Jak tata przemierzał Afrykę

Oceny książki Jak tata przemierzał Afrykę

OPINIE i DYSKUSJE o książce Jak tata przemierzał Afrykę

Znów trochę fajnie ale w sumie to na co i po co to

Znów trochę fajnie ale w sumie to na co i po co to

Jak to zbiór, nierówny. Tata w Afryce ciekawy, opowieści z gór bliskie, przyjemne. Przedstawiony świat sportu to już sceny od tych niezbyt ciekawych po bardzo dobre.

Powieść „Jak tata przemierzał Afrykę” to jedno z najbardziej promiennych dzieł czeskiego mistrza literackiej miniatury, Oty Pavla. Choć autor znany jest przede wszystkim z przejmującej „Śmierci pięknych saren”, ta niewielka książeczka stanowi jej doskonałe dopełnienie, przenosząc nas w świat dziecięcej fascynacji, męskich ambicji i nieokiełznanej wyobraźni. Pavel z właściwym sobie wdziękiem kreśli portret swojego ojca, Leona Poppera – człowieka, który był kimś znacznie więcej niż tylko komiwojażerem firmy Electrolux.

Głównym motywem opinii o tej książce musi być postać ojca – niepoprawnego marzyciela i gawędziarza. Tytułowa wyprawa do Afryki, choć w dużej mierze odbywa się w sferze planów i opowieści, staje się metaforą ucieczki od szarości dnia codziennego. Leon Popper nie widzi świata takim, jakim jest, ale takim, jakim mógłby być w najlepszej z możliwych historii. Pavel opisuje go z ogromną czułością, nie ukrywając jednak jego wad: naiwności, porywczości czy skłonności do przesady. To właśnie te ludzkie słabości sprawiają, że czytelnik błyskawicznie zżywa się z bohaterem.

Książka jest przesiąknięta specyficznym, czeskim humorem, który balansuje na granicy śmiechu i wzruszenia. Pavel posiada rzadką umiejętność wydobywania magii z najprostszych czynności – łowienia ryb, sprzedaży odkurzaczy czy rodzinnych obiadów. Proza ta jest niezwykle zmysłowa; niemal czujemy zapach rzeki i gorące słońce, które towarzyszy bohaterom w ich mikro-przygodach.

„Jak tata przemierzał Afrykę” to przede wszystkim hołd dla radości życia i siły rodzinnych więzi. W świecie Pavla, nawet jeśli wielka historia (w domyśle zbliżająca się wojna) rzuca cień na horyzont, najważniejsza pozostaje chwila obecna i zdolność do snucia marzeń. To lektura krzepiąca, przypominająca, że każdy z nas ma swoją własną „Afrykę”, do której dąży, i że to sama podróż, a nie cel, nadaje życiu sens.

824 użytkowników ma tytuł Jak tata przemierzał Afrykę na półkach głównych
150 użytkowników ma tytuł Jak tata przemierzał Afrykę na półkach dodatkowych