Pełny wymiar. Listy przyjaciół

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2002-01-01
- 2002-01-01
- 837332092X
Ponad 400-stronicowa książka składa się z trzech części. Pierwsza zawiera ok. 250 listów ks. Tadeusza Fedorowicza do prof. Stefana Swieżawskiego z lat 1924-2000; druga - to kilkanaście listów ks. Aleksandra Fedorowicza (późniejszego proboszcza z Izabelina) z lat 1940-1950; ich niezwykła wartość polega m.in. na tym, że zawierają one wypisy z kart pisanych przez brata, ks. Tadeusza, do rodziny z głębi Rosji, dokąd udał się dobrowolnie, pragnąc towarzyszyć Polakom wywożonym po zajęciu Lwowa przez Armię Czerwoną. Trzecia część to obustronna korespondencja między Karolem Wojtyłą - Janem Pawłem II z lat 1953-2001. "Wydanie tej książki to wydarzenie wyjątkowe: nigdy dotąd nie zdarzyło się, by Jan Paweł II zgodził się na opublikowanie swoich prywatnych listów" ("Wiadomości KAI"). "Obszerny tom zawierający listy księży Tadeusza i Aleksandra Fedorowiczów do profesora Stefana Swieżawskiego oraz jego korespondencję z księdzem, potem biskupem, arcybiskupem, kardynałem i papieżem Karolem Wojtyłą jest dokumentem epoki, bez którego jej zrozumienie byłoby pozbawione ważnego wymiaru" ("Tygodnik Powszechny"). Książka doczekała się przychylnych omówień także za granicami Polski: w Radiu Watykańskim, w Wielkiej Brytanii, Włoszech i Stanach Zjednoczonych.
Kup Pełny wymiar. Listy przyjaciół w ulubionej księgarni
Oceny książki Pełny wymiar. Listy przyjaciół
8 użytkowników ma tytuł Pełny wymiar. Listy przyjaciół na półkach głównych- Chcę przeczytać 5

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pełny wymiar. Listy przyjaciół
Lektura okolicznościowa. Jutro setna rocznica urodzin Karola Wojtyły - Jana Pawła II, warto więc jeszcze raz - po latach - sięgnąć po ten tom prywatnej jego korespondencji z jednym z najwybitniejszych polskich historyków filozofii, Stefanem Swieżawskim. Listy i karty wymieniane między nimi stanowią zasadniczy zrąb tego zbioru. Na ciekawe uzupełnienie złożyły się listy księży Tadeusza i Aleksandra Fedorowiczów do autora "Historii filozofii europejskiej XV wieku". Listy te ukazały się w 2002 roku (informacja w metryczce książki na "lubimyczytać" wprowadza więc w błąd) i były pierwszym przypadkiem upublicznienia prywatnej korespondencji papieża z różnych faz jego życia, w związku z czym spotkały się one z dużym zainteresowaniem mediów na całym świecie. Poza wszelkimi odniesieniami do dziejów Kościoła powszechnego i Kościoła w Polsce jest to przede wszystkim historia grupki przyjaciół, którym niczym czterem muszkieterom przyszło stoczyć wiele duchowo-eklezjalnych pojedynków w kolejnych dziesięcioleciach XX wieku. Atos, Aramis i Portos (Stefan, Tadeusz i Aleksander) zaczęli w Lwowie w latach trzydziestych, D'Artagnan (Karol) dołączył do nich w powojennym Krakowie. A szermierzami - jak wiadomo - byli wyśmienitymi.