Wampir Lestat

- fantasy, science fiction
- Kroniki wampirów (tom 2)
- The vampire Lestat
- 2007-01-01
- 2002-01-01
- 1986-09-12
- Tomasz Olszewski
Lestat, stwórca Louisa de Pointe du Lac i Klaudii, opowiada własną historię. Przebudziwszy się po pięćdziesięciu pięciu latach, zostaje gwiazdą rocka i wywiera ogromny wpływ na rzesze młodzieży. Ma jednak długą i mroczną historię, sięgającą jeszcze osiemnastego wieku. Był wtedy aktorem w Paryżu, został wampirem i podróżował po Europie, szukając innych wampirów oraz odpowiedzi na dręczące go pytania. Kiedy wreszcie odnalazł pierwsze wampiry, z poszukiwacza stał się ściganym, jego towarzysze bowiem obawiali się, że zburzy ich relacje ze śmiertelnikami.
Kup Wampir Lestat w ulubionej księgarni
- Wampiry 59
- Fantasy 40
- Anne Rice 39

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wampir Lestat
Trudno ocenić mi tę książkę, bo jest po prostu tak nierówna. Z jednej strony Lestat uwodzi i intryguje. Często jednak szczególnie wspomnienia innych wampirów przypominają mi długi monolog bohaterów niczym z telenoweli. Momentami książka osuwa się w nieznośny patos.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toŚrodek był dla mnie szczególnie męczący, koniec dodał tempa i zachęca, by dowiedzieć się, co się dzieje dalej.
Czytałam tę książkę drugi raz. Z poprzedniej lektury całe lata temu pamiętałam tylko kilka fragmentów, które jednak czytałam tyle razy, że okazały się na trwałe wbite w pamięć (mogłam je niemal cytować z pamięci),choć nie sprawiły na mnie tym razem tak piorunującego wrażenia. Pierwsza część książki jest też jakby powtórzeniem „Wywiadu z wampirem”, ale z perspektywy innego bohatera – Lestat opowiada własną historię poczynając od swojej przemiany, przez pierwsze lata istnienia w nowej postaci aż do wydarzeń opisanych przez Louisa, po których następuje płynny przeskok do czasów współczesnych.
Pierwszą połowę powieści dość ciężko mi się czytało – język pozostał tak samo kwiecisty, ale fabuła nie wprowadzała wiele nowości. Czytelnik zyskuje jednak całkowicie odmienny obraz bohatera, który w pierwszej części cyklu jest postacią, której osobowość i motywy postępowania zostały przedstawione w raczej negatywnym świetle. Zdecydowanie więcej niż w książce poprzedniej zajmuje w fabule historia wampirów, a Lestat od czasu do czasu oddaje głos także innym narratorom. Fabuła stopniowo przechodzi od opisów przeżyć wewnętrznych do akcji, która popycha fabułę do przodu i jest po prostu ciekawsza. Czytelnik więcej dowiaduje się o dzieciach nocy, a nowe wątki i postaci są wprowadzane w bardziej dramatycznej, sensacyjnej formie. Mniej jest w tej powieści skupienia na sobie narratora, a bardziej na otaczających go innych bohaterach, miejscach, zjawiskach i zdobywanej wiedzy.
Zakończenie jest cliffhangerem – trzeba czytać dalej :) Czytelnikom „Wywiadu z wampirem” bardzo polecam tę pozycję – zobaczycie zupełnie innego Lestata, niż tego opisanego przez Louisa ;)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie do końca wiem, co sądzić o tej książce. Z jednej strony historia Lestata jest fascynująca i ciekawie było czytać o niektórych wydarzeniach z "Wywiadu z Wampirem" opisywanych z punktu widzenia tego bohatera. Można też lepiej zrozumieć tę postać i jej motywy, a dodatkowe szczegóły z historii innych wampirów tylko dodają całości uroku. Z drugiej strony postać wampira-gwiazdy-rocka średnio mnie bawi i średnio mi się podoba. Niektóre elementy książki wywoływały ataki niepohamowanego śmiechu, inne - coś na kształt załamania. Chyba najbardziej interesująca (co najmniej dla mnie) jest relacja Lestata z Akaszą. Chyba dla tej relacji byłabym skłonna sięgnąć po kolejną część.
Książka ma swoje momenty, niestety sporo traci w miejscach, gdzie autorce zabrakło warsztatu (i nie sądzę, żeby to był celowy zabieg). Niektóre elementy tłumaczenia również są irytujące. Wydaje mi się, że takie rzeczy można było wychwycić przy ponownym przeglądaniu szczotki i przy robieniu korekty.
