Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II

Okładka książki Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II autora Małgorzata Borowska (neohellenistka), Marta Byra, Michał Bzinkowski, Kaja Dybowska, Maria Kalinowska, Przemysław Kordos, Tomasz Kozłowski, Konrad Kuczara, Iga Michalska, Robert A. Sucharski, Joanna Wegner, Halina Werpachowska, Grażyna Zając, 9788364003370
Okładka książki Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II
Małgorzata Borowska (neohellenistka)Robert A. Sucharski Wydawnictwo: Wydawnictwo Naukowe Sub Lupa językoznawstwo, nauka o literaturze
językoznawstwo, nauka o literaturze
2014-01-01
2014-01-01

Kup Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II w ulubionej księgarnii

Oceny książki Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II

OPINIE i DYSKUSJE o książce Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II

Na półkach: , , , , , ,

Drugi tom monografii "Cypr: dzieje, literatura, kultura" poświęcony jest nieco innym problemom niż pierwszy. O ile część "pomarańczowa" dotykała przede wszystkim historii wyspy oraz w mniejszym stopniu kontaktów polsko-cypryjskich, to część "czarna" jest podzielona mniej więcej równomiernie między dwie grupy tematyczne: Literatura i język oraz Kultura i społeczeństwo. Mimo iż dominująca jest w tej pracy perspektywa greckocypryjska, to Autorzy uwzględnili także słabiej przebadaną perspektywę tureckocypryjską (rozdział G. Zając o literaturze Turkocypryjczyków).

Nie ukrywam, że bardziej interesowały mnie aspekty greckie, tak więc ze szczególnie dużym zaciekawieniem przeczytałem artykuły dotyczące języków i pism Cypru starożytnego oraz współczesnego dialektu cypryjskiego i różnic między nim a standardowym nowogreckim. Dobry był też rozdział M. Borowskiej o literaturze greckocypryjskiej, co akurat było ciekawe szczególnie w perspektywie niedawnej wizyty w Polsce najwybitniejszego cypryjskiego poety, Kiriakosa Charalambidisa. Choć mniej interesowały mnie teksty o cypryjskiej kulturze ludowej, kuchni, czy muzyce popularnej, to uważam za duży sukces polskiego środowiska neohellenistycznego wydanie takiej książki. Bo o Cyprze wie się u nas bardzo mało...

Tomasz Babnis

10 użytkowników ma tytuł Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II na półkach głównych
8 użytkowników ma tytuł Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II na półkach dodatkowych

Okładka książki Wolność albo śmierć. Polscy filhelleni i powstanie greckie 1821. Wydano w roku 200. rocznicy powstania greckiego Małgorzata Borowska (neohellenistka), Milena Chilińska, Maria Kalinowska
Okładka książki Wyspiański, Kazandzakis i modernistyczne wizje antyku Jerzy Axer, Małgorzata Borowska (neohellenistka), Iliana Genew-Puhalewa, Przemysław Kordos, Karolina Obuch, Kiriaki Petraku, Maria Prussak, Iwona E. Rusek, Nicole Votavová-Sumelidu, Ewelina Wdzięczna, Elżbieta Wesołowska, Ilias Wrazas

Cytaty z książki Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II

Dodaj cytat z książki Cypr: dzieje, literatura, kultura. Tom II