Nocny film

- 2016-04-13
- 2016-04-13
- 2013-08-20
- Rafał Lisowski
GENIALNY, PORYWAJĄCY, ZAPIERAJĄCY DECH W PIERSIACH THRILLER AUTORKI „WYBRANYCH ZAGADNIEŃ Z FIZYKI KATASTROF”
Historia dziennikarza ogarniętego obsesją na punkcie zagadkowego zabójstwa córki filmowego geniusza żyjącego od lat w nieznanym odosobnieniu.
W wilgotną październikową noc w opuszczonym magazynie na dolnym Manhattanie zostaje odnalezione ciało pięknej młodej Ashley Codovy. Choć jej śmierć zostaje z miejsca uznana za samobójstwo, doświadczony detektyw śledczy Scott McGrath podejrzewa inną przyczynę zgonu. Badając dziwne okoliczności śmierci dziewczyny i próbując dowiedzieć się czegoś o jej życiu, McGrath staje twarzą w twarz z dziedzictwem jej ojca – Stanislasa Cordovy, legendarnego otoczonego aurą tajemnicy, reżysera kultowych horrorów, którego nikt nie widział od ponad trzydziestu lat. Choć o filmach Cordovy napisano wiele, jego samego zawsze skrywał cień. W opinii dziennikarza kolejna śmierć w tej przeklętej rodzinie nie jest przypadkiem. Wiedziony ciekawością, potrzebą poznania prawdy, ale także zemsty McGrath pogrąża się coraz bardziej w niesamowitym, hipnotyzującym świecie wykreowanym przez diabolicznego reżysera. Ostatnim razem, gdy był blisko zdemaskowania Cordovy, utracił rodzinę i pracę. Teraz ryzykuje znacznie więcej…
Książka przypadnie do gustu wielbicielom prozy Stephena Kinga, Gillian Flynn i Stiega Larssona.
Kup Nocny film w ulubionej księgarni
Oceny książki Nocny film
2657 użytkowników ma tytuł Nocny film na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 527
- Przeczytane 1 087
- 2018 41
- 2019 19
- E-book 14
- 2020 12
- 2021 12

OPINIE i DYSKUSJE o książce Nocny film
Mroczna, klimatyczna i wciągająca powieść, którą mimo sporej objętości, czyta się bardzo szybko. Dziennikarz śledczy i jego asystenci próbują rozwiązać sprawę samobójstwa córki znanego i kontrowersyjnego reżysera. Krok po kroku odtwarzają ostatnie dni życia Ashley, zagłębiając się jednocześnie w tajemniczy świat owianego złą sławą ojca. Choć tempo akcji nie jest szczególnie dynamicznie, to autorce udało się zbudować napięcie i stworzyć specyficzną, duszną atmosferę. To jedna z tych książek, które trudno odłożyć przed poznaniem rozwiązania zagadki. Polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo że książka jest długa i miejscami da się to odczuć to jednak całość jako zamknięty świat historii dziejącej się na łamach przedstawionego świata jest genialna. Plus czyta się to jak reportaż, z wycinkami z gazet umieszczanych w wielu punktach w książce. Dla napięcia lepiej nie sprawdzać czy historia jest oparta na faktach czy nie. Można się zaskoczyć
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść która mnie wciągneła.Stopniowo autorka zagęszcza atmosferę ,pojawiają się błędne tropy,nowi świadkowie i kiedy wydaje się ze zagadka dalej jest nie do ruszenia autorka podrzuca czytelnikowi nowy trop.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNa minus działa to, że w pewnym momencie akcja książki jest jak dla mnie zbyt rozciągła oraz zakończenie książki nie jest rewelacją.
Wciągająca intryga, nie lada gratka dla fanów kryminałów i kina. Im dalej, tym ciekawiej się robi, jest mrocznie, a książka bardzo lubi wodzić czytelnika za nos. Mam mieszane odczucia co do finału, choć w pewien sposób doceniam go.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa, chociaż specyficzna - akcja jest bardzo powolna (ja uwielbiam takie książki),ale super się czyta. Bardzo polecam.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to"Nocny film" Marishy Pessl to książka, która może nie była na szczycie list bestsellerów, ale to wcale nie umniejsza jej wartości. Ta powieść to prawdziwa gratka dla miłośników mrocznych tajemnic i psychologicznych thrillerów.
