Smocze koncerze

Okładka książki Smocze koncerze autora Andrzej W. Sawicki, 9788378188780
Okładka książki Smocze koncerze
Andrzej W. Sawicki Wydawnictwo: Rebis Seria: Horyzonty zdarzeń fantasy, science fiction
Horyzonty zdarzeń
2016-05-31
2016-05-31

Kup Smocze koncerze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Smocze koncerze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Smocze koncerze

Karkołomne połączenie. Powieść historyczna spotyka się z SF a co za tym idzie logika idzie w odstawkę.

Pod względem opisów i pomysłu jest całkiem dobrze, szczególnie jeśli chodzi o zarys tych fantastycznych zdarzeń i rozwój pozaziemskich przybyszów. Budowanie jakiegoś superkomputera z wykorzystaniem żywej masy ludzkiej, wpływ na umysł narażonych na kontakt osób no i to uczenie się poprzez przejmowanie umysłów.

Wszystko fajnie poza faktem, że to nasi jak zwykle muszą wygrać, bo doprawdy pociesznie wygląda starcie kawalerii z przeciwnikiem. Żeby to jeszcze ograniczyło się do podrasowanych mutantów, ale autor pozwala obcym na rozwój broni i pojazdów, które i tak guzik dają.

Ja rozumiem, że fantastyka rządzi się swoimi prawami, ale czasem wyobraźnia prowadzi nas na manowce.

Plus za nowatorskie połączenie historii z czasów Jana III Sobieskiego z najazdem przedstawicieli obcej cywilizacji... Moim zdaniem generalnie ta hybryda tematyczna u Sawickiego się sprawdziła.
Nie do końca jednak podobało mi się uwspółcześnienie języka u "ludzkich" bohaterów, bądź co bądź żyjących w XVII wieku - chyba lepiej byłoby jednak zostawić język staropolski u ludzi, a język współczesny (chodzi głównie o technologię) - u kosmicznych najeźdźców.
Dodatkowo odnosi się wrażenie, że całość kończy się zbyt szybko, można było albo wycisnąć więcej i dodać trochę stron do tej jednej książki - albo stworzyć duologię.
Mimo wszystko polecam!

Sięgnięcie po tę książkę było po części moim błędem, bowiem założyłem, że coś, co wyszło w serii Horyzonty Zdarzeń, jest zapewne czystą SF. A tu zaskoczenie, bo "Smocze koncerze" owszem, mają w sobie co nieco SF, ale w większej części są powieścią historyczną, czego - przyznam - z różnych przyczyn nie lubię i staram się unikać. Szczęście w nieszczęściu, że w przeciwieństwie do "Inkluzji" akurat tę powieść Sawickiego czyta się nawet nieźle, ale nadal do ideału jest daleko.

Podstawowy kłopot to realia. Niby autor posiedział trochę nad odpowiednią literaturą, ale co z tego, skoro w książce się tego praktycznie nie czuje. Postaci zachowują się i mówią współcześnie, ich motywacje niezbyt odpowiadają epoce, a już w ogóle fatalnie wypada sprawa dialogów. Ja rozumiem, że trzeba było pójść na pewne ustępstwa, żeby z powieści nie zrobić drętwego klucha, ale gładkie przechodzenie nad kwestią rozumienia przez XVII-wiecznych Turków i Polaków terminologii z przełomu XX i XXI wieku to już lekka przesada. Obcy rzuca tyradę i już wszyscy wszystko wiedzą. Owszem, co jakiś czas ktoś rzuci, że niewiele rozumie, ale nic przy tym nie stoi na przeszkodzie, żeby zbudować zaawansowaną technologicznie broń na podstawie wskazówek obcego. Autor milcząco też założył, że konie nie będą się bały broni i pojazdów obcych, mimo że ich szkolenie raczej obejmowało wybuchy i hałas, a nie bliskość wysokoenergetycznych wyładowań oraz chrzęstu i smrodu stalowych mechów.

Takich kwiatków - włącznie z poczynaniami króla i zachowaniem niektórych osób wobec niego - jest w książce całkiem sporo, co powoduje, że nie sposób brać na serio poczynań bohaterów. Źle wygląda też zakończenie powieści, podane trochę za szybko, ze zbyt dużymi dziurami opisowymi, przez które starcia wypadają dość papierowo, i z bajkowym finiszem, po "skonsumowaniu" którego po prostu ręce opadają, bo nie za bardzo wiadomo, jak cokolwiek z opisanych rzeczy było możliwe. I jakim cudem najeźdźca mógł trzymać władzę nad swoim imperium przez tysiące lat. Pomijam już to, że wątpliwości budzą przyczyny samej inwazji, podane przez autora szkicowo i mimochodem, a o wzajemnych relacjach żołnierzy sił inwazyjnych w ogóle nie warto pisać, bo przy odmalowanych animozjach inwazja załamałaby się w góra piątej minucie.

Lektura "Smoczych koncerzy" jest więc może w miarę gładka i szybka, ale nie daje zbyt dużej czytelniczej satysfakcji.

281 użytkowników ma tytuł Smocze koncerze na półkach głównych
74 użytkowników ma tytuł Smocze koncerze na półkach dodatkowych

Okładka książki Gdy Ziemia miała nas dość Dawid Juraszek, Bohdan Pękacki, Grzegorz Piórkowski, Andrzej W. Sawicki, Stanisław Truchan, Agnieszka Zerka-Rosik
Okładka książki Tarnowskie Góry Kryminalnie Iwona Banach, Dariusz Barczewski, Agnieszka Chodkowska-Gyurics, Rafał Dębski, Piotr Górski, Dawid Kain, Kazimierz Kyrcz jr, Bożena Mazalik, Piotr Rogoża, Arkady Saulski, Andrzej W. Sawicki, Jacek Sobota, Robert Ziębiński
Okładka książki Raz jeszcze w wyłom Agnieszka Fulińska, Łukasz Krukowski, Krzysztof Niedzielski, Wiktor Orłowski, Joanna Pastuszka-Roczek, Andrzej W. Sawicki, Anna Maria Wybraniec
Andrzej W. Sawicki
Andrzej W. Sawicki
Rocznik '74 - ten sam, który wydał Andrzeja Pilipiuka i Jacka Dukaja. Przygodę z pisaniem fantastyki zaczął jednak trochę później niż jego wielcy rówieśnicy, bo od debiutu na łamach Fahrenheita w grudniowym numerze 2004 roku. Inżynier chemik, którego życiową pasją i zawodowym powołaniem jest eksperymentowanie. Lubi mieszać, zarówno substancje w reaktorach, potrawy w garnkach, jak i życiowe losy bohaterów swoich opowiadań. Od dzieciństwa cierpi na przypadłość, nazwaną przez czeskiego pisarza Vladimira Parala, udrękami wyobraźni, a objawiającą się skłonnością do bujania w obłokach i nieodpartą potrzebą częstego uciekania od rzeczywistości w świat książek. Dotychczas opublikował kilka opowiadań w pismach Science Fiction Fantasy i Horror oraz w Magazynie Fantastycznym.

Cytaty z książki Smocze koncerze

Dodaj cytat z książki Smocze koncerze