Machine de Pologne

- Fantazmaty
- 2023-07-11
- 2023-07-11
- fantastyka fantasy baśn sf wojna konflikt opowiadania Andrzej W. Sawicki
Historia Polski obfitowała w konflikty. To właśnie one stały się fundamentem opowieści, które Andrzej W. Sawicki snuje w zbiorze "Machine de Pologne". Czy na dawnych polach bitew było miejsce na magię i siły nieczyste? W jaki sposób doskonale znane nam postacie historyczne mogły wykorzystać takie elementy na swoją korzyść? Odpowiedzi na powyższe pytania znajdziecie właśnie w tych tekstach!
To nie patos, tylko opowieści o ludziach i zdarzeniach niezwykłych, które barwnie mienią się na kartach książki. Wciągają czytelnika w kipiącą topiel pełną historii, fantazji, ale i nieszablonowego humoru. Czasem nieco mrocznego i refleksyjnego.
Andrzej W. Sawicki potrafi zaskoczyć, zachwycić i wzruszyć, a prezentowany przez nas zbiór opowiadań prezentuje bogatą gamę jego literackich pomysłów. Każda kolejna opowieść to zupełnie nowa przygoda, czerpiąca z wydarzeń prawdziwych, baśni, a nawet science fiction. Każda z zakończeniem, które nie pozostawia czytelnika obojętnym.
Niestety spory zawód - poprzednie Fantazmaty prezentowały dużo wyższy poziom.
W większości opowiadań to te pomysły są jedynym ich plusem! Język, prowadzenie akcji czy prezentacja bohaterów czy zakończenie to w większości poziom, który prezentowałem ja w 5 klasie podstawówki, a moje oceny z tego okresu to same trójki i dwójki.
Jeżeli brać pod uwagę całość, a nie tylko pomysły, to bronią się tylko dwa pierwsze opowiadania - reszta to w moim odczuciu absolutna strata czasu. Jako, że oceniam zestaw opowiadań to uśredniłem ocenę, niemniej opowiadanie z syreną za sposób prowadzenia akcji zasługuje na 1.
Gdyby któraś z historii przekształciła się w pełnoprawną książkę - to nawet nie rzucę okiem. Jeżeli autor dostosuje warsztat autorski to ma przed sobą świetlaną przyszłość, bo pomysły na opowiadania są bardzo ciekawe, ale cały warsztat leży.
Niestety spory zawód - poprzednie Fantazmaty prezentowały dużo wyższy poziom.
więcej Pokaż mimo toZ wszystkich opowiadań każde ma na siebie ciekawy pomysł - niestety, absolutnie każde to spora dawka niewykorzystanego potencjału.
solidny zbior opowiadan, a opowiadnaie o powstaniu w gettcie 10/10
solidny zbior opowiadan, a opowiadnaie o powstaniu w gettcie 10/10
Pokaż mimo toCo by nie powiedzieć to już jest 17 publikacja Fantazmantów, dostępna za darmo do ściągnięcia. W tym zbiorze otrzymujemy siedem opowiadań Andrzeja W. Sawickiego. Już wcześniej zapoznałem się z jego twórczością i musze powiedzieć że opowiadania są bardzo dobre. Autor świetnie łączy fragmenty historyczne naszej ojczyzny z elementami fantasy i sci-fi. W każdym opowiadaniu jest odniesienie do wydarzeń znanych nam z historii a wykreowani bohaterowie mają styczność z postaciami historycznymi. Odnajdujemy tutaj historie związaną z warszawską syrenką z czasów powstania, futurystyczną historię Warsa i Sawy, Duchy kozaków w zbrojach zmechanizowanych, czy żydowską wojowniczkę uzbrojoną w okultystyczny pistolet podczas powstania w getcie warszawskim. Jest tu też opowiadania o Janie Sobieskim 😊 We wszystkich tych opowiadaniach mamy do czynienia z magią, technologią a także mitologią polską.
Muszę przyznać, że opowiadania są wciągające i przeczytałem je w ciągu jednego wieczora. Nie ukrywam, że w przypadku większości z nich chciałbym poznać dalsze losy bohaterów. Niezmiernie uważam, że pozycja ta będzie gratką dla każdego fana książek fantasy i sci-fi.
Co by nie powiedzieć to już jest 17 publikacja Fantazmantów, dostępna za darmo do ściągnięcia. W tym zbiorze otrzymujemy siedem opowiadań Andrzeja W. Sawickiego. Już wcześniej zapoznałem się z jego twórczością i musze powiedzieć że opowiadania są bardzo dobre. Autor świetnie łączy fragmenty historyczne naszej ojczyzny z elementami fantasy i sci-fi. W każdym opowiadaniu jest...
więcej Pokaż mimo to