Dobry omen

- Good Omens
- 1992-01-01
- 1992-01-01
- Juliusz Wilczur-Garztecki, Jacek Gałązka
Zgodnie z Przenikliwym i Trafnym Proroctwem Agnes Nutter jedynej całkowicie wiarygodnej wróżki świat skończy się w sobotę. Dokładnie mówiąc: w najbliższą sobotę. Jeszcze dokładniej: zaraz po kolacji. A wieczorem zerwą się armie Nieba i Piekła. Zapłoną morza ognia. Księżyc okryje się krwawym całunem. I to jest główny kłopot Crowleya (byłego węża, dziś agenta Piekła) i jego przeciwnika, a zarazem starego przyjaciela Azirafala (autentycznego Anioła). Bo ni chcą być tu na dole (lub na górze, z punktu widzenia Crowleya). Nie mają więc wyboru - muszą zatrzymać Czterech Motocyklistów Apokalipsy. Ponad wszystko (zdaniem Azirafala: poniżej) najważniejsze jest, by zabić Antychrysta. Kłopot w tym, że ma on dopiero 11 lat, kocha swego piekielnego ogara i jest miłym chłopcem, z którego rodzice mogą być dumni.
Kup Dobry omen w ulubionej księgarni
Oceny książki Dobry omen
- Fantasy 108
- 2019 76
- Terry Pratchett 64

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dobry omen
Początek bardzo solidny, od połowy akcja staje się przedziwnie chaotyczna i rozwleka. Ostatnie 100 stron było dla mnie bardzo męczące. Co więcej mam wrażenie, że dla autorów też - jakby zabrakło pomysłów do zamknięcia wątków; a przeskok do wydarzeń z "epilogu" jest wygodną "ucieczką w przód".
Znając twórczość obu autorów, podziewałem się czegoś więcej.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZnając twórczość obu autorów, podziewałem się czegoś więcej.
Bosko-diabelnie zabawna. Pratchett i Gaiman stworzyli historię pełną absurdu, ciepła i genialnych dialogów. Idealna dla fanów inteligentnego humoru
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoczątek świetny. Fajny inteligentny humor. Mam tylko wrazenie ze od połowy trochę się ciągnęła. Mam wrażenie że książka napisana pod ekranizację, to żaden zarzut ale film pewnie niezły.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDużo, dużo nawiązań. Lubię!
Dużo, dużo nawiązań. Lubię!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Dobry omen” autorstwa Terry’ego Pratchetta i Neila Gaimana to powieść, która od początku zapowiadała się jak literackie trzęsienie ziemi. Dwóch pisarzy o niebywałej wyobraźni, z których jeden potrafi rozśmieszyć do łez a drugi urzeka klimatem i mroczną magią – cóż mogło pójść nie tak? Teoretycznie nic. A jednak efekt końcowy okazał się... po prostu dobry. Nie wspaniały, nie porywający, ale solidny, poprawny. Mimo że pomysł – apokalipsa w wydaniu humorystycznym, Antychryst wychowywany w spokojnym angielskim miasteczku, anioł i demon współpracujący, by zapobiec końcowi świata – brzmi jak przepis na arcydzieło, zabrakło w tym wszystkim tej iskry, która czyni książki Pratchetta niezapomnianymi.
Owszem, jest zabawnie, momentami wręcz błyskotliwie. Ironia i absurd mieszają się z filozoficznymi obserwacjami, a narracja skrzy się dowcipem i aluzjami. Tyle że tym razem śmiech nie wybucha spontanicznie – zamiast tego pojawia się raczej lekki uśmiech, czasem ciepłe rozbawienie. Brakuje tej typowej dla Pratchetta kaskady żartów, które trafiają raz po raz a ich rytm wciąga w świat pełen inteligentnego szaleństwa. Gaiman wnosi tu więcej melancholii i refleksyjności, co samo w sobie nie jest wadą ale chwilami sprawia, że całość traci lekkość i tempo.