Historia skupia się na Scottie McGrathie, dziennikarzu śledczym, który bada tajemniczą śmierć młodej pianistki, Ashley Cordovy. Im głębiej wnika w jej życie, tym bardziej zagłębia się w mroczny świat jej ojca, legendarnego reżysera filmowego, Stanislasa Cordovy.
Pessl mistrzowsko łączy elementy horroru, kryminału i literatury pięknej, tworząc atmosferę pełną napięcia i niepokoju. Książka jest pełna fałszywych stron internetowych, artykułów prasowych i zdjęć, co dodaje jej realizmu i sprawia, że czytelnik sam czuje się jak detektyw tropiący zagadkę. Każda strona przynosi nowe zwroty akcji i coraz bardziej zagmatwaną fabułę. W pewnym momencie trudno już stwierdzić, czy to jeszcze zwykłe śledztwo, czy coś znacznie bardziej niepokojącego.
"Nocny film" to nie tylko opowieść o śledztwie, ale także głęboka refleksja nad ludzką naturą, obsesją i granicami sztuki. To książka, która zostaje w pamięci na długo po jej przeczytaniu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHistoria skupia się na Scottie McGrathie, dziennikarzu śledczym, który bada tajemniczą śmierć młodej pianistki, Ashley Cordovy. Im głębiej wnika w...
Dziś przedstawiam jedną z moich ulubionych książek z gatunku thriller! To opowieść, która wciągnie Cię w mroczny świat kina grozy, tajemnic i obsesji. Tu nigdy nie wiadomo, co jest prawdą, a co jedynie wytworem umysłu. Ale to coś więcej niż thriller psychologiczny – to niezwykłe literackie doświadczenie, które pochłonie Cię bez reszty, aż poczujesz się jak jeden z bohaterów tej opowieści.
Przygoda zaczyna się od tajemniczej śmierci Ashley Cordovy – córki legendarnego reżysera horrorów, Stanislasa Cordovy, którego otacza niemal diabelska aura tajemnicy. Oficjalna wersja wydarzeń? Samobójstwo. Jednak dla dziennikarza śledczego Scotta McGratha ta teoria wydaje się zbyt prosta, zbyt wygodna. Zwłaszcza że jego poprzednie śledztwo dotyczące Cordovy skończyło się ruiną jego kariery. Teraz dostaje drugą szansę na oczyszczenie swojego nazwiska. Wkracza w świat pełen zagadek, niepokojącego kultu, rodzinnych sekretów i ludzi, których życie diametralnie się zmieniło po zetknięciu się z filmami Cordovy. Towarzyszą mu młoda, charyzmatyczna Norah oraz zagubiony, pełen własnych demonów Hopper. Razem podążają tropem prowadzącym do opuszczonych budynków, podziemnych korytarzy i zakazanych archiwów – a im głębiej zanurzają się w śledztwo, tym bardziej rzeczywistość zaczyna przypominać scenariusz jednego z kultowych horrorów Cordovy. Ta historia wciąga bez reszty, nagina rzeczywistość i trzyma w napięciu tak wielkim, że powrót do codziennych spraw wydawał się wręcz niemożliwy. To było dla mnie wyjątkowe doświadczenie – mogłam prowadzić własne śledztwo, analizować wycinki gazet, zdjęcia i zrzuty ekranu, które dostarczała książka. Czułam się jak detektyw, próbując rozwikłać tajemnicę, ale przede wszystkim – niemal fizycznie znalazłam się w centrum wydarzeń, jakbym była jedną z bohaterek tej opowieści. Żyłam tą historią przez kilka dni, a skupienie się na codziennych obowiązkach graniczyło z cudem. A zakończenie? Zakończenie sprawiło, że przez kolejne dni próbowałam zrozumieć, co tu się do ***** Pana stało!
