A God in Ruins

Okładka książki A God in Ruins autora Kate Atkinson, 0385618700
Okładka książki A God in Ruins
Kate Atkinson Wydawnictwo: Doubleday Cykl: Jej wszystkie życia (tom 2) literatura piękna
Jej wszystkie życia (tom 2)
2015-05-07
2015-05-07
angielski
Inne

Kup A God in Ruins w ulubionej księgarnii

Oceny książki A God in Ruins

OPINIE i DYSKUSJE o książce A God in Ruins

W tej części autorka przedstawia nam niezwykłe życie Teddyego. Jego wybory, które prowadzą do niekoniecznie takiego zakończenia jakie Sobie wymarzył.
Wzruszająco historia o rodzinie, obowiązku i wzajemnym niezrozumieniu.

Wzruszająco historia o rodzinie, obowiązku i wzajemnym niezrozumieniu.

Nie wciągnęła mnie. W porównaniu z pierwszą częścią, która miała ciekawy zabieg formalny, ta jest nijaka

Nie mogę powiedzieć żeby powieść Atkinson dołączyła do grona moich ulubionych lektur. Czytałam już wiele książek, które bardziej mnie poruszyły i zaciekawiły, ale jest na tyle interesująca, że można ją z czystym sumieniem polecić.

„Bóg pośród ruin” to wprawdzie druga część dylogii „Jej wszystkie życia”, ale jest na tyle oderwana od pierwszego tomu, że można ją spokojnie uznać za kompletną historię. Tutaj poznajemy losy brata Ursuli Teddy’ego zarówno podczas wojny jak i długo po niej. Z chwilą wybuchu wojny Teddy jest wrażliwym młodym mężczyzną, czułym na otaczający go świat, otwartym na poezję i przyrodę. Zostaje pilotem RAF-u i te doświadczenia zmienią nieco jego stosunek do życia. O pewnych sytuacjach nigdy nie będzie chciał rozmawiać, trudno przyjdzie mu zrozumieć roszczeniową postawę własnego dziecka, ale do końca pozostanie otwartym na ludzi i ich przeżycia.

Bohaterowie Atkinson krążą wokół siebie, czasem na moment się do siebie zbliżają, żeby za chwilę znów wyruszyć w samotną wędrówkę. W ich relacjach jest bardzo wiele niedomówień, rodzących nieporozumienia, konfliktów i złych emocji. Powieść nie napawa optymizmem, w wielu miejscach wręcz irytowała mnie niemożność bohaterów do wzajemnego zrozumienia, ale jednocześnie taka postawa jest z pewnością bardzo prawdziwa. W moim odczuciu również częste zmiany czasu i miejsca nie irytują. Przeciwnie, dodają powieści oryginalności i urozmaicają miejscami monotonną fabułę.

606 użytkowników ma tytuł A God in Ruins na półkach głównych
91 użytkowników ma tytuł A God in Ruins na półkach dodatkowych

Kate Atkinson
Kate Atkinson
Brytyjska pisarka. W 1974 ukończyła studia magisterskie z zakresu literatury angielskiej na University of Dundee. W 1995 za swoją pierwszą powieść "Za obrazami w muzeum" otrzymała nagrodę Whitbread Book Award. Była dwukrotnie zamężna i dwukrotnie rozwiedziona. Ma dwie córki: Eve (ur. 1975) z pierwszego małżeństwa oraz Helen (ur. 1982) z drugiego. Mieszka w Edynburgu.

Cytaty z książki A God in Ruins

Kate Atkinson Bóg pośród ruin Zobacz więcej