Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta

- 2015-05-06
- 2014-04-08
- Tomasz Wyżyński
- Inne
Książka nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii sci-fi.
Niektórych historii nie da się opowiedzieć w jednym życiu. Zaskakująca reinterpretacja opowieści o podróży w czasie. Odważna, magiczna, mistrzowska.
Harry August umiera. Znowu. W chwili śmierci Harry August zawsze powraca do punktu wyjścia. Niezależnie od tego, co robi i jakie decyzje podejmuje, za każdym razem staje się chłopcem pamiętającym wszystkie fakty z życia, które przeżył dwanaście razy. Nic się nie zmienia, nigdy. Aż do teraz.
Kiedy nadchodzi kres jedenastego życia Harry’ego, przy jego łóżku pojawia się dziewczynka, która mówi: „O mało mi nie umarłeś, doktorze… Muszę wysłać wiadomość w przeszłość”.
Oto opowieść o wcześniejszych – i późniejszych – wydarzeniach z życia Harry’ego. Podejmuje on próbę ocalenia przeszłości, której nie