Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau

Okładka książki Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau autora Aleksander Dumas (syn),8386858990
Okładka książki Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau

00:00 /00:00

Kup Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau w ulubionej księgarnii

Oceny książki Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau

OPINIE i DYSKUSJE o książce Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau

Przepiękna, smutna i tragiczna historia. Tylko tyle słów wystarczy, by ją opisać :)

No dobra, więc co w tej książce jest takiego fajnego?
Przede wszystkim to, że jest ona oparta na prawdziwym romansie Marie Duplessis z pisarzem. Ja już tak mam, że wszystko co jest na podstawie prawdziwej historii trafia do mnie mocniej, realniej.

To opowieść o miłości, ale nie tej banalnej i łatwej. Tylko takiej, która jest poskładana z kamieni, czasem gładkich, wypolerowanych, a jednak częściej z tych, które mają ostre i chropowate krawędzie.

Tutaj jest sporo wyrzeczeń, bólu i niezrozumienia, a także kompromisów, które nie zawsze prowadzą do zgody. Polubiłam się z główną boahterką, która mimo, że może być dla wielu osób irytująca… dla mnie była po prostu pogubiona. Różnice klasowe, oczekiwania społeczne, a także ocena bliskich i znajomych, to wszystko przecieka do miłosnego gniazdka, które tak pracowicie utkali Marguerite i Armand. Wspaniale było wejść w ten świat XIX-wiecznej Francji. Napisana jest pięknym językiem, który o dziwo zupełnie mnie nie przytłaczał (powieści klasyczne są z reguły trochę cięższe w odbiorze (przynajmniej dla mnie),bo napisane są w sposób bardziej formalny i rozbudowany). Natomiast tutaj dialogi i sposób komunikowania się bohaterów był naprawdę piękny. Nie dajcie się też zwieść, bo oczywiście głównym wątkiem jest tutaj miłość bohaterów, ale również jest to historia o samotności, poświęceniu i cenie jaką trzeba zapłacić za swoje wybory.

Nie jest to mój ulubiony klasyk, ale jest dobrą i wartościową lekturą.

No dobra, więc co w tej książce jest takiego fajnego?

Była zajebista, ale było mi smutno

Była zajebista, ale było mi smutno

10329 użytkowników ma tytuł Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau na półkach głównych
2493 użytkowników ma tytuł Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau

Okładka książki The Story of a Nutcracker Sarah Ardizzone, Aleksander Dumas (syn)
The Story of a Nutcracker Sarah Ardizzone, Aleksander Dumas (syn)
Okładka książki Zmartwychwstanie Offlanda i inne opowiadania Teodora Banasiowa, Aleksander Dumas (syn), Rafał Maciejowski

Cytaty z książki Dama Kameliowa / Sprawa Clemenceau