Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się

- poradniki
- 2020-05-05
- 2014-04-14
- 9788321119755
W akademickim wydawnictwie Harvard University Press rzadko ukazują się książki o charakterze poradnikowym, adresowane do szerszej publiczności czytelniczej. Wyjątek, jaki uczyniono dla tego tytułu, świadczy najlepiej o jego walorach dla coraz bardziej skomplikowanego procesu edukacji.
Kup Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.
Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się
Bardzo solidna pozycja. Pierwszych siedem rozdziałów dotyczy różnych aspektów uczenia się. Każdy z powyższych rozdziałów jest zakończony krótkim podsumowaniem. Natomiast jeżeli ktoś woli bardziej syntetyczną wersję wystarczy przeczytać rozdział 8, który stanowi rozbudowane podsumowanie najważniejszych myśli . Książka szczególnie przypadła mi do gustu ponieważ jest napisana bardzo podobnie do "Pułapek myślenia" D. Kahnemana oraz "Siły woli" R. Baumeistera i jeżeli czytelnik ceni sobie w/w książki nie zawiedzie się sięgając po "Harvardzki poradnik...".
Oceny książki Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się
593 użytkowników ma tytuł Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się na półkach głównych- Chcę przeczytać 428
- Uczenie się 3
- Poradniki 3
- Psychologia 3
- Popularnonaukowe 3
- Do kupienia 2
Cytaty z książki Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się
Znane jest powiedzenie, że ,,uczymy się przez doświadczenie”. Wydaje się jednak, że niektórzy ludzie nigdy się nie uczą. Jedna z różnic między tymi, którzy się uczą, a tymi, którzy tego nie potrafią, polega być może na tym, że ci pierwsi wyrobili sobie nawyk refleksji.

OPINIE i DYSKUSJE o książce Harvardzki poradnik skutecznego uczenia się
Rzetelnie napisany, z odniesieniem do różnych badań nad uczeniem się, przetwarzaniem informacji i pamięcią. Każdy rozdział zawiera też historię jakiegoś przypadku (ze świata sportu, nauki, różnych zawodów) ilustrującą omawiany temat. Lektura wymaga skupienia zarówno jeśli chodzi o treść jak i formę (nie ma ilustracji, ramek, pustych stron, tylko gęsto zapisany tekst:),ale daje sporo praktycznych wniosków dla uczniów i nauczycieli wszelkiego formatu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOdpadłem po 100 stronach. Książka strasznie przegadana. Bardzo dużo niepotrzebnych anegdotek, które bardziej przeszkadzają niż pomagają.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDługo zwlekałam z zakupem, bo książek o efektywnej nauce przeczytałam całą masę. Najpierw byłam zachwycona. W piękny sposób, autorzy opisali dlaczego najpopularniejsze metody uczenia są nieefektywne. Czyli te pierwsze rozdziały polecam wszystkim nauczycielom. Jednak zgadzam się z wieloma komentarzami, że można było to wszystko opisać znacznie krócej. Dla osób, które potrzebują bardziej konkretnych rad polecam Radka Kotarskiego i jego "Włam się do mózgu"
Długo zwlekałam z zakupem, bo książek o efektywnej nauce przeczytałam całą masę. Najpierw byłam zachwycona. W piękny sposób, autorzy opisali dlaczego najpopularniejsze metody uczenia są nieefektywne. Czyli te pierwsze rozdziały polecam wszystkim nauczycielom. Jednak zgadzam się z wieloma komentarzami, że można było to wszystko opisać znacznie krócej. Dla osób, które...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZa dużo opowieści i odbiegania od tematu, historie o lotnictwie albo hokeju nieszczególnie mnie zainteresowały. Książkę czyta się jednak szybko, jest w niej wiele odwołań do badań, a nazwy artykułów, w których możemy o nich przeczytać, są wypisane na dole strony, co moim zdaniem jest dużym plusem. Książkę polecam, ale na pewno nie będzie jedną z moich ulubionych.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dobie coraz większej ilości informacji warto wiedzieć które narzędzia pozwolą efektywnie wykorzystać czas w procesie nauki, a więc w przetwarzanie tych informacji w wiedzę. Rzeczywistość zmienia się coraz szybciej, uczenie się stanowi uniwersalne remedium na ,,coraz szybszy'' upływ czasu. Stąd jest to pozycja obowiązkowa, autorzy rzetelnie przedstawili sprawdzone metody, a wszystko to zostało podparte badaniami naukowymi. Czego chcieć więcej?
W dobie coraz większej ilości informacji warto wiedzieć które narzędzia pozwolą efektywnie wykorzystać czas w procesie nauki, a więc w przetwarzanie tych informacji w wiedzę. Rzeczywistość zmienia się coraz szybciej, uczenie się stanowi uniwersalne remedium na ,,coraz szybszy'' upływ czasu. Stąd jest to pozycja obowiązkowa, autorzy rzetelnie przedstawili sprawdzone metody,...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele przydatnych porad, a każdy rozdział posiada własne podsumowanie. Autorzy piszą w sposób zrozumiały, ale jednocześnie czuć i widać, że są przyzwyczajeni do formy rozprawy naukowej. Niemniej w sumie polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Biblia" technik nauki, podparta mocnymi badaniami naukowymi. Dużym utrudnieniem jest natomiast składnia, Która miejscami odbiega znacznie od typowego formułowania zdań w języku polskim - nie jestem pewien, czy to wina przekładu, czy samych autorów. Niestety, nie jest to jedno z "pożądanych utrudnień", o których wspomina to dzieło. Warto natomiast przez te utrudnienia się przebić, gdyż duża ilość tez z tego utworu nie jest intuicyjna.
"Biblia" technik nauki, podparta mocnymi badaniami naukowymi. Dużym utrudnieniem jest natomiast składnia, Która miejscami odbiega znacznie od typowego formułowania zdań w języku polskim - nie jestem pewien, czy to wina przekładu, czy samych autorów. Niestety, nie jest to jedno z "pożądanych utrudnień", o których wspomina to dzieło. Warto natomiast przez te utrudnienia się...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak dla mnie trochę zbyt dużo gawędy, ale merytoryka mimo wszystko była zachowana, a przypisy znajdują się na końcu strony a nie książki (za co z góry gwiazdka wyżej).
Z drugiej strony jest to ewidentnie działanie zamierzone, związane z ułatwieniem zapamiętania pewnych informacji.
Z pewnością książka ta jest dobrym punktem wyjściowym do rozpoczęcia nauki uczenia się że względu na lekki styl.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOgólnie rzecz biorąc całość użytecznych informacji można by zawrzeć w jednej trzeciej objętości książki tj.max stu stronach, bo wszystko się wiele razy powtarza.
Z drugiej strony jest to ewidentnie...
Bardzo dużo przydatnych wskazówek i konkretnych odniesień do badań nad uczeniem się
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo słaba książka. Przez pierwsze 7 rozdziałów mamy zbędne historyjki pt. kto co i jak zrobił. A poradnik powinien zawierać porady i sposoby, a nie opowieści. Kompletna strata czasu - od siebie polecam "nauczyc sie uczyc" s.leitner - bardziej kompetentna.