Kiwka

Oceny książki Kiwka

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kiwka

49 użytkowników ma tytuł Kiwka na półkach głównych
16 użytkowników ma tytuł Kiwka na półkach dodatkowych

Okładka książki Delfin w malinach. Snobizmy i obyczaje ostatniej dekady Jakub Banasiak, Olga Drenda, Jakub Dymek, Małgorzata Dziewulska, Natalia Fiedorczuk, Mirosław Filciak, Łukasz Gorczyca, Maciej Jakubowiak, Joanna Krakowska-Narożniak, Zofia Król, Iwona Kurz, Michał Paweł Markowski, Łukasz Najder, Wojciech Nowicki, Agata Pyzik, Bartosz Sadulski, Karol Sienkiewicz, Robert Siewiorek, Sebastian Smoliński, Jakub Socha, Jan Sowa, Stanisław Szabłowski, Ziemowit Szczerek, Jan Topolski, Konstanty Usenko, Jakub Wencel, Marcin Wicha
Michał Paweł Markowski
Michał Paweł Markowski
Polski krytyk literacki, pisarz, tłumacz i publicysta. Urodził się w II dzień Świąt Bożego Narodzenia w Bydgoszczy. Przetłumaczył na polski dzieła wielu wybitnych twórców francuskojęzycznych (m.in. Marcela Prousta i Jacquesa Darridy). Autor lub współautor około 15 publikacji książkowych. Wykładał na Uniwersytecie Jagiellońskim, University of Illinois w Chicago, Harvardzie, Northwestern University, Brown University w Providence oraz na kanadyjskim Uniwersytecie Alberta w Edmonton. W 2000 roku za swoją książkę "Anatomia ciekawości" otrzymał Nagrodę im. Kościelskich. Zaś 11 lat później został uhonorowany Nagrodą im. Kazimierza Wyki za całokształt swojej pracy. Wybrane publikacje: "Efekt inskrypcji. Jacques Derrida i literatura" (pierwsze wydanie: Wydawnictwo Homini, 1997),"Czarny nurt. Gombowicz, świat, literatura" (Wydawnictwo Literackie, 2004),"Kulturowa teoria literatury. Główne pojęcia i problemy" (z Ryszardem Nyczem, Wydawnictwo Universitas, 2006),"Nieobliczalne. Eseje" (Wydawnictwo Austeria, 2007).

Cytaty z książki Kiwka

Dodaj cytat z książki Kiwka