuje o czym jest to książka. Temat życia licealistów podjęty z wdziękiem, lecz chodzi o to właśnie, że to taki temat, z którego nie da się wiele wycisnąć. Bo co nowego odkrywczego można jeszcze powiedzieć o nastoletnich miłościach i przyjaźniach, młodzieńczych dowcipach i zmaganiach z naciskami ze strony grona pedagogicznego? "LO Story" to powieść lekka i zabawna, ale nic więcej. Autorce jednak nie brakuje humoru i to jest główna zaleta powieści. Najbardziej efektownie wypada okrutna zemsta, jakiej licealiści dokonują się na znienawidzonej matematyczce.Aż przechodzą ciarki i można współczuć tak potraktowanej nauczycielce, choć baba była rzeczywiście wredna.
Oceny książki LO Story
932 użytkowników ma tytuł LO Story na półkach głównych- Przeczytane 696
- Literatura polska 8
- Młodzieżowe 7
- 2018 7
- Z biblioteki 6
- 2011 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce LO Story
W sumie nie wiem dla kogo jest ta książka. Z jednej strony byłam nią oburzona, bo jak można robić coś takiego uczniom i bolało mnie słuchanie o lekcjach. Mimo próby odłożenia jej, jednak wracałam i dokończyłam. Na końcu zgadzałam się z Haskalem...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBeznadzieja. Czy naprawdę ktoś myśli, że licealiści tak się zachowują?
Beznadzieja. Czy naprawdę ktoś myśli, że licealiści tak się zachowują?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚwietna! Życiowa, prawdziwa, z humorem. Wszystko co potrzebne dobrej książce. Polecam młodzieży i dorosłym. Były momenty gdy śmiałam się do łez.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążki o szkole to piękny gatunek. I niełatwy. Pisać, jak było, próbować zrozumieć te piękne lata chmurne i durne w "okowach systemu", sentymentalizować, dramatyzować, pobawić się, pofantazjować... Tu mamy w kryzysowych realiach wczesnej wolności na przemyskiej prowincji błyskotliwą szarżę w stronę groteski. Bardzo sprawnie napisana, miejscami zabawna, miejscami nierealna i zadziwiająca jeśli chodzi o akcję, a przerysowana na tyle, że mnie akurat zniechęciła do sięgnięcia po kolejne części. To po prostu kwestia gustu, ale autorka ma naprawdę niezłe pióro.
Książki o szkole to piękny gatunek. I niełatwy. Pisać, jak było, próbować zrozumieć te piękne lata chmurne i durne w "okowach systemu", sentymentalizować, dramatyzować, pobawić się, pofantazjować... Tu mamy w kryzysowych realiach wczesnej wolności na przemyskiej prowincji błyskotliwą szarżę w stronę groteski. Bardzo sprawnie napisana, miejscami zabawna, miejscami nierealna...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPo LO story sięgnęłam czując potrzebę odstresowania się, powrotu do czasów szkolnych, podróży w kierunku wspomnień.. czy mi się udało?
Tak! Książka bardzo mi się podobała spełniła moje oczekiwania. Poznajemy słodko-gorzkie perypetie czwórki licealistów - Ryby, Luśki, Mastera i Buraka. Przyjaciele wspierają się w codziennej niedoli, jaką jest przetrwanie starcia z ciałem pedagogicznym w II klasie liceum. Na ich drodze pojawi się wiele przeszkód, mniejszych lub większych kłód. Zawsze jednak mogą liczyć na swoje wsparcie.
Autorka stworzyła niezwykle autentyczną opowieść o blaskach i cieniach dorastania, poruszając wachlarz tematów, tak istotnych dla nastolatków: pierwszej miłości, zazdrości, samoakceptacji. Owszem, miejscami bywa ciut przekoloryzowana, ale chyba tylko po to, by rozbawić czytelnika jeszcze bardziej, a śmiechu nigdy za wiele.
Bohaterowie są niezwykle wyraziści, charakterni, dzięki czemu z łatwością wizualizowałam tę historię. Bardzo podobał mi się także język: miejscami prostolinijny, ale tez wyszukany. A przede wszystkim aspekt humorystyczny - bardzo dobrze się bawiłam, uśmiałam się z ich tekstów i przygód jakie mieli. Polecam, w szczególności nastolatkom - to o Was i dla Was.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak! Książka bardzo mi się podobała spełniła moje oczekiwania. Poznajemy słodko-gorzkie perypetie czwórki licealistów - Ryby, Luśki, Mastera i Buraka. Przyjaciele wspierają się w codziennej niedoli, jaką jest przetrwanie starcia z ciałem...
