To co zdarzy się jutro

Okładka książki To co zdarzy się jutro autora Andrzej Mularczyk,
Okładka książki To co zdarzy się jutro
Andrzej Mularczyk Wydawnictwo: Wydawnictwa Radia i Telewizji Seria: Seria z Koniczynką literatura piękna
Seria z Koniczynką
1975-01-01
1975-01-01

Kup To co zdarzy się jutro w ulubionej księgarnii

Oceny książki To co zdarzy się jutro

OPINIE i DYSKUSJE o książce To co zdarzy się jutro

Zacząć wszystko od nowa i w nowym miejscu. Wielu z nas pewnie od czasu do czasu o tym myśli. Rzucić to wszystko co nas otacza oraz przytłacza, wsiąść do pociągu i zacząć żyć po swojemu, inaczej niż dotychczas. Opowiadanie zawarte w książce opisuje właśnie taki koniec i początek jednocześnie. Koniec życia znanego, początek życia całkiem odmiennego i innego.
Główna bohaterka to magister inżynier Alicja Stefańczyk, która ukończyła politechnikę. Młoda pani informatyk cybernetyk. Opuszcza Warszawę, by zacząć żyć na własną rękę na prowincji. Zamyka przeszłość, otwiera się dla niej nieznana, zupełnie nowa i niewiadoma przyszłość. I od samego początku spotyka ludzi z problemami, spotyka osoby, które czegoś od niej chcą oraz od razu zostaje wplątana w małomiasteczkowe i zakładowe, lokalne życie z całą jego zagmatwaną postacią, a także dramaturgią. Czasem po prostu nie jest łatwo już na starcie. A co dopiero zdarzy się jutro? Co jeszcze przyniesie z sobą jutrzejszy dzień i kolejne...
Bardzo dobre opowiadanie. Śmiało można je nazwać, określić jako psychologiczne i obyczajowe. I równie śmiało mogę je docenić w postaci wysokiej oceny. Siedem gwiazdek wystawiam. Nie za dużo lub za mało? Proszę się przekonać samemu i zachęcam do przeczytania książki. Myślę, że warto.

Główna bohaterka...

Najpierw przeczytałam opowiadanie, żeby na koniec przy dodawaniu książki do zasobów tego serwisu doczytać, ze jest to adaptacja scenariusza telewizyjnego. Mimo wszystko spodobało mi się to co przeczytałam. Początkowo ciężko w pełni pojąć o co tak naprawdę chodzi. Książka zaczyna się w środku wydarzenia i akcja biegnie dalej nie wyjaśniając przyczyn owej sytuacji oraz dochodzą wątki poboczne nie powiązane z główną bohaterką, co nie ułatwia zrozumienia sensu. Autor później podrzuca nam co jakiś czas informacje z przeszłości postaci, co powoli rozjaśnia powody jej zachowania i decyzji. Pod koniec wszystkie wątki zaskakująco łączą się w zgrabną całość. Im dalej tym zacieklej czytałam, aby dowiedzieć się co z tego wyniknie. Jak łatwo się domyślić takiego typowego zakończenia brak, co troszkę mnie boli i powoduje obniżenie oceny.

6 użytkowników ma tytuł To co zdarzy się jutro na półkach głównych

Andrzej Mularczyk
Andrzej Mularczyk
Polski pisarz, scenarzysta filmowy, autor reportaży, twórca słuchowisk radiowych. Miejscem jego debiutu literackiego było konspiracyjne pismo Dźwigary, które zamieściło jego publikację (anonimowo) w 1943 r. Po wojnie w roku 1949 rozpoczął działalność dziennikarską, jednocześnie studiując na Wydziale Dziennikarstwa UW. Studia te ukończył w 1955 r. Reporter i publicysta tygodnika "Świat". Członek Związku Literatów Polskich od 1955 r., Stowarzyszenia Filmowców Polskich od roku 1964. W latach 1970-1977 pracował jako kierownik literacki w Zespole Filmowym Iluzjon, był też wieloletnim pracownikiem Polskiego Radia. Spośród wielu filmów powstałych na podstawie jego scenariuszy można wymienić takie szeroko znane w Polsce utwory jak seria Sami swoi, Nie ma mocnych, Kochaj albo rzuć, serial telewizyjny Dom. Łącznie w dorobku posiada około 40 scenariuszy. Jest autorem wydanej w 2007 r. opowieści filmowej Post mortem. Katyń, na podstawie której A. Wajda nakręcił film pt. Katyń o zbrodni katyńskiej. Pod pseudonimem Andrzej Jurek we współautorstwie z J. Janickim napisał scenariusz filmu Liczę na wasze grzechy. Jego bratem jest polski pisarz Roman Bratny.

Cytaty z książki To co zdarzy się jutro

Dodaj cytat z książki To co zdarzy się jutro