Poleciłabym tę pozycję jako odskocznię od innych lektur, ewentualnie jako książkę na lato (jeśli ktoś lubi taki rodzaj literatury).
Nie do końca wiem, co sądzić o tej książce. Z jednej strony historia Lestata jest fascynująca i ciekawie było czytać o niektórych wydarzeniach z "Wywiadu z Wampirem" opisywanych z punktu widzenia tego bohatera. Można też lepiej zrozumieć tę postać i jej motywy, a dodatkowe szczegóły z historii innych wampirów tylko dodają całości uroku. Z drugiej strony postać...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli bym nie lubił wampirów, wiem że ta książka sprawiłaby, żebym je pokochał. Ta książka dosłownie mnie pochłonęła. Rice napisała coś, co wciąga tak, że trudno się oderwać. Nie czytałem wielu powieści o wampirach, ale wiem jedno: ta historia zostanie ze mną na długo.
Lestat to wampir, jakiego się nie zapomina. Zuchwały, piękny, tajemniczy, czasem nieznośny, a tak cholernie fascynujący. W tej postaci jest tyle życia i koloru, które do typowego wampira stereotypowo nie pasują. Podoba mi się, że Rice pozwala mu samemu opowiedzieć swoją historię. Po "Wywiadzie..." lubiłem go, ale jakoś nie czułem takiej fascynacji.
Język autorki gęsty, pełen emocji, ale nigdy nie przesadzony. Mimo że książka jest długa, nie nudzi. Przeciwnie, im dalej, tym bardziej chcesz się wiedzieć z kim możemy mieć do czynienia. Dla mnie topka książek po które kiedykolwiek sięgnąłem.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLestat to wampir, jakiego się nie zapomina. Zuchwały, piękny, tajemniczy, czasem nieznośny, a tak...
Jeśli lubisz mrok, rozterki, piękny język i pytania bez odpowiedzi – Wampir Lestat pochłonie cię całego.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toUwielbiam tą część!
Uwielbiam tą część!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo długo zwlekałem z kontynuacją Wywiadu z wampirem. I mimo , że oryginał był dla mnie świetny to jakoś nie miałem ochoty na ciąg dalszy. Jednak w końcu ogarnąłem książkę i może nie jest tragiczna(Szczególnie koniec mi się podobał ) to jakoś nie mam ochoty na kolejne tomy , a wiem że autorka sporo ich napisała. Niektóre czytając opis trochę intrygują , ale raczej już nie wrócę do tej serii. No chyba , że znów będę miał taką przerwę jak między Wywiadem z Wampirem , a Wampirem Lestatem
Bardzo długo zwlekałem z kontynuacją Wywiadu z wampirem. I mimo , że oryginał był dla mnie świetny to jakoś nie miałem ochoty na ciąg dalszy. Jednak w końcu ogarnąłem książkę i może nie jest tragiczna(Szczególnie koniec mi się podobał ) to jakoś nie mam ochoty na kolejne tomy , a wiem że autorka sporo ich napisała. Niektóre czytając opis trochę intrygują , ale raczej już...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria Lestata okazała się o wiele ciekawsza od tej przedstawionej przez Louisa w "Wywiadzie z wampirem". Już początek okazał się bardzo klimatyczny, jeszcze przed przemianą Lestata, a jego postrzeganie świata i samego siebie po tym, jak już do tego doszło, było genialne.
Książka poprowadzona dokładnie i spokojnie, ale i tak mocno mnie wymęczyła - przekład był okrutny. Chciałem wiedzieć, co będzie dalej, a tłumacz tak poskładał zdania, że czasami kilka minut zajmowało mi ich przyswojenie, nie wiedziałem co czytam i musiałem nieźle się nagłowić. Mam nadzieję, że późniejsze wydanie z 2007 (sam czytałem wydanie z 2002) roku było jeszcze raz zredagowane i poprawione, bo czas czytania przez ten problem bardzo się wydłużył (a nie jest to książka krótka).
Książkę polecam, pięknie rozbudowana, przesiąknięta egzystencjalnymi i moralnymi przemyśleniami, ale chyba tylko w oryginale (lub w najnowszym wydaniu - jeżeli zostało poprawione).
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka poprowadzona dokładnie i spokojnie, ale i tak mocno mnie wymęczyła - przekład był okrutny....
Ciekawa i pięknie napisana, ale jednak czyta się trochę topornie :)
Ciekawa i pięknie napisana, ale jednak czyta się trochę topornie :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo była pierwsza książka z serii, którą przeczytałam. To od niej zaczęła się moja miłość do twórczości Anne Rice