Droga do Sieny

- publicystyka literacka, eseje
- 2005-01-01
- 2005-01-01
Ta książka nie posiada jeszcze opisu.
Kup Droga do Sieny w ulubionej księgarni
Oceny książki Droga do Sieny
166 użytkowników ma tytuł Droga do Sieny na półkach głównych- Chcę przeczytać 96
- E-book 5
- Włochy 3
- Italia 2
- 2021 2
- Podróże 2
- Podróżnicze 2

OPINIE i DYSKUSJE o książce Droga do Sieny
Pocztówka z innego świata, bliższa poezji niż prozie. Eseje sensualne, skupione bardziej na nastroju niż na faktografii. Zagańczyk maluje portret Włoch, choć, mam wrażenie, maluje z pamięci, nie stroniąc od idealizacji, od nasycenia koloru, a robi to tak przekonująco, że czujemy na skórze słońce, choćbyśmy czytali jesienią. Eseistyka wybitna!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZbigniew Herbert wydał „Barbarzyńcę w ogrodzie” w 1962 roku, tworząc pewnego rodzaju wzorzec eseistyki podróżniczo-kulturowo-literackiej. Z tym, że od tamtego czasu zmienił się świat, Europa oraz czytelnicy tego typu lektur i ich świadomość. Upowszechniła się wiedza, a przede wszystkim uprościły możliwości dotarcia do niej.
Tom esejów polskiego autora, redaktora i wydawcy wskazuje, że nie wszyscy to zauważyli. Szanując wiedzę, erudycję i zainteresowania Marka Zagańczyka nie sposób uwolnić się od wrażenia, że chciał wydać swojego „Barbarzyńcę …”, ograniczając go geograficznie do Włoch z dodatkiem refleksji o kilku autorach i podróżnikach, w tym o Nicolasie Bouvier i Jerzym Stempowskim.
Autor w zasadzie opisuje to, co ceni w Italii, jednocześnie – czego nie da się ukryć – snobując się na na wytrawnego podróżnika-intelektualistę, tropiącego nieznane (i prawdziwe oraz jedyne godne uwagi) arcydzieła w trudno dostępnych obiektach mało znanych miejscowościśrodkowych Włoch. Dawid i Ufizzi są dla plebsu, prawdziwe skarby są pochowane w zakrystiach niszczejących kościółków, a wy biedni czytelnicy o tym nie wiecie. Taki to niestety wygląda.
Obecnie jednak trudno entuzjazmować się rozwlekłymi opisami nieznanych obrazów, rzeźb czy obiektów architektonicznych, okraszonymi długimi cytatami z dzieł klasyków. A w każdym razie traktować tego typu refleksje inaczej niż jako ciekawostki. Dzisiejsze możliwości edycyjne czynią pisanie o dziełach sztuki bez ich ilustracji anachronizmem. Tak samo streszczenie poglądów innych pisarzy wymaga niewątpliwie większego wysiłku intelektualnego niż ich przepisanie i zamieszczenia jako cytaty.
Połączenie „włoskiej” części z sylwetkami autorów także nie jest udane. Przybliżone postacie Bruce’a Chatwina czy Nicolasa Bouvier są bardzo ciekawe, aczkolwiek trudno znaleźć łącznik pomiędzy nimi a szkicami o sztuce Italii.
Tym niemniej przeczytać warto, jeśli lubi się historię, sztukę, podróże i literaturę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTom esejów polskiego autora, redaktora i wydawcy...
To luźna historia podróży, ale pełna inspiracji. Oczywiście, czytając, chcesz być koniecznie w Toskanii. Z wieloma spostrzeżeniami o tym regionie rezonuję. Zagańczyk ze swoją ogromną wiedzą bardzo mi imponuje.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo tohttps://mowaprosta.wixsite.com/mowaprosta
Wspaniała rzecz o podróżowaniu. Poetycka, bardzo powolna, wręcz melancholijna podróż przez Toskanię. Dostajemy możliwość przyjrzenia się temu wyjątkowemu skrawki świata poprzez emocje i przemyślenia, które towarzyszą autorowi podczas wędrówki, i które wyśmienicie potrafił ująć w słowa. Nie jest chyba niczym dziwnym, że do podróży przygotowywał się czytając. Jednak specyficzny wybór lektur może być zaskoczeniem; absolutnie nie są to przewodniki. Książki, do których autor się odwołuje, często je cytując, zostały napisane przez romantyków i wagabundów. Również one warte są zainteresowania, dlatego bardzo mnie cieszy, że w końcowej części książki, autor bardziej szczegółowo przedstawia kilku pisarzy, których ceni szczególnie.
Pozycja erudycyjna i bardzo nastrojowa.
Plasuje się gdzieś pomiędzy Stasiukiem i Dariuszem Czają. Takich książek zawsze mi mało. Jeszcze nieraz do niej wrócę.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobrze się czytało, gdy książka była luźną opowieścią o podróżach po Włoszech. Potem pojawiły się eseje o pisarzach (nie do końca związanych z Italią) jakby doklejone na koniec książki. Nie rozumiem po co.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo wartościowa książka dla kogoś, kto zna już Toskanię, dobra, aby dowiedzieć się tego, czego o niej jeszcze nie wiemy. Dla kogoś, kto wybiera się tam po raz pierwszy, lepszy będzie klasyczny przewodnik.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo mylący tytuł - Toskanii tutaj jak na lekarstwo. Luźne refleksje autora na tematy swobodnie przepływające przez jego świadomość.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTak pisać o pejzażach, artystach.... to wielka umiejętność. To wymagająca lektura, ale czyta się jednym tchem!!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZabrałem także. Siedząc przed katedrą w Pienzy przyglądałem się życiu i fragmentom tekstu. Uwielbiam takie chwile. We Włoszech dodatkowo jeszcze powietrze gorące stoi w miejscu jak czas. Zagańczyka przeczytałem po raz drugi. Z pozycji stolika kawiarni w Monticchiello szkice o literaturze, teatrze no i sztuce oczywiście smakują. Myślę że Marek Zagańczyk jest ciekawym przewodnikiem. Może kiedyś spotkamy się na drodze do Monteriggioni.
Zabrałem także. Siedząc przed katedrą w Pienzy przyglądałem się życiu i fragmentom tekstu. Uwielbiam takie chwile. We Włoszech dodatkowo jeszcze powietrze gorące stoi w miejscu jak czas. Zagańczyka przeczytałem po raz drugi. Z pozycji stolika kawiarni w Monticchiello szkice o literaturze, teatrze no i sztuce oczywiście smakują. Myślę że Marek Zagańczyk jest ciekawym...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPiękna, poetycka wyprawa do mojego ukochanego miejsca na ziemi - Toskanii, a tam - do Sieny i wielu innych małych miasteczek. Marek Zagańczyk ma swój charakterystyczny, urzekający styl pisania. Aż dziw bierze, że jeszcze dzisiaj ktoś tak potrafi.