Czarne jak moje serce

Okładka książki Czarne jak moje serce autora Antti Tuomainen, 9788378854708
Okładka książki Czarne jak moje serce
Antti Tuomainen Wydawnictwo: Albatros kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller
Synkkä niin kuin sydämeni/ Dark As My Heart
2016-02-19
2016-02-19
Edyta Jurkiewicz-Rohrbacher

Kup Czarne jak moje serce w ulubionej księgarnii

Oceny książki Czarne jak moje serce

OPINIE i DYSKUSJE o książce Czarne jak moje serce

Porażka! Najpierw bohater jest pewien, że jego matka została zamordowana, po dwudziestu latach, oglądając w telewizji program z charyzmatycznym biznesmenem, ma oświecenie i jest przekonany, że właśnie ten człowiek jest mordercą. Więc zatrudnia się w jego majątku jako dozorca. Potem już można się domyśleć, chociaż to wcale nie biznesmen był zabójcą. Żadnych emocji ta powieść nie wnosi. Zupełnie nie wyszedł ten „fenomenalny kryminał”.
Podnoszę ocenę ze względu na Finlandię, gdzie ludziska wchodząc do mieszkania zdejmują buty i mówi się do siebie po imieniu.

A mnie się nie podobało. Albo inaczej, podobało, ale daleki jestem od zachwytów, które spotykałem w sieciowych recenzjach. Drażnił mnie sposób narracji, drażnili bohaterowie, miejscami czytałem z zaciekawieniem, innym razem bez tegoż. Nie ma między nami chemii, pozostałe książki autora na razie odstawiam na bok.

Nic tu nie zaskakuje, ale przecież nie tego oczekujemy od gatunku.
Dobry noir to styl, dystans i świadomość konwencji. Toumainnen robi dobry noir - ciemny i chłodny jak Helsinki w grudniu.

Nic tu nie zaskakuje, ale przecież nie tego oczekujemy od gatunku.

248 użytkowników ma tytuł Czarne jak moje serce na półkach głównych
53 użytkowników ma tytuł Czarne jak moje serce na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Czarne jak moje serce

Antti Tuomainen
Antti Tuomainen
Fiński pisarz, autor siedmiu powieści kryminalnych, których tłumaczenia ukazały się w 27 krajach. Zanim poświęcił się karierze literackiej, pracował w agencjach reklamowych jako copywriter. Debiutował w 2006 r. Międzynarodowy rozgłos przyniosła mu wydana w 2011 r. powieść Uzdrowiciel, która zdobyła tytuł Najlepszej Fińskiej Powieści Kryminalnej i była nominowana do prestiżowej skandynawskiej Nagrody Szklanego Klucza. Kolejna, Czarne jak moje serce, została uznana przez fińskich czytelników za najlepszy kryminał ostatniej dekady i sfilmowana przez fińskiego producenta Making Movies LTD. Obecnie Tuomainen razem z żoną mieszka w Helsinkach, a kiedy nie pracuje nad nowymi powieściami, pisze opowiadania i artykuły dla prasy.

