Granice szaleństwa

- At the Stroke of Madness
- 2016-02-18
- 2005-01-01
- 9788327620330
Agentka specjalna Maggie O'Dell rozpoczyna urlop. Telefon od przyjaciółki, psycholog Gwen Patterson, zmienia jej wakacyjne plany. Jedna z pacjentek doktor Patterson, Joan, zaginęła w drodze do Connecticut. Czy Maggie mogłaby pomóc w poszukiwaniach?
Początkowo agentka O'Dell lekceważy niepokój przyjaciółki. Kiedy jednak w kamieniołomie w Connecticut przypadkowo zostaje odkopana beczka ze zwłokami kobiety, postanawia sprawdzić ten trop. Wkrótce okazuje się, że w opuszczonym kamieniołomie ukrytych jest więcej beczek z ludzkimi zwłokami. Maggie kolejny raz ma do czynienia z seryjnym mordercą, który wybiera ofiary według przerażającego klucza. Zaginiona Joan idealnie pasuje do schematu. Maggie zdaje sobie sprawę, że szanse na jej odnalezienie maleją z każdą chwilą.
Kup Granice szaleństwa w ulubionej księgarni
Oceny książki Granice szaleństwa
5240 użytkowników ma tytuł Granice szaleństwa na półkach głównych- Przeczytane 4 096
- Chcę przeczytać 1 117
- Alex Kava 76
- Thriller/sensacja/kryminał 26
- Kryminały 24
- Kryminał 24
- 2014 23

OPINIE i DYSKUSJE o książce Granice szaleństwa
Z niecierpliwością czekam na kolejną część przygód Maggie, która wciągnie mnie tak bardzo, jak pierwszy tom. Choć kolejne pozycje z tej serii również umiliły mi czas, brakuje im czegoś, co sprawiało, że nie mogłam się oderwać od stron pierwszej części.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTa część jest trochę lepsza niż poprzednia, ale niestety słabsza niż dwie pierwsze
Nie bardzo podoba mi się, że w zasadzie w każdej części zakończenie dla morderców pozostaje otwarte, ot żyją sobie gdzieś i planują kolejne zbrodnie. Nie lubię otwartych zakończeń, a już w kryminałach jest to dla mnie niedopuszczalne
Przeczytałam kolejne części, raczej z sentymentu do serii, ale nie spodziewam się, żeby zaskoczyły mnie na plus
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMggie O'Dell jest sympatyczniejsza, niż w części poprzedniej, fabuła dość ciekawa, ale znów przeciągnięta
Kolejna dobra część z cyklu Maggie O’ Dell, ciekawy pomysł na profil psychologiczny mordercy :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJeśli chodzi o thrillery psychologiczne z wątkiem kryminalnym, Alex Kava to dla mnie zawsze pewniak – i „Granice szaleństwa” tylko to potwierdziły. Ta książka wciągnęła mnie właściwie od pierwszych stron, głównie dzięki atmosferze – ciężkiej, dusznej, z nieustannym poczuciem zagrożenia.
Maggie O’Dell jako agentka FBI to postać, którą naprawdę da się lubić – nieprzesadzona, niepozbawiona wad, a przy tym cholernie inteligentna i twarda. Lubię, że nie jest superbohaterką, tylko człowiekiem z emocjami, traumami i przeszłością, która ją dręczy.
Cała sprawa, wokół której kręci się fabuła, jest mocna. Momentami brutalna, ale nigdy przesadzona – raczej realistyczna i przez to bardziej niepokojąca. Śledztwo prowadzone jest świetnie – stopniowo, logicznie, ale z odpowiednią dawką napięcia. Nie miałem poczucia, że autor(ka) idzie na skróty.
To, co mi się najbardziej podobało, to gra na granicy – właśnie tej „granicy szaleństwa”, jak sugeruje tytuł. Gdzie kończy się racjonalne, a zaczyna obsesja? Ile można znieść, zanim człowiek pęknie? Kava dobrze to pokazuje, nie tylko przez przestępcę, ale i przez samych śledczych.
