Czarci ogród

Okładka książki Czarci ogród autora Magda Skubisz, 9788382651959
Okładka książki Czarci ogród
Magda Skubisz Wydawnictwo: Media Rodzina Cykl: Saga rodu Tyszkowskich (tom 2) powieść historyczna
powieść historyczna
Saga rodu Tyszkowskich (tom 2)
2022-10-26
2022-10-26
9788382651959

Kup Czarci ogród w ulubionej księgarnii

Oficjalne recenzje książki Czarci ogródi

Serce nie sługa i za nic ma rozsądek

5793 691 481

Oceny książki Czarci ogród

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarci ogród

Czego to człowiek nie zrobi, jak go jaka namietność (zazdrość, pożądanie np.) nie przyciśnie.

"Czarci ogród”, czyli drugi tom jej niezwykle popularnej sagi rodu Tyszkowskich, to powieść, która udowadnia, że historia podana w odpowiedni sposób potrafi wciągnąć bardziej niż niejeden współczesny kryminał czy rasowy thriller. Bo i rzeczywiście wątków sensacyjnych tutaj nie brakuje. Mamy okultyzm, mamy przemoc czy nawet porwanie dzieci.

Nie mogło być jednak inaczej, jeśli głównym bohaterem autorka w tym tomie uczyniła samego Antoniego Tyszowskiego. Człowieka nader zadufanego w sobie, chama, prosta, który drugiego człowieka ma za nic, a do tego klnie jak szewc, co jak na rasowego arystokratę winno budzić oburzenie. A charakter ma taki, że czytając masz ochotę wejść do tej książki i zdzielić gościa patelnią 😂 Z tego względu, że mamy tutaj innego bohatera, mniej tutaj Aptekarki, zielarstwa czy ziołolecznictwa. Dla mnie szkoda, bo uwielbiam te tematy. Jednak zabieg autorski w postaci zamiany głównych bohaterów rozumiem i szanuję.

Ten tom, jak i poprzedni czyta się mega szybko. Jestem przekonana, że jest to zasługa lekkiego stylu autorki, języka, a przede wszystkim poczucia humoru, bo niejednokrotnie zdarzało mi się w czasie lektury parsknąć śmiechem.

W powieści tej mamy klasyczny przykład motywu enemies to lovers, przynajmniej ja to tak odbieram. I powiem Ci, że enemies mamy tu pod dostatkiem. Czy będzie lovers 😉 przez duże L zobaczymy? Jestem ciekawa, więc sięgam po trzeci tom.

Nie mogło być jednak inaczej,...

Zmiana narratora z Katji na jaśnie pana Antoniego Tyszkowskieho dodaje pikanterii z racji niewybrednego języka bohatera i jego iście diabelskich pomysłów. Toni wywołuje mieszane uczucia, bo straszny z niego okrutnik, ale tak właśnie mam wrażenie, że biorąc pod uwagę czasy w których rozgrywa się akcja powieści, wyobrażam sobie, że jest po prostu przeciętnym szlachcicem. Tak niestety często traktowano poddanych, zwłaszcza chłopów.

1056 użytkowników ma tytuł Czarci ogród na półkach głównych
210 użytkowników ma tytuł Czarci ogród na półkach dodatkowych

Magda Skubisz
Magda Skubisz
Magda Skubisz urodziła się i mieszka w Przemyślu. Jest absolwentką Akademii Muzycznej w Katowicach (Wydział Jazzu i Muzyki Rozrywkowej, kierunek wokalny). Prócz pisania książek zajmuje się emisją głosu i współpracuje z rzeszowskimi teatrami jako konsultant ds. wokalnych. Jako wokalistka wystąpiła m.in. z Urszulą Dudziak, a wśród jej uczniów są laureaci ogólnopolskich konkursów piosenki a także półfinaliści i finaliści popularnych talent-show, jak „Mam talent” i „Voice of Poland” (Sabina Kurek-Delikat, Kamil Bijoś, Aro Kłusowski). Jest autorką serii „o młodzieży, ale niekoniecznie dla młodzieży” - opowiadającej o przemyskich licealistach: ”LO Story” (2008, 2009 – Prószyński i Sk-a 2016, 2017 – Videograf) „ Dżus&Dżin” (2009 – Prószyński i Sk-a, 2016, 2017 – Videograf) i „Chałturnik” (2016, 2018 – Videograf) i „Master” (2018 – Videograf). Książki wywołały sporo kontrowersji w rodzinnym mieście, a do wydawnictwa dotarł list protestacyjny podpisany przez nauczycieli z byłego liceum autorki, w którym oskarżono ją o szkalowanie dobrego imienia szkoły i „kalanie własnego gniazda”. Debiut „LO Story” stał się również bohaterem jednej z sesji Rady Miasta Przemyśla, poświęconej negatywnemu wpływowi literatury na młodzież. Trzecia i czwarta część serii, „Chałturnik” i „Master” powstały na podstawie osobistych wspomnień autorki, która kilkanaście lat pracowała w zespole muzycznym, specjalizując się w zabawianiu pijanych, nierzadko pochodzących z półświatka, gości. W roku 2010, z rekomendacji Marka Nowakowskiego, Magda Skubisz znalazła się w gronie dziesięciu polskich autorów nominowanych do Literackiej Nagrody im. Józefa Mackiewicza (powieść „Dżus&Dżin”). W roku 2012 otrzymała statuetkę Estrady Rzeszowskiej, m.in. za „wyznaczanie wysokich standardów w tworzeniu i promowaniu sztuki oraz wkład w rozwój kultury Województwa Podkarpackiego”. Angielski scenariusz na podstawie „LO Story”, powstały przy współpracy z firmą producencką AMP Polska w 2013 r. zakwalifikował się do finału „Share Your Slate” na European Film Market podczas 63 Międzynarodowego Festiwalu Filmowego w Berlinie. Magda Skubisz jest laureatką Nagrody Zarządu Województwa Podkarpackiego przyznanej za szczególne osiągnięcia w dziedzinie kultury (2014 r.) oraz członkiem Stowarzyszenia Pisarzy Polskich (2018 r.)

Cytaty z książki Czarci ogród

Magda Skubisz Czarci ogród Zobacz więcej