Każda z postaci w “Nocnym filmie” jest niezwykle dopracowana, pełna niuansów i tajemnic. Scott McGrath to doświadczony dziennikarz śledczy, którego karierę zniszczył Stanislas Cordova – kiedy Scott próbował zgłębić sekrety rodziny reżysera, zapłacił za to wysoką cenę. Jest inteligentny, zdeterminowany, ale jednocześnie cyniczny i naznaczony przez własną przeszłość. Ashley Cordova – młoda, wybitnie uzdolniona pianistka, której tajemnicza śmierć rozpoczyna całą historię. Jej postać owiana jest niemal diaboliczną aurą, a kolejne odkrycia na jej temat podważają wszystko, co czytelnik zdążył założyć o rzeczywistości. Stanislas Cordova, legendarny reżyser horrorów, to niemal mitologiczna postać. Otacza go atmosfera grozy i tajemnicy – od lat nikt go nie widział, jego miejsce pobytu pozostaje nieznane, a jego filmy zostały zakazane ze względu na ich niepokojącą treść. Dostępne są jedynie w sekretnych, podziemnych kręgach oddanych fanów. Scottowi w śledztwie towarzyszą Norah i Hopper. Norah to wolny duch, żyjąca chwilą, spontaniczna i nieprzewidywalna. Hopper, jej całkowite przeciwieństwo, jest tajemniczy, zamknięty w sobie i skrywający własne demony, które – jak się okazuje – mają głęboki związek z Ashley. Autorka z niezwykłą precyzją kreuje swoich bohaterów, stopniowo odsłaniając ich tajemnice. Dzięki temu każda postać jest wyjątkowa, wielowymiarowa i wnosi do powieści coś unikatowego. Nawet drugoplanowi bohaterowie są wykreowani z równą pieczołowitością – otoczeni aurą tajemnicy, niepokojący, budzący grozę, a czasem wręcz prowadzący do szaleństwa.
Motywem przewodnim powieści jest obłęd w różnych jego odmianach. Scott wpada w obsesję na punkcie Cordovy, ale równie łatwo czytelnik ulega temu szaleństwu, podążając za kolejnymi wydarzeniami. Granica między fikcją a rzeczywistością jest tu niezwykle cienka – co jest jedynie wytworem wyobraźni, a co faktycznie się dzieje? Pessl mistrzowsko igra z tym motywem, sprawiając, że każde odkrycie prowadzi do jeszcze większej dezorientacji.
Autorka operuje niezwykle klimatycznym i sugestywnym językiem – jednocześnie przystępnym, łatwym w odbiorze i pobudzającym wyobraźnię. Każdy detal ma znaczenie, a narracja wzbogacona jest o wplecione w tekst artykuły, akta spraw, zdjęcia oraz wpisy z forów internetowych. Dzięki temu historia nabiera realizmu, a zagłębienie się w jej mroczny świat jest dziecinnie proste.
Jednym z największych atutów tej książki jest jej gęsta, niepokojąca atmosfera. To powieść o hipnotyzującym klimacie, który pochłania czytelnika bez reszty. Nietypowa konstrukcja sprawia, że można poczuć się jak uczestnik prawdziwego śledztwa – tropy, zagadki i zwroty akcji prowadzą w coraz to nowe zaułki, niejednokrotnie wprowadzając w kozi róg. Postacie są różnorodne, świetnie wykreowane, a każda z nich wnosi do historii swój własny bagaż emocjonalny. Czy znalazłam jakieś wady? Osobiście – nie. Dla osób nielubiących dłuższych opisów niektóre fragmenty mogą wydawać się rozwlekłe, ale dla mnie były częścią budowania atmosfery i napięcia. A zakończenie? Hmmm… było dla mnie absolutnym fenomenem. Przez kilka dni nie byłam w stanie sięgnąć po kolejną książkę, bo wciąż tkwiłam w tej historii. Dla mnie to było mistrzostwo, choć dla innych może okazać się frustrujące.