Podsumowując – mocny, dobrze skonstruowany thriller, który trzyma w napięciu i daje do myślenia. Idealny, jeśli lubisz historie, gdzie nic nie jest oczywiste, a psychologia gra równie ważną rolę, co akcja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMaggie O’Dell jako agentka FBI to postać, którą naprawdę da się lubić – nieprzesadzona,...
Lepsza niż 3 cześć, ale zakończenie jakby pisane na szybko na kolanie...
Lepsza niż 3 cześć, ale zakończenie jakby pisane na szybko na kolanie...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW dalszym ciągu dobrze się czyta o przygodach agentki specjalnej O'Dell.
W dalszym ciągu dobrze się czyta o przygodach agentki specjalnej O'Dell.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzybki i wciągający tytuł. Ciekawe wątki poboczne i sam wątek główny osadzony na w miarę realnych podstawach. Jeśli ktoś lubi książki, w których autora fantazja nie ponosi aż nazbyt to polecam całą serię z Maggie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGranice szaleństwa to czwarta część serii o Maggie O'Dell, ale nie trzeba czytać ich w kolejności - ja zaczęłam od 5 (choć akurat 5 część jest kontynuacją wydarzeń z 1, ale i tak rozumiałam, o co chodzi). Przygodę z tą serią zaczęłam lata temu, ale później przestałam sięgać tak często po kryminały. Teraz wróciłam do tego gatunku i zaczęłam czytać książki, które kiszą się na moich półkach od niepamiętnych czasów. Nie pamiętam zbyt wiele szczegółów z tych tomów, które czytałam, ale nie przeszkadzało mi to w odbiorze książki.
Maggie O'Dell, agentka specjalna FBI, tuż przed urlopem odbiera telefon od przyjaciółki psycholożki, która prosi ją o pomoc. Jej pacjentka pojechała na pogrzeb babci do Connecticut i słuch po niej zaginął, a doktor Patterson ma złe przeczucia. Maggie na początku bagatelizuje sprawę, ale kiedy w pobliżu tego miejsca, znajdują zwłoki młodej kobiety w beczce, agentka O'Dell jedzie tam, aby przyjrzeć się sprawie.
Autorka podsuwa nam kilka tropów, przez co ciężko domyślić się, jaka jest tożsamość mordercy. Akcja rozgrywa się z kilku perspektyw, w tym perspektywy mordercy, co pozwala wejść w jego umysł i poznać jego motywacje. Alex Kava buduje portret psychologiczny złoczyńcy, który przeraża, jednocześnie zachowując chorą i pokręconą logikę za jego czynami. Książka zawiera też dużo szczegółowych opisów zbrodni i sekcji zwłok, więc nie jest dla ludzi o słabych nerwach. W powieści jest wiele postaci pobocznych i każda z nich ma jakiś, choćby niewielki, wpływ na fabułę.
Granice szaleństwa to książka krótka, ale trzymająca w napięciu. Książki z serii o Agentce O'Dell mają to do siebie, że jak już zacznie się je czytać, to nie można się oderwać. Mam jeszcze na półce kilka książek autorki i może jeszcze jakiś w tym roku przeczytam.
Granice szaleństwa to czwarta część serii o Maggie O'Dell, ale nie trzeba czytać ich w kolejności - ja zaczęłam od 5 (choć akurat 5 część jest kontynuacją wydarzeń z 1, ale i tak rozumiałam, o co chodzi). Przygodę z tą serią zaczęłam lata temu, ale później przestałam sięgać tak często po kryminały. Teraz wróciłam do tego gatunku i zaczęłam czytać książki, które kiszą się na...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka pełna adrenaliny, którą uwielbiam. Przeczytana jednym tchem!
Książka pełna adrenaliny, którą uwielbiam. Przeczytana jednym tchem!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKolejny tom przygód agentki specjalnej Maggie O'Dell. Tym razem pomaga szeryfowi w Connecticut rozwiązać zagadkę znalezionych ciał, które były schowane w beczkach w starym kamieniołomie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka napisana na dobrym poziomie. Fajna, niemęczącą fabuła, dobrze wykreowane postacie. Czyta się szybko i z zainteresowaniem.