Wampir z M-3

- fantasy, science fiction
- Cykl z Wampirem (tom 1)
- 2013-01-01
- 2011-01-14
Wyklęty powstań ludu ziemi, powstańcie których dręczy głód...
A więc twierdzicie Obywatelu, że wampiry istnieją? Niby kraj socjalistyczny, ateizm w modzie, a tu taka wtopa. I jak tu się krzyżem odwijać? Jak wodą, tfu, święconą chlapać? A czosnek tylko granulowany i z importu z bratniej Czechosłowacji!
Myśl nowa blaski promiennymi, dziś wiedzie nas na bój, na trud.
Być wampirem w PRL to nie przelewki. W społeczeństwie bezklasowym trudno tytułować się hrabią. Płaszcz i smoking nosi albo kelner, albo iluzjonista, a krew obywateli Rzeczpospolitej Ludowej ma posmak deficytu i reglamentacji.
Przeszłości ślad dłoń nasza zmiata, przed ciosem niechaj tyran drży...
Ale nie czas, by kąsać zblazowanych arystokratów w zacisznych buduarach. Prawdziwy walor odżywczy ma krew opasłych badylarzy, cinkciarzy, partyjnych kacyków i córeczek UB-eków.
Ruszymy z posad bryłę świata, dziś niczym, jutro wszystkim my!
Bo my, wampiry z PRL mamy swoją godność! Nie wysysamy biednych sarenek i jagniątek. Nie nazywamy tego WEGETARIANIZMEM! Może nie pamiętamy już o wampirzych mocach, ale mamy spryt nasz narodowy! Pozyskamy dewizy, przekroczymy plan, a potem z dumą oznajmimy:
To wszystko każe nam powiedzieć mocno. I stanowczo: Burżuazyjnym skrytopijcom mówimy - NIE!
Kup Wampir z M-3 w ulubionej księgarni
- 2013 39

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wampir z M-3
Nie zainteresowała mnie.
Nie zainteresowała mnie.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGenialna, bardzo zabawna, zapewnia śmiech do łez. Znakomite remedium na nudę i zły humor. Cała seria doskonała. Często do niej wracam. Zdecydowanie polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowanie. Ani straszna ani smutna. Momentami żenujący humor, szczególnie o relacjach damsko-męskich, na poziomie podpitego wujka na weselu. Realia PRL ratują fabułę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLeka i przyjemna. Typowo Pilipiukowy humor. Warto przeczytać.
"Być wampirem w PRL to nie przelewki"
Leka i przyjemna. Typowo Pilipiukowy humor. Warto przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Być wampirem w PRL to nie przelewki"
Ciekawe podejście autora do życia wampirów w czasie PRL.
Lekka, humorystyczna dobrze się czyta
Ciekawe podejście autora do życia wampirów w czasie PRL.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toLekka, humorystyczna dobrze się czyta
Takie sobie to wszystko. Humor słaby, fabuła nudna i tylko osadzenie akcji w czasach PRL i realne ich oddanie nieco ratuje sytuację.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRozczarowałam się bardzo, bo jednak ten autor przyzwyczaił mnie do wyższej jakości.
Historia młodocianej pannicy która staje się wampirem a fakt, że jest nieźle zbudowana ale małoletnia oraz, że akcja dzieje się w komunie ma tworzyć superśmieszne sytuacje oraz gagi takie, że boki zrywać. Nic z tego niestety tutaj nie dostajemy. Wydaje się, że ciekawy pomysł został zmarnowany historiami których puenty w zamierzeniu śmieszne - przypominają wujowe opowieści na imieninach o tym jak kiedyś to było a dziś to nie ma już nic. Autor lolityzuje i stara się udowodnić na każdym kroku, że okres komunizmu był niesamowicie zabawny. Zła, pusta i kiepska książka. Jeśli w ogóle jest jakiś fenomen Pilipiuka to zupełnie nie rozumiem jego przyczyn... 3/10.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNadspodziewanie dobrze się bawiłem czytając tę książkę. Jest ściśle osadzona na warszawskiej Pradze, i to tej starej, z Różycem i Drucianką, do tego ładnie gra motywami rodem z PRL-u - w którym zresztą jest osadzona cała akcja, no i jest miejscami przezabawna. Moim ulubionym motywem jest wilkołak, który przemienia się poprzez... włożenie sobie palca w owłosioną dziurę pod pachą i wywrócenie się na nice. Z wychodzącym na wierzch futrem, a chowającym się ubraniem. Cudna scena, opisana dosłownie jednym, krótkim zdaniem.
Jak to u Pilipiuka - są oczywiście i minusy. W ich poczet należy wliczyć "Drugą krew", czyli opowiadanie o parciu wampirzycy do związku lesbijskiego (krótkie, bez sensu i w kiepskim smaku),irytujące cameo z Wędrowyczem oraz użycie słowa "mugole", pasujące do realiów jak teflon do glinianej doniczki.
No i trzeba pamiętać, że formalnie rzecz biorąc nie jest to żadna powieść. To po prostu zbiór opowiadań o grupce bohaterów borykających się z różnymi, niekoniecznie zazębiającymi się ze sobą kłopotami.
Nadal jednak - to chyba jedna z lepszych książek Pilipiuka...
Nadspodziewanie dobrze się bawiłem czytając tę książkę. Jest ściśle osadzona na warszawskiej Pradze, i to tej starej, z Różycem i Drucianką, do tego ładnie gra motywami rodem z PRL-u - w którym zresztą jest osadzona cała akcja, no i jest miejscami przezabawna. Moim ulubionym motywem jest wilkołak, który przemienia się poprzez... włożenie sobie palca w owłosioną dziurę pod...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość kuriozalna opowieść o wampirach, tak bardzo inna od wszystkiego co znane, jak to tylko możliwe. A jednocześnie tak bardzo pilipiukowa. Lata 80, głęboki PRL, mnóstwo lokalnego, warszawskiego folkloru. Nastoletnia Gośka popełnia samobójstwo i po paru miesiącach budzi się w trumnie jako wampir. Szybko poznaje podobnych do siebie i razem przeżywają (???) mnóstwo przygód. Miesza się tu sporo wątków z innych książek Pilipiuka, ale czyta się bardzo szybko i przyjemnie.
Dość kuriozalna opowieść o wampirach, tak bardzo inna od wszystkiego co znane, jak to tylko możliwe. A jednocześnie tak bardzo pilipiukowa. Lata 80, głęboki PRL, mnóstwo lokalnego, warszawskiego folkloru. Nastoletnia Gośka popełnia samobójstwo i po paru miesiącach budzi się w trumnie jako wampir. Szybko poznaje podobnych do siebie i razem przeżywają (???) mnóstwo przygód....
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJak byłem nastolatkiem i wchodziłem w dwudziestkę, czytałem sporo książek z szeroko pojętej fantastyki. Czasem to było coś bardziej ambitnego, ale często też czysta rozrywka – szybka akcja, dużo dialogów i przerysowane postaci. Idealne do oderwania się od rzeczywistości.