Powroty nad rozlewiskiem. cz. 2

- Rozlewisko (tom 2)
- Kolekcja powieści Małgorzaty Kalicińskiej
- 2015-01-01
- 2015-01-01
Mama Małgosi opowiada o swoim dzieciństwie i okresie studiów, o nadziejach, marzeniach, dramatycznych rozstaniach oraz poszukiwaniu miłości, dla której warto żyć. W domu zatopionym pośród mazurskich pejzaży dokonują się przedziwne powroty - do bliskich, do tradycji, do samej siebie. Powroty, które nieraz wymagają pożegnania z mrzonkami, egoizmem, zazdrością.... Basia powoli odnajduje siebie. Osadza się. Zakorzenia. Powraca.
Posłuchaj fragmentu
00:00 /00:00
Kup Powroty nad rozlewiskiem. cz. 2 w ulubionej księgarni
Oceny książki Powroty nad rozlewiskiem. cz. 2
5562 użytkowników ma tytuł Powroty nad rozlewiskiem. cz. 2 na półkach głównych- Przeczytane 4 790
- Posiadam 1 196
- Domowa biblioteczka 18
- 2012 16
- Literatura polska 15
- 2013 14
- Obyczajowe 14

OPINIE i DYSKUSJE o książce Powroty nad rozlewiskiem. cz. 2
O ile "Dom nad rozlewiskiem" oraz "Miłość nad rozlewiskiem" bardzo mi się podobały, o tyle "Powroty nad rozlewiskiem" są takie sobie. Pierwsza część książki to historyczne nudy. Dalej poznajemy życie (bardzo rozwiązłe życie) Basi- mamy Gosi. Basia wyjaśnia, dlaczego porzuciła dziecko. Opowiada również o tym, w jaki sposób stała się właścicielką domu nad rozlewiskiem. Poznajemy jej burzliwy związek z Tomaszem. Książka całkiem ciekawa, jednak nie "wciąga" aż tak, jak dwie poprzednie, chwilami nudzi.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria jednej z bohaterek pierwszej części serii. Ukazuje różne oblicza miłości.... i ten dom który jak magnes przyciąga kobiety wrażliwe na jego urok.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKalka akcji z Domu nad rozlewiskiem: córka, której sypie się życie wraca nad rozlewisko i w prostym życiu odzyskuje spokój ducha. Zaletą jest wiele przepisów na rosół w wersji na bogato lub skromniej. W książce brak pasji poprzedniczki.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDruga część trylogii oddalła mnie w czasy młodości jednej z bohaterek. Był to interesujący obraz, ale jednak wyczuwałam, że to nie jest opowieść samej autorki, jak to rewelacyjnie mozna było wyczuć w pierwszym tomie, lecz już starannie dopasowywana do ówczesnej rzeczywiśtości fikcja. Przejemnie się czyta, ale w mojej ocenie autorka już w kolejne cześci nie włożyła tyle serca co pisząc "Dom...".
Druga część trylogii oddalła mnie w czasy młodości jednej z bohaterek. Był to interesujący obraz, ale jednak wyczuwałam, że to nie jest opowieść samej autorki, jak to rewelacyjnie mozna było wyczuć w pierwszym tomie, lecz już starannie dopasowywana do ówczesnej rzeczywiśtości fikcja. Przejemnie się czyta, ale w mojej ocenie autorka już w kolejne cześci nie włożyła tyle...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam najpierw przeczytać tą część, a potem jechać po kolei
Polecam najpierw przeczytać tą część, a potem jechać po kolei
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Powroty nad rozlewiskiem" Małgorzaty Kalicińskiej to wyjątkowa podróż do pełnego ciepła i magii domu, który pokochały tysiące czytelników. Tym razem narratorką jest Basia, matka głównej bohaterki z poprzedniej części. Jej opowieść, sięgająca początków XX wieku, odsłania losy polskiej rodziny szlacheckiej na Mazurach. Polsko-niemieckie i katolicko-ewangelickie korzenie bohaterów stanowią tło dla wzruszających historii miłosnych oraz codziennych dramatów.
Basia snuje refleksje o swoim dzieciństwie, studiach, marzeniach i rozstaniach, a także o poszukiwaniu prawdziwej miłości – tej, dla której warto żyć. Dom nad mazurskim rozlewiskiem staje się miejscem powrotów – do korzeni, tradycji, bliskich i samej siebie. To powroty, które wymagają pożegnań z iluzjami, egoizmem i zazdrością. Basia odnajduje siebie, zakorzenia się i wraca – prawdziwa, dojrzała i pogodzona z własną przeszłością. To piękna, pełna refleksji książka o życiu, które nieustannie zatacza koło.
"Powroty nad rozlewiskiem" Małgorzaty Kalicińskiej to wyjątkowa podróż do pełnego ciepła i magii domu, który pokochały tysiące czytelników. Tym razem narratorką jest Basia, matka głównej bohaterki z poprzedniej części. Jej opowieść, sięgająca początków XX wieku, odsłania losy polskiej rodziny szlacheckiej na Mazurach. Polsko-niemieckie i katolicko-ewangelickie korzenie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowroty nad rozlewiskiem to poruszająca książka, która na długo zostanie w mojej pamięci. Opowiada historię matki głównej bohaterki Domu nad rozlewiskiem - Basi. Historię jej życia, w którym miłość i cierpienie przeplata się na każdym kroku. Narratorką jest główna bohaterka powieści, dzięki czemu poznajemy ją lepiej, dogłębniej. Uważam to za duży plus, ponieważ możemy z łatwością wczuć się w sytuacje w jakich znajdowała się Barbara, lepiej ją poznać i zrozumieć. Sama historia, jaką odkrywamy czytając Powroty nad rozlewiskiem jest bardzo ciekawa, mogłabym pokusić się nawet o stwierdzenie, że ciekawsza od pierwszej części sagi, jednak (oczywiście) to tylko subiektywna ocena. Książkę oceniam jako bardzo dobrą. Po jej przeczytaniu chcę jak najszybciej sięgnąć po ostatnią część sagi o rozlewisku, w końcu apetyt rośnie w miarę jedzenia... ;)
Powroty nad rozlewiskiem to poruszająca książka, która na długo zostanie w mojej pamięci. Opowiada historię matki głównej bohaterki Domu nad rozlewiskiem - Basi. Historię jej życia, w którym miłość i cierpienie przeplata się na każdym kroku. Narratorką jest główna bohaterka powieści, dzięki czemu poznajemy ją lepiej, dogłębniej. Uważam to za duży plus, ponieważ możemy z...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTrochę retrospekcji, co tłumaczy niektóre wcześniejsze zachowania bohaterów. Jednak nie jest to zbytnio zajmująca lektura, taka odskocznia i wypełniacz czasu.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzeczytana z ogromnym sentymentem i wzruszeniem. Czytając o przygotowaniach do Świąt, wracałam myślami do takich sytuacji w moim rodzinnym domu. Książka może sama w sobie nie jest szczególna ale u mnie wywoływała uśmiech na twarzy, sentymentalny powrót do przeszłości i cudowne wspomnienia. Podobała mi się bardziej niż współczesne, cukierkowe historie miłosno - świąteczne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPosiadam
Posiadam