Dla mnie “Nocny film” to książka ABSOLUTNIE wyjątkowa. Pessl stworzyła historię, która mnie zaangażowała, zaintrygowała i na długo zapadła w pamięć. Mroczny klimat, tajemnicze śledztwo, motywy kultu i niezwykle realistyczne postacie – wszystko to sprawiło, że emocjonalnie przepadłam w tej opowieści. Jeśli uwielbiasz mroczne thrillery, które trzymają w napięciu do ostatniej strony, uwikłane w trudne zagadki i historie podważające rzeczywistość, to “Nocny film ”jest dla Ciebie lekturą obowiązkową.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMomentami świetna, momentami nudna. Wydaje mi się, że jest za długa. Pod koniec byłem już zmęczony ta historią. Gdyby miała ze 200 stron mniej, myślę że wyszłoby jej to na dobre.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSzczerze mówiąc to mam trudność z oceną tej książki. Niewątpliwie jest ona dobra, dobrze napisana, a postacie fantastycznie wykreowane. Historia jest intrygująca, intrygująca, intrygująca... Tak się właśnie czułam przez większość książki - zaintrygowana. Wciąż brnęłam przez kolejne strony i wypatrywałam momentu, kiedy w końcu nastąpi jakiś przełom, kiedy w końcu autorka odkryje przede mną tę makabrę, która musi się przecież kryć pośród tych ponad 700 stron. Kiedy w końcu dotarłam do takiego momentu byłam lekko zaskoczona, bo zupełnie nie spodziewałam się takiego wątku. Okultyzm, voodoo itp. Niesamowicie pobudza wyobraźnię, podany w takiej otoczce realizmu budzi prawdziwy niepokój. Pomyślałam sobie „o to jest to, to będzie coś mrocznego, emocje które zostaną ożywione na pewno wywołają gęsia skórkę”. Niestety to był tylko jeden moment, jeden malutki dreszczyk, pstryk palcami i wszystko zniknęło. Choć akcja tej książki wciąż nas zmyla, miesza w głowie, tak że nie wiemy już, co jest prawdą, a co ułudą. Choć autorka niejednokrotnie zmusza do refleksji, nie pozwala przebiec obojętnie myślami obok tego, co nam podsuwa, to w pewnym momencie ten cały mrok, który stara się powolutku zbudować przez kilkaset stron nagle umiera, wyparowuje, tak jakby sama przestraszyła się tego dokąd to zmierza więc zatrzymuje się gwałtownie pakuje go do worka i zakopuje głęboko pod ziemią by czym prędzej zapomnieć, zniweczyć to w co mógł dalej się przeobrażać. Pozostaje tylko jeden mały mroczny okruch, który wypływa gdzieś na końcu, którego autorka boi się nawet dotknąć, obchodzi go szerokim łukiem, zatrzaskując nam nagle przed nosem drzwi do świata, który tak skrupulatnie wykreowała, a prawdziwe zakończenie pozostawia naszej paranoicznie pobudzonej wyobraźni. Mogłoby się wydawać świetny zabieg, i choć ja nie lubię otwartych zakończeń , to mogłabym to wybaczyć, gdyby moja wyobraźnia faktycznie została odpowiednio pobudzona, ale jak dla mnie pani Pessel zbyt szybko spakowała swoje mroczne zabawki i za wcześnie przegoniła nas z tej mrocznej piaskownicy.
Szczerze mówiąc to mam trudność z oceną tej książki. Niewątpliwie jest ona dobra, dobrze napisana, a postacie fantastycznie wykreowane. Historia jest intrygująca, intrygująca, intrygująca... Tak się właśnie czułam przez większość książki - zaintrygowana. Wciąż brnęłam przez kolejne strony i wypatrywałam momentu, kiedy w końcu nastąpi jakiś przełom, kiedy w końcu autorka...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWłaściwie nie jest to thriller, ale połączenie powieści grozy i powieści drogi. Hipnotyzujące nowojorskie klimaty, niezapomniani bohaterowie, dużo czarnego humoru i aluzji kulturowych. Czytałam z przyjemnością.