Szafa

- Wydawnictwo Literackie
- literatura polska
- literatura polska
Porywająca, niepokojąca wyobraźnia Olgi Tokarczuk. Opowiadania, w których wyobraźnia sąsiaduje z mitami, a przedmioty znaczą więcej, niż można się spodziewać.
Bohaterowie tych historii starają się oswoić otaczającą ich rzeczywistość. Ta jednak ciągle im się wymyka. Wydaje im się złudna, nieprzejrzysta, czasem też nieprawdziwa...
"W trzech opowiadaniach z tego tomiku na kilkudziesięciu stronicach otrzymujemy jak w pigułce skoncentrowane najważniejsze tropy twórczości Tokarczuk: kłopoty z tożsamością i kłopoty z istnieniem. Wszystkie opowiadania są wysokiej próby". - Mariusz Cieślik, "Polityka"
"Utwory pomieszczone w tej szczupłej książce noszą wszelkie znamiona twórczości Tokarczuk: filozoficzność, metaforyczność, paraboliczność, tyle że w stopniu doskonałym, niejako wzorcowym". - Maria Jentys, "Sycyna"
"Powabne w opowiadaniach z tomu Szafa jest nie to, że autorka kreuje surrealistyczne światy z fantastycznymi bohaterami, ale bardziej to, że delikatnie prowadzi czytelnika za rękę i pozwala mu przebiegać z jednego poziomu rzeczywistości na drugi niemal niezauważenie. A ponieważ każdy poziom łączy się z zupełnie innym punktem widzenia, rzekoma normalność staje się absurdalna, a pozorny absurd naraz wydaje się całkowicie normalny". - "Titel"
Polecane księgarnie
Pozostałe księgarnie
Informacja
Dyskusje
Wypożycz z biblioteki
(...) Najgorzej jest z kobietami. Kobiety zostawiają po sobie więcej śladów i chodzi nie tylko o to, że zapominają drobiazgów. One instynkto...
RozwińZobacz, oto jest Nic, które zawiera nieskończoną liczbę wymiarów wszystkiego.
(...) świat istnieje tylko w patrzeniu na świat, a więcej nic nie ma.
Opinie [122]
Zbiór trzech krótkich opowiadań. Przejemnie się czyta.
Pokaż mimo toOlga Tokarczuk ma umiejętność patrzenia na świat, na proste rzeczy w wyjątkowy sposób. Jest jak rentgen, który prześwietla rzeczywistość i pokazuje nam niewidzialną stronę.
Pokaż mimo toCudowna książka, wracam do opowiadań od czasu do czasu i będę nadal wracać :)
Pokaż mimo toZnalazły się tutaj trzy opowiadania. Pierwsze i ostatnie były króciutkie. Zbiór "Szafa" wystarczył mi do zapoznania się z charakterystyką twórczości Olgi Tokarczuk. Nie nabrałem ochoty na kolejne spotkanie z którąkolwiek powieścią autorki.
więcejNarratorka dużo myślała, myślała, myślała... i rozmyślała, kontemplowała różne momenty codzienności, podobnie jej bohaterowie, więc...
Rewelacja. Nie sądziłam, że opowiadania mnie tak
Pokaż mimo towciągną, ale tekst płynie. Polecam!
„Śniła się nam absolutna cisza i że wszystko było w niej zawieszone jak dekoracje na wystawach sklepów, i że byliśmy w tej ciszy szczęśliwi, ponieważ byliśmy wszędzie nieobecni.”
więcej„Szafa” to cieniutki zbiorek zawierający 3 opowiadania Olgi Tokarczuk: tytułową „Szafę” z 1987 r., „Numery” z 1989 r. i „Deuxs ex” (nie doszukałam się daty powstania). Całość ukazała się w 1997 r....
Pierwsze moje podejście do Pani Tokarczuk i bardzo miłe spędzony czas z książką.
więcejCiężko opisać i ocenić jej styl, ponieważ czytając miałam wrażenie, że autorka w każdym zdaniu ujmuje burzliwe myśli, ulotne chwile, emocje, a przede wszystkim zmusza do refleksji, chociaż nie w sposób oczywisty. Czaruje barwnymi opisami i bawi się słowem.
Wszystkie opowiadania były inne, na...
Najbardziej poruszyło mnie opowiadanie "Szafa". Krótkie lecz pełne treści. Z pozoru wydaje się, że to ludzie są dziwni bo chcą zamieszkać, zamknąć się w szafie, ale co jeśli to świat jest na tyle dziwny, że lepiej siedzieć w szafie niż wyjść na zewnątrz? Biorąc pod uwagę co się teraz dzieje to wcale nie taki głupi pomysł.
Pokaż mimo toCieniuteńka, 3 opowiadania. Względność. Dla każdego coś innego jedt ważne, każdy odnosi swoje ja do innych rzeczy. Każdy potrzebuje innego porządku. Względność.
Pokaż mimo toMoje pierwsze zetknięcie się z Panią Tokarczuk. Celowo wybrałem ten zbiór opowiadań, bo jest to chyba najkrótsza książka tej autorki. Chciałem się zapoznać z jej stylem. Pierwsze opowiadanie, tytułowa "Szafa" jest króciutkie, zaledwie kilka stron, ale dość tajemnicze i intrygujące. Bez wątpienia najlepszym opowiadaniem w tej książce są "Numery" prezentujące nam dzień z...