Dziennik cwaniaczka. Szczyt wszystkiego

- literatura dziecięca
- Dziennik cwaniaczka (tom 3)
- Diary of Wimpy Kid: The Last Straw
- Nasza Księgarnia
- 2013-01-01
- 2009-10-14
- 2009-08-06
- 9788310120670
- Anna Nowak
Postawmy sprawę jasno: Greg Heffley był i pozostanie mięczakiem. Ktoś musi to wyjaśnić jego ojcu. Widzicie, Frank Heffley wciąż sobie wyobraża, że zrobi z syna prawdziwego mężczyznę, i stara się go nakłonić do uprawiania sportu. A sprawa robi się naprawdę poważna, kiedy wpada na pomysł wysłania Grega do szkoły wojskowej… To już szczyt wszystkiego!
- 1 602
Kolejna część przygód Grega zaczyna się dla niego niezbyt miło. Jego tata chce z niego zrobić prawdziwego mężczyznę i wysłać go do szkoły wojskowej. Na szczęście w końcu pojmuje, że szczęście syna jest najważniejsze.
Najbardziej podobało mi się jak Greg próbował załatwić sobie dziewczynę.
Greg ma zawsze dużo przygód i kiedy czytam te książki to jest mi zawsze wesoło. Ciągle wpada w jakieś tarapaty i mnie rozśmiesza.
Michał lat 10
więcej Pokaż mimo toNajbardziej podobało mi się jak Greg próbował załatwić sobie dziewczynę.
Śmieszna tak jak wszystkie części. Polecam
Śmieszna tak jak wszystkie części. Polecam
Pokaż mimo toTrzeci tom przygód Grega Heffleya utrzymuje rosnący poziom jakości. Jedyny mankament widzę jedynie w tym, jak jest promowana. Z opisów wynika, że głównym wątkiem będzie wiszące nad głównym bohaterem widmo wakacji w szkole wojskowej. To oczywiście się pojawia, ale dopiero trzech czwartych książki i jest ukoronowaniem serii wcześniejszych wypadków, kiedy w taki, czy inny sposób Greg w oczach ojca okazywał się niewystarczająco męski.
Ze wszystkich trzech części, “Szczyt wszystkiego” najlepiej radzi sobie z balansowaniem wielu mniejszych i większych wątków, by dać satysfakcjonujący finał, czego brakowało mi w “Rodrick rządzi”.
Ta część wyraźnie pokazuje też to, na co lubią zwracać fani serii, czyli patologię w rodzinie Heffleyów. Ojciec głównego bohatera przez całą książkę okazuje rosnące niezadowolenie z syna niespełniającego jego wygórowanych wyobrażeń co do męskości. Jest też przy tym hipokrytą. Matka z kolei jest typową amerykańską Karen, władczą i ceniącą pozory nad komfort rodziny. Manny to trzyletni psychopata i zło wcielone zdolne do zemsty. Rodricka z kolei fandom traktuje jako jedynego normalnego, którego przywary wynikają jedynie z wieku nastoletniego i konieczności życia z taką rodziną.
Greg również nie jest bardziej kryształowy niż we wcześniejszych tomach. Wciąż jest niezbyt bystrym egoistą z cechami socjopaty, jednak w tej części chce się mu kibicować. No bo jak tu nie współczuć chłopcu, któremu ojciec każe siedzieć na zimnie w koszulce i szortach na ławce rezerwowych, zabraniając pójść choćby po bluzę, bo trener w każdej chwili może wezwać na boisko?
Wiem, że tak przedstawiony opis jest dość ponury, ale mimo wszystko, książka jest zabawna i ma szczęśliwe zakończenie. Dobra na lekką lekturę.
Trzeci tom przygód Grega Heffleya utrzymuje rosnący poziom jakości. Jedyny mankament widzę jedynie w tym, jak jest promowana. Z opisów wynika, że głównym wątkiem będzie wiszące nad głównym bohaterem widmo wakacji w szkole wojskowej. To oczywiście się pojawia, ale dopiero trzech czwartych książki i jest ukoronowaniem serii wcześniejszych wypadków, kiedy w taki, czy inny...
więcej Pokaż mimo toPolecam, przyjemna, dobrze się czyta. Wzbogacona o ilustrację. Bardzo fajna dla młodszych, którzy dopiero przekonują się do czytania książek.
Pokaż mimo toTak samo fajna jak inne które przeczytałem i zrecenzowałem .
Tak samo fajna jak inne które przeczytałem i zrecenzowałem .
Pokaż mimo toKsiążka ma mnóstwo przygód naprawde uwielbiam tę serię i myślę ze zachęci tych którzy nie lubią czytać
Pokaż mimo toWedług mnie najlepsza z wszystkich książek
Według mnie najlepsza z wszystkich książek
Pokaż mimo toBardzo ciekawa i śmieszna książka można nawet się czegoś nauczyć.
Bardzo ciekawa i śmieszna książka można nawet się czegoś nauczyć.
Pokaż mimo toFajna książka. Szybko się czyta
Fajna książka. Szybko się czyta
spoko