Prince of Thorns

- fantasy, science fiction
- Rozbite Imperium (tom 1)
- Prince of Thorns
- 2011-08-02
- 2011-08-02
- angielski
Before the thorns taught me their sharp lessons and bled weakness from me I had but one brother, and I loved him well. But those days are gone and what is left of them lies in my mother's tomb. Now I have many brothers, quick with knife and sword, and as evil as you please. We ride this broken empire and loot its corpse. They say these are violent times, the end of days when the dead roam and monsters haunt the night. All that's true enough, but there's something worse out there, in the dark. Much worse.
From being a privileged royal child, raised by a loving mother, Jorg Ancrath has become the Prince of Thorns, a charming, immoral boy leading a grim band of outlaws in a series of raids and atrocities. The world is in chaos: violence is rife, nightmares everywhere. Jorg has the ability to master the living and the dead, but there is still one thing that puts a chill in him. Returning to his father's castle Jorg must confront horrors from his childhood and carve himself a future with all hands turned against him.
Mark Lawrence's debut novel tells a tale of blood and treachery, magic and brotherhood and paints a compelling and brutal, and sometimes beautiful, picture of an exceptional boy on his journey toward manhood and the throne
Kup Prince of Thorns w ulubionej księgarni
Oceny książki Prince of Thorns
2890 użytkowników ma tytuł Prince of Thorns na półkach głównych- Chcę przeczytać 1 514
- Przeczytane 1 346
- Fantastyka 50
- Fantasy 48
- 2018 11

OPINIE i DYSKUSJE o książce Prince of Thorns
Podnoszę ocenę o punkt tylko za to, że chyba jeszcze nigdy nie miałam do czynienia z takim głównym bohaterem. A to się teraz prawie mi nie zdarza. Historia jest przedziwna i trudno przewidzieć cokolwiek. Z jednej strony jesteśmy przyzwyczajeni do kibicowania, ale Jorg.. Czasem naprawdę nie wiem czy to dobrze, że wygrywa...albo przegrywa;) Mam kolejne tomy, więc od razu zaczęłam drugi, ale aż boję się, do czego dotrzemy z naszym pro(?)tagonistą.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo to„Książę Cierni” to brutalna, bezkompromisowa opowieść o chłopcu, który z chłodu i bólu uczynił oręż. Marek Lawrence tworzy świat bez nadziei, w którym moralność ustępuje miejsca sile woli, a przemoc staje się językiem władzy. Jorg Ancrath to nie bohater – to żywioł, który nie prosi o współczucie, tylko je wymusza.
Powieść zachwyca lekkością stylu, błyskotliwą narracją i bezlitosnym tempem – bez zbędnych opisów, bez wytchnienia. To literacka podróż w głąb zniszczenia – piękna właśnie przez swoją tragiczną nieuchronność.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPowieść zachwyca lekkością stylu, błyskotliwą narracją i...
"Jeśli nie wiesz co robić, kieruj się zemstą" - te słowa wypowiedziane przez Jorga (głównego bohatera) najlepiej opisują tom pierwszy. Mroczna i brutalna opowieść o ucieczce chłopca i jego zbyt szybciej wędrówce ku dorosłości. Dobrze opisane postacie nawet te drugoplanowe łatwo pozwalają na sympatię lub antypatię wobec nich i przeżywanie emocji związanych z ich przygodami. Jak juz sie przyzwyczaiłem do tej czy tamtej osoby to co zrobił autor? Zabił ją. Ot co. Nie wiem czy gratulować mu wybiegu czy wołać o pomstę do nieba.
Jorge powtarza że to gra w której zamierza wygrać i wszystko wskazuje na to jak dużo miał racji. Nie mam tu na myśli wygranej ;)
Bardzo trafiła w moj gust a tom 2 jest podobno jeszcze lepszy. Szczerze polecam
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie jest to może powieść wysokich lotów, ale na pewno da się przeczytać.