Morderca z Fryzji Wschodniej Klaus Peter Wolf
Morderca z Fryzji Wschodniej
Klaus Peter Wolf
„Morderca z Fryzji Wschodniej” to pierwszy tom trylogii Klausa-Petera Wolfa. Akcja wszystkich części rozgrywa się w malowniczym miasteczku, które co roku przeżywa najazd turystów. W tym pozornie spokojnym miejscu dochodzi jednak do zbrodni (i to niejednej). Główną bohaterką cyklu jest pani komisarz Ann Kathrin Klassen, która już w pierwszej części podbija serca czytelników inteligencją, spostrzegawczością i bezkompromisowością. W środowisku zdominowanym przez mężczyzn musi ona nieraz udowadniać, że jest lepsza i walczyć z seksistowskimi dowcipami, z których słynie jeden z kolegów po fachu. W dodatku nad życiem osobistym Ann zbierają się ciemne chmury. Właśnie w tym trudnym dla niej okresie dochodzi do serii zabójstw. Wszystkie ofiary łączy praca na rzecz osób niepełnosprawnych w Stowarzyszeniu Tęcza. Przy okazji prowadzenie śledztwa wychodzą na jaw różne grzeszki ludzi związanych z organizacją. Mamy też okazję poznać ich życie prywatne, które dalekie jest od ideału… Ściganie mordercy to, oczywiście, najważniejszy wątek, który trzyma w napięciu i zaskakuje zakończeniem. Nie mniej ważne są jednak skomplikowane relacje głównej bohaterki z mężem i synem oraz jej idee fixe, którą jest chęć odnalezienia i ukarania zabójców ojca. Temu zadaniu Ann poświęca wiele chwil, tym bardziej, że tata był dla niej przyjacielem i mentorem, którego bardzo jej brakuje. Ponieważ bardzo lubię takie połączenia – wątków kryminalnych z elementami życia prywatnego policjantów – powieść bardzo przypadła mi go gustu. Całość czyta się z niesłabnącym zainteresowaniem. Na pewno sprzyja temu wartka akcja, ale również lekki styl, naturalne dialogi i opisy przeżyć wewnętrznych bohaterów. Pod tym względem powieść idealnie wpasowuje się w serię Gorzka Czekolada stworzoną przez wydawnictwo Media Rodzina – jest mocna w tematyce i lekka w odbiorze. No i uzależnia, bo po przeczytaniu pierwszego tomu z panią komisarz Klassen w roli głównej, od razu sięgnęłam po następny tom.
allison - awatar allison
Ostatnia noc w Tremore Beach Mikel Santiago
Ostatnia noc w Tremore Beach
Mikel Santiago
Kompozytor, który po rozwodzie przeżywa niemoc twórczą, szuka odludnego miejsca do zamieszkania. Trafia na Tremore Beach, do jednego z dwóch znajdujących się tam domków, które okazują się właśnie taką samotną ostoją, jakiej potrzebował. Miejsce to słynie z intensywnych wiatrów i niszczycielskich burz. Podczas jednej z tych nawałnic Petera trafia piorun i choć nic groźnego mu się nie stało, to od tego czasu towarzyszą mu nasilające się bóle głowy, a wraz z nimi przerażające wizje. Ukazują one przyszłość, w której jego bliskim dzieje się krzywda. Nie jest to typowy thriller, pełen dynamicznej akcji, który ma straszyć i trzymać w napięciu. Historia bardziej opiera się na tajemnicy podsycającej niepewność oraz na wizjach głównego bohatera. Pomysł na fabułę jest naprawdę ciekawy, a styl autora sprawia, że przez książkę płynie się bardzo przyjemnie. Oprócz realistycznych opisów znajdziemy tu pięknie przedstawioną relację ojca z dziećmi oraz subtelny wątek romatyczny. Przez cały czas obserwujemy też, jak Peter radzi sobie z nową rzeczywistością: z utratą żony, brakiem weny do komponowania oraz zupełnie nowym środowiskiem, w którym przyszło mu mieszkać. Dla mnie była to świetna odskocznia od intensywniejszych książek, które czytałam w ostatnim czasie. Dała mi chwilę wytchnienia i refleksji. Bardzo zżyłam się z bohaterami i do samego końca nie miałam pojęcia jak ta historia się zakończy. Najbardziej jednak urzekł mnie klimat tej powieści. Dzięki niemu z łatwością mogłam poczuć się tak, jakbym naprawdę tam była i odczuwała każdy podmuch wiatru oraz każdą kroplę deszczu.
ksiazkowagatka - awatar ksiazkowagatka
oceniła na81 miesiąc temu
Księga luster E. O. Chirovici
Księga luster
E. O. Chirovici
"Księga luster" Chirovici to nowoczesny, amerykański kryminał. Autor nie epatuje przelewem krwi, przemocą i wulgaryzmami. Zamiast tego podejmuje się operacji weryfikowania wspomnień poszczególnych bohaterów z rzeczywistością. Z pewnością należy docenić pomysł na powieść, który, jak wyjaśnia pisarz, podsunęła mu własna pamięć, czy raczej może umysł. Uwagę zwraca też konstrukcja narracji, która - dodajmy, że bardzo sprawnie - poprowadzona została z perspektywy trzech osób. Wreszcie, mając świadomość, że Chirovici, Rumun z urodzenia i wykształcenia, napisał ją w obcym dla siebie języku angielskim, no to już w ogóle chapeau bas! Mamy więc do czynienia z wciągającą opowieścią. Potwierdzają to opinie większości czytelników oraz międzynarodowy sukces, jaki podobno "Księga luster" odniosła na całym świecie. Wydaje się zatem, że nikt, kto świadomie wybrał powieść Chirovici'ego, nie powinien być zawiedziony jej lekturą. Również ja nie jestem, połknąłem ją wszak migiem. A jednak nie mogę powiedzieć, że lektura książki pozostawiła w mojej głowie trwały ślad, jakąś refleksję, wspomnienie czy emocję. Wprawdzie czytając, chce się wiedzieć, co wydarzy się na kolejnych stronach, ale poza chwilową rozrywką (z grubsza rzecz biorąc taką, jaką oferują współczesne seriale, jeden podobny do drugiego) nie znalazłem w "Księdze" niczego więcej. Może to właśnie jej największa zaleta?
Kamil - awatar Kamil

Cytaty z książki Czarne jak moje serce

Dodaj cytat z książki Czarne jak moje serce