Szeptucha

Okładka książki Szeptucha
Katarzyna Berenika Miszczuk Wydawnictwo: W.A.B. Cykl: Kwiat paproci (tom 1) fantasy, science fiction
Kwiat paproci (tom 1)
2016-02-03
2016-02-03
Inne

Kup Szeptucha w ulubionej księgarnii

Oceny książki Szeptucha

OPINIE i DYSKUSJE o książce Szeptucha

Bardzo dobra książka. Klimat słowoańskosci wylewa na każdej stronie. Jest tu wszystko jak w kościółku Panoramixa. Szypta horroru, kawałek romansu, nuta tajemniczości i to wszystko okraszone magią i fantastyką 8/10

Dobrze się bawiłam, fajnie spędzony czas. Choć główna bohaterka potrafiła mocno zirytować, to i tak sięgnę po kolejne części.
Jak to możliwe, że tak późno odkryłam tą serię? Nie wiem, ale lepiej późno niż wcale

Do przeczytania namówiła mnie koleżanka z pracy. Podeszłam do sprawy z wielkim entuzjazmem i cóż... książka na pewno wciągająca, lecz nie dla mnie. Po prostu mnie nie kręcą szeptuchy, wróże, bogowie, wąpierze i utopce. Te ostatnie kojarzę z dzieciństwa i nie wiem dlaczego się ich bardzo bałam. Tzn że mnie wciągnie pod wodę. Nie myliłam się. O to właśnie im chodzi.
Pomysł na fabułę świetny. Polska za czasów pierwszych Piastów przeniesiona do współczesności. Są komórki, komputery, ale też i czasy, zaklęcia i uroki.
Główną bohaterką jest Gosia -lekarka ledwo po studiach. A teraz musi odbyć przez rok praktyki u szeptuchy. Tam poznaje Mieszka. Czyli mamy trochę miłości, intryg, zdrady i wszystko to, co powinno być w książkach. Niby tak...
No przeczytałam, ale na pierwszym tomie zakończę. Niemniej jednak polecam wszystkim czytelnikom, którzy lubują się w takiej tematyce.

Pomysł na...

23738 użytkowników ma tytuł Szeptucha na półkach głównych
4560 użytkowników ma tytuł Szeptucha na półkach dodatkowych

Okładka książki Kwiat paproci i inne legendy słowiańskie Paulina Hendel, Aneta Jadowska, Marta Kisiel, Marta Krajewska, Agnieszka Kulbat, Katarzyna Berenika Miszczuk, Martyna Raduchowska, Jagna Rolska, Małgorzata Starosta, Anna Szumacher
Okładka książki Szepty Mokoszy Sylwia Błach, Wojciech Chmielarz, Natalia Dziadura vel Catrina Curant, Agata Kasiak, Marta Krajewska, Magdalena Krauze, Martyna Ludwig, Marcin Bartosz Łukasiewicz, Aleksandra Maciejowska, Katarzyna Berenika Miszczuk, Franciszek M. Piątkowski, E. Raj, Katarzyna Wierzbicka, Karolina Żuk-Wieczorkiewicz
Katarzyna Berenika Miszczuk
Katarzyna Berenika Miszczuk
Katarzyna Berenika Miszczuk – z wykształcenia jest lekarką. To wszechstronna pisarka, której znakiem rozpoznawczym jest nieoczywista mieszanka literackich światów niezmiennie doprawiona dużą dawką humoru. Ma w swoim dorobku kilkanaście książek. Największe uznanie czytelników przyniosła jej seria diabelsko-anielska: „Ja, diablica” (2010),„Ja, anielica” (2011) oraz „Ja, potępiona” (2012). Na cykl „Kwiat paproci” składają się: „Szeptucha” (2016, Książka Roku 2016 w plebiscycie portalu lubimyczytac.pl),„Noc Kupały”, „Żerca” (2017, Książka Roku 2017 w plebiscycie portalu lubimyczytac.pl) oraz „Przesilenie” (2018, Książka Roku 2018 w plebiscycie portalu lubimyczytac.pl). W 2017 r. powieścią „Obsesja” autorka rozpoczęła kolejny cykl W lekarskim fartuchu. Rok później ukazała się jej kontynuacja – „Paranoja”. Najnowsza powieść autorki to prequel serii „Kwiat paproci” – „Jaga”.

Cytaty z książki Szeptucha

Video