Kształtowanie liderów

Okładka książki Kształtowanie liderów autora John C. Maxwell, 9788377465233
Okładka książki Kształtowanie liderów
John C. Maxwell Wydawnictwo: Mtbiznes.pl biznes, finanse
biznes, finanse
2014-01-01
2014-01-01

Kup Kształtowanie liderów w ulubionej księgarnii

Oceny książki Kształtowanie liderów

OPINIE i DYSKUSJE o książce Kształtowanie liderów

Książka zawiera raczej ogólne rady dot. np. okazywania wiary w ludzi, dawania ludzom nadziei, nadawania ich pracy sensu, interesowania się nimi, wyznaczania celów rozwojowych. Nic nadzwyczajnego, aczkolwiek w pierwszej kolejności, tej pozycji bym nie polecił.

Poradnik pseudo-biznesowy napisany na iście amerykańską modłę. Zawiera głównie zbiór teoretycznych zaleceń rozwijanych w długie listy cech, korzyści, zalet i wad omawianych koncepcji. Całość okraszono cytatami i anegdotami znanych autorytetów - dobrych na każdą okazję. Częste porównania i odniesienia do świata sportu przy równoczesnym braku praktycznego przełożenia na realia biznesowe sprawia, że całość tekstu jest w najlepszym wypadku abstrakcyjna. Rzetelność opracowania tematu jest co najmniej dyskusyjna zarówno z uwagi na brak konsekwencji prowadzenia wywodu, jaki i wręcz skandaliczne kryteria oceny dobrych liderów, które otwarcie dyskryminują osoby niewierzące.

Książka zawiera kilka przydatnych obserwacji i całkiem sporo interesujących porównań, czy przykładów liderów, i tego jaki wpływ mieli na swoich podwładnych. Są to jednak przykłady oderwane od ogólnego poczucia kształtowania liderów, bardziej skupione na amerykańskim rynku pracy (co jest jasne zważywszy na autora). Zdecydowanie można sobie odpuścić i poszukać czegoś albo krótszego a zawierającego tę samą treść albo zwyczajnie bardziej kompleksowego i ciekawszego.

19 użytkowników ma tytuł Kształtowanie liderów na półkach głównych
5 użytkowników ma tytuł Kształtowanie liderów na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Kształtowanie liderów

Cytaty z książki Kształtowanie liderów

Dodaj cytat z książki Kształtowanie liderów