W trakcie lektury wielokrotnie zastanawiałem się, który z autorów odpowiadał za poszczególne fragmenty. Czy błyskotliwe dialogi anioła Azirafala i demona Crowleya wyszły spod pióra Pratchetta? A może Gaiman wplótł swoje mroczniejsze tony w opisy świata i klimatyczne szczegóły? Ta mieszanka stylów jest fascynująca ale nie do końca harmonijna. Miejscami tekst wydaje się przekombinowany a finał – choć pomysłowy – nie przynosi satysfakcji na miarę wcześniejszych obietnic. Jakby autorzy mieli znakomite składniki ale przepis nie do końca zadziałał.
Ostatecznie „Dobry omen” to powieść, którą czyta się z przyjemnością ale bez zachwytu. To książka dobra, momentami bardzo dobra – lecz nie wybitna, mimo że napisana przez duet, który teoretycznie powinien stworzyć coś wyjątkowego. To trochę jak wspólna piosenka Whitney Houston i Mariah Carey – dwie wspaniałe artystki, których głosy same w sobie potrafią wznieść słuchacza w niebo. Każda z nich osobno jest zjawiskiem – Whitney z potęgą emocji, czystością i ciepłem barwy, Mariah z techniczną precyzją, rozpiętością i czarującą lekkością. A jednak, gdy połączono te dwa olbrzymie talenty w utworze „When You Believe”, efekt okazał się... po prostu ładny. Poprawny, momentami poruszający, ale bez tej eksplozji, której wszyscy się spodziewali. Tak właśnie jest z „Dobrym omenem” – zamiast fajerwerków otrzymujemy rzecz porządną, dopracowaną, lecz pozbawioną tej magicznej chemii, która mogłaby uczynić ją wielką. Dwóch geniuszy stworzyło coś dobrego – tylko szkoda, że nie genialnego.
„Dobry omen” autorstwa Terry’ego Pratchetta i Neila Gaimana to powieść, która od początku zapowiadała się jak literackie trzęsienie ziemi. Dwóch pisarzy o niebywałej wyobraźni, z których jeden potrafi rozśmieszyć do łez a drugi urzeka klimatem i mroczną magią – cóż mogło pójść nie tak? Teoretycznie nic. A jednak efekt końcowy okazał się... po prostu dobry. Nie wspaniały,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMajstersztyk odniesień i fantazji, najlepsze co obu panów mogło dać od siebie fanom.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba w życiu tak długo książki nie czytałam. Przebrnięcie przez ten twór zajęło mi ponad rok. Serial świetny, ale książka szkoda słów. Daję 5 tylko z tego powodu, że kocham postacie, które według mnie są tu bardzo spłycone.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toO ile lubię Gaimana i Pratchetta, o tyle ich wspólne dzieło w ogóle mi nie podeszło. Książka chaotyczna, ze zbyt wieloma wątkami, dość szybko zaczyna męczyć.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toFajna, trochę różniąca się od Pretchetta którego znałem dotychczas, ale ciągle pełna ciętego humoru. Książka opowiada o mającym nadejść Armageddonie na który jak do wojny przygotowywały się siły niebios i piekieł; ale dla niektórych aniołów i diabołów to wcale nie jest dobra zmiana...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMoje pierwsze spotkanie z Terrym Pratchettem, Neila Gaimana poznałem czytając Sandmana, Mitologię Nordycką, czy oglądając Koralinę. W niektórych miejscach zwłaszcza w brytyjskim humorze widać bardziej ręke Pratchetta niż Gaimana co uznaje za duży plus. Książka miła do poczytania, ale miejscami bardzo chaotyczna przez mnogość wątków fabularnych i narracyjnych można się pogubić co się właściwie dzieje. Język książki również bywa trudny do zrozumienia (brytyjski slang, charakteryzowanie akcentów u postaci, język biblijny i szekspirowski),więc ten kto chce przeczytać książkę w oryginale musi uzbroić się w dobry słownik. Całkiem przyjemna, postmodernistyczna dekonstrukcja Apokalipsy i walki Dobra ze Złym. Pora obejrzeć i ocenić serial.
Moje pierwsze spotkanie z Terrym Pratchettem, Neila Gaimana poznałem czytając Sandmana, Mitologię Nordycką, czy oglądając Koralinę. W niektórych miejscach zwłaszcza w brytyjskim humorze widać bardziej ręke Pratchetta niż Gaimana co uznaje za duży plus. Książka miła do poczytania, ale miejscami bardzo chaotyczna przez mnogość wątków fabularnych i narracyjnych można się...