Bracia

Okładka książki Bracia autora Karol Bunsch, 9788373661066
Okładka książki Bracia
Karol Bunsch Wydawnictwo: Edition 2000 Cykl: Powieści Piastowskie (tom 4) powieść historyczna
powieść historyczna
Powieści Piastowskie (tom 4)
2003-01-01
2003-01-01

Kup Bracia w ulubionej księgarnii

Oceny książki Bracia

OPINIE i DYSKUSJE o książce Bracia

Wielobarwnie przedstawione czasy pierwszych Piastów. Autor przedstawia nam czasy po śmierci Bolesława Chrobrego i rządy jego syna Mieszka II któremu przychodzi panować w bardzo trudnych czasach polskiego państwa. Poznajemy zawiłe relacje króla z jego braćmi, synami i żoną. Polecam serdecznie

1961
1962

Jeden z moich ulubionych autorów.
Polski PATRIOTĄ !!!

Ukrywając przed komisją swój wiek, już jako 17 -sto latek zaciągnął się w 1915 r. do Legionów Polskich.
Walczył w wojnie polsko - ukraińskiej i polsko - bolszewickiej.
Wielokrotnie ranny.
Odznaczony Krzyżem Walecznych i Medalem Niepodległości.
Służbę zakończył w stopniu porucznika.
Uczestniczył w kampanii wrześniowej.
Należał do ZWZ, a następnie do AK.
Krakus.

W swoich powieściach historycznych kontynuował tradycję polskiej powieści historycznej wywodzącej się od J. I. Kraszewskiego.
Z kilkoma różnicami:
używał prostego i nie tak bardzo archaizowanego języka,
wartka akcja, silnie, wyraziste i mocno zarysowane charaktery postaci, były jego znakiem rozpoznawczym.
Autor zdobył ogromną popularność, jeszcze za swego życia, nakłady jego książek osiągnęły 5 mil. egzemplarzy.
Od lat 2000 - cznych pojawiają się nowe wydania jego książek, które zasłużenie, cieszą się rosnącym zainteresowaniem.

Książka to epicka opowieść o początkach państwa polskiego.
To książka dla miłośników historii pragnących dowiedzieć się więcej o przeszłości, ale też poczuć ducha epoki.

Książka napisana pięknym językiem, niesamowite opisy itd, itp. za długo by trwało wypisywanie tych wszystkich naj.. naj...
Należy do najlepszej prozy w polskiej literaturze.
Cały czas szukam współczesnego polskiego pisarza, obdarzonego przynajmniej namiastką talentu autora.

Są dzieła literackie, które wypada i trzeba przeczytać.
To jest jednym z nich.
Gusty są różne.
Po przeczytaniu możesz oceniać pozytywnie, negatywnie , albo wcale nie oceniać.
Przeczytać tak czy tak, MUSISZ !!!.
Z czystym sumieniem POLECAM !!!

P.S.
Niestety autor ma też jedną plamę na życiorysie.
Nie chcę psuć wrażenia i nie będę o tym pisał.
Autorowi mogę wybaczyć, noblistce Szymborskiej,
NIE !!!

Jeden z moich ulubionych autorów.
Polski PATRIOTĄ !!!

Walczył w wojnie polsko - ukraińskiej i polsko - bolszewickiej.
Wielokrotnie ranny.
Odznaczony Krzyżem Walecznych i Medalem Niepodległości.
Służbę zakończył w stopniu porucznika.
Uczestniczył w kampanii...

W czwartej części powieści mamy kolejny raz do czynienia z walką wewnętrzną w kraju. Tym razem pomiędzy zwaśnionymi synami Bolesława Chrobrego. W tej części autor skupił się głównie na emocjach i poczynaniach poszczególnych braci. W mojej opinii, czwarta część powieści jest nieco słabsza niż trzy pozostałe ale nadal bardzo dobra

756 użytkowników ma tytuł Bracia na półkach głównych
164 użytkowników ma tytuł Bracia na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Bracia

Karol Bunsch
Karol Bunsch
Polski pisarz historyczny, publicysta i tłumacz literatury angielskiej oraz niemieckiej, porucznik piechoty Wojska Polskiego. Jego ojcem był rzeźbiarz i profesor Państwowej Szkoły Przemysłowej Alojzy Bunsch, matka, Maria Aleksandra z d. Sadłowska pochodziła ze znanej rodziny lwowskich architektów. Mając 17 lat, zaciągnął się w roku 1915 do Legionów Polskich. W roku 1916 podjął studia prawnicze na Uniwersytecie Jagiellońskim, które ostatecznie ukończył w roku 1920. Dodatkowo studiował jeszcze filozofię i rolnictwo, ale kierunków tych nie skończył. Oprócz kariery prawniczej wiele uwagi poświęcał zajęciom sportowym, uprawiał gimnastykę wyczynową, był wielokrotnym zwycięzcą zawodów strzeleckich w Bractwie Kurkowym. Jego głównym osiągnięciem literackim był wielotomowy cykl powieściowy z czasów piastowskich znany jako Powieści piastowskie, cieszący się popularnością już od wydania pierwszej książki (Dzikowy skarb, 1945).

Cytaty z książki Bracia

Dodaj cytat z książki Bracia