Nie jest to może powieść wysokich lotów, ale na pewno da się przeczytać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość ciekawy jest profil psychologiczny głównego bohatera, który targany jest swoimi traumami i doświadczeniami natury paranormalnej. Skutkuje to dość makabryczną momentami opowieścią..
Bardzo dobra książka fantasy. Dziwny post-apo świat. Ciekawy bohater. A następne części są ponoć jeszcze lepsze.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMroczne fantasy, o jakie nie prosiłem. Główny bohater sprawia wrażenie psychopaty, dla którego zabić to jak splunąć (albo i mniej). Ma traumę z wczesnego dzieciństwa, bo w wieku dziesięciu lat widział brutalne morderstwo własnej matki i młodszego brata. W związku z tym ucieka z domu i chce się zemścić. Mając, przypominam, 10 lat. Coś tam idzie nie tak z tą zemstą, dochodzi do Wielkich Czarów, więc przez kolejne cztery lata nasz milusiński krąży na czele bandziorów po okolicy i dokonuje zbrodni wojennych, głównie na cywilach i swoich kompanach. I tak dalej, i temu podobne.
Nie przekonał mnie Lawrence do swojej koncepcji, oj nie przekonał. Antybohater w świecie postapo zawróconym do czasów średniowiecza, z dodatkiem magii i mini-atomówek? No dobrze, a ta magia to skąd mianowicie? Z popromiennych mutacji? Straszna kaszana w światotwórstwie, makabra wokół bohatera (czy też raczej antybohatera). Książka ma szokować, robi to, ale siekierą raczej niż skalpelem.
Mroczne fantasy, o jakie nie prosiłem. Główny bohater sprawia wrażenie psychopaty, dla którego zabić to jak splunąć (albo i mniej). Ma traumę z wczesnego dzieciństwa, bo w wieku dziesięciu lat widział brutalne morderstwo własnej matki i młodszego brata. W związku z tym ucieka z domu i chce się zemścić. Mając, przypominam, 10 lat. Coś tam idzie nie tak z tą zemstą, dochodzi...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toCiekawa historia, choć ma w sobie coś, co mnie przytłacza. Nie chodzi raczej o brutalność, wszak po Pieśni Lodu i Ognia powinnam być uodporniona, mimo tego jakoś tak.. ciężko mi powiedzieć, nie wiem, czy sięgnę po drugi tom ..
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMam mieszane opinie co do tej pozycji - kiedyś mi się podobało, ale potem dorosłam. Sam setting trafił w moje czytelnicze gusta. Niby daje średniowieczem, ale z niewielkim plot twistem.
Chyba najmniej przemawiał dla mnie główny bohater. Im starsza się robiłam, tym mniej wierzyłam w jego kreację. Po prostu... Trudno mi zrozumieć, dlaczego autor wybrał akurat dziecko na głównego bohatera, którego słucha banda dorosłych wyrzutków. Wszystko ocieka brutalnością i momentami wydało mi się to aż za bardzo przerysowane. Lubię takie nieprzyjazne światy, ale tutaj mi się to po prostu nie skleiło w jedność. Warto przeczytać, żeby wyrobić sobie opinię - książka nie jest zła, dla mnie jest właśnie taka przeciętna.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toChyba najmniej przemawiał dla mnie główny bohater. Im starsza się robiłam, tym mniej wierzyłam w jego kreację. Po prostu... Trudno mi zrozumieć, dlaczego autor wybrał akurat dziecko na...
Bardzo brutalna lektura z okrutnym bohaterem. Narracja w pierwszej osobie sprawiła, że poczułam taką świeżość w tym co czytam. Bardzo przyjemna odmiana pod tym względem i mimo wykreowanej w tej pozycji bestialskiej postaci czytało mi się to lekko.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPrzyjemne, ciekawe mroczne fantasy z nietypowym , antybohaterem. Warto przeczytać.