Książkę udało mi się nabyć w promocyjnej cenie. Po zapoznaniu się z oceną poszczególnych części zakupiłam od razu wszystkie cztery tomy w ciemno. I po przeczytaniu pierwszego absolutnie nie żałuję zakupu. Jak wskazuje sam tytuł, większa część akcji dzieje się w liceum. Ale nie w jakimś prestiżowym mieście. Ot miasto na Śląsku, z którego pochodzi autorka. Fabuła skupia się na szkolnych (i nie tylko) problemach i dylematach czwórki uczniów, a także jednego nauczyciela. Master, Luśka, Ryba i Burak to paczka znajomych, którzy potrafią sobie dogryźć, ale przede wszystkim w sytuacji kryzysowej wesprzeć. Kiedy na ich drodze stają takie osoby jak Zosia-Narkoza czy Gnida trudno zachować racjonalne myślenie i postępować jak dorosły człowiek (w końcu to młodzież w drugiej klasie liceum. Trudno oczekiwać, że będą potrafili zapanować nad emocjami). I tu właśnie pojawiają się pierwsze problemy, które wywołują następne. Jedyne, co mnie rozczarowało to wątek miłosny, a właściwie jego finał. Podsumowując, pani Magda Skubisz ma niesamowicie lekkie pióro, co sprawia, że czytanie tej pozycji to prawdziwa przyjemność. Jest napisana przystępnym językiem, wygodną czcionką. Sama okładka także jest na swój sposób ciekawa. Czasem można się pośmiać, zdenerwować czy zaszokować. Jedynym słabym elementem była część zakończenia. Zupełnie niespodziewane, ale i rozczarowujące zarazem. Ale czy nie o to chodzi, żeby książka wzbudzała takie właśnie emocje? Myślę, że autorce bardzo fajnie udało się wciągnąć czytelnika w świat licealnej IIb i z chęcią sięgnę po kolejny tom, który już czeka na półce.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMiał być to lekki przerywnik od solidnych kryminałów - i mam całą serię do przeczytania - normalnie wróciłam do LO :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNiesamowita książka! Już po pierwszej stronie historia nastolatków wciąga, a do ostatniej strony trzyma wysoki poziom. Książka realistyczna, przy której również można się uśmiać i poprawić sobie humor. Aż chce się czytać! Żyje się historią tych przyjaciół i są nam oni tak dobrze znani, że czasem miałam wrażenie, że jestem w ich paczce!
No i historia Ryby i Haskala... Większość z nas kochała się przecież w swoich nauczycielach, ale zachowywaliśmy się tak jak Kaśka?
Również niesamowity wątek Luśki i jej związku... Czegoś takiego się nie spodziewałam! Polecam!!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNo i historia Ryby i Haskala......
Książka opowiadająca o życiu. O nastolatkach. Bardzo fajna, ciekawa, daje do myślenia. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLO Story jest przede wszystkim książką nierówną. dobre, a nawet świetne fragmenty przepadają jednak w porównaniu z tymi irytującymi.
prześledźmy co jest dla mnie ok, a co nie:
PLUSY:
- Haskal - zdecydowanie najlepsza postać (i dla mnie jedyna wprowadzająca humor do opowieści)
- historia konfliktu Kasprowicz-Przybyszewski
- całkiem niebanalny język, jednocześnie nie jest to absolutnie książka, która dłuży się i jest męcząca
MINUSY:
- za bardzo przerysowane sylwetki nauczycieli (vide: Gnida i Zosia-Narkoza)
- trójkąt Lusia-Master-Burak - ja pier-, nawet nie mam komentarza (a do tego motyw z całowaniem niemalże nieprzytomnej Ali - mocno wątpliwy...)
- finałowe "pokonanie" Gnidy bardzo mnie boli jako osobę z wykształceniem psychologicznym, nauczoną szacunku do osób z zaburzeniami psychicznymi - nawet wypowiedź Haskala potępiająca zachowanie licealistów spływa po bohaterach i, dla mnie, takie przedstawienie postaci chorującej na schizofrenię paranoidalną jest powielaniem paskudnych stereotypów
- sformułowania typu "mój men" czy "belfer" nie brzmią naturalnie w ustach licealistów z XXI wieku
planowałam sięgnąć jeszcze po kontynuację, ale po lekturze pierwszego tomu serii dobrze się zastanowię.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toprześledźmy co jest dla mnie ok, a co nie:
PLUSY:
- historia konfliktu Kasprowicz-Przybyszewski
- całkiem niebanalny język, jednocześnie nie jest to...