Prince of Thorns

Okładka książki Prince of Thorns autora Mark Lawrence,
Okładka książki Prince of Thorns
Mark Lawrence Wydawnictwo: Voyager Cykl: Rozbite Imperium (tom 1) fantasy, science fiction
Rozbite Imperium (tom 1)
Prince of Thorns
2011-08-02
2011-08-02
angielski

Kup Prince of Thorns w ulubionej księgarnii

Oceny książki Prince of Thorns

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prince of Thorns

Podnoszę ocenę o punkt tylko za to, że chyba jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z takim głównym bohaterem. A to się teraz prawie mi nie zdarza. Historia jest przedziwna i trudno przewidzieć cokolwiek. Z jednej strony jesteśmy przyzwyczajeni do kibicowania, ale Jorg.. Czasem naprawdę nie wiem czy to dobrze, że wygrywa...albo przegrywa;) Mam kolejne tomy, więc od razu zaczęłam drugi, ale aż boję się, do czego dotrzemy z naszym pro(?)tagonistą.

„Książę Cierni” to brutalna, bezkompromisowa opowieść o chłopcu, który z chłodu i bólu uczynił oręż. Marek Lawrence tworzy świat bez nadziei, w którym moralność ustępuje miejsca sile woli, a przemoc staje się językiem władzy. Jorg Ancrath to nie bohater – to żywioł, który nie prosi o współczucie, tylko je wymusza.
Powieść zachwyca lekkością stylu, błyskotliwą narracją i bezlitosnym tempem – bez zbędnych opisów, bez wytchnienia. To literacka podróż w głąb zniszczenia – piękna właśnie przez swoją tragiczną nieuchronność.

Powieść zachwyca lekkością stylu, błyskotliwą narracją i...

"Jeśli nie wiesz co robić, kieruj się zemstą" - te słowa wypowiedziane przez Jorga (głównego bohatera) najlepiej opisują tom pierwszy. Mroczna i brutalna opowieść o ucieczce chłopca i jego zbyt szybciej wędrówce ku dorosłości. Dobrze opisane postacie nawet te drugoplanowe łatwo pozwalają na sympatię lub antypatię wobec nich i przeżywanie emocji związanych z ich przygodami. Jak juz sie przyzwyczaiłem do tej czy tamtej osoby to co zrobił autor? Zabił ją. Ot co. Nie wiem czy gratulować mu wybiegu czy wołać o pomstę do nieba.
Jorge powtarza że to gra w której zamierza wygrać i wszystko wskazuje na to jak dużo miał racji. Nie mam tu na myśli wygranej ;)
Bardzo trafiła w moj gust a tom 2 jest podobno jeszcze lepszy. Szczerze polecam

2890 użytkowników ma tytuł Prince of Thorns na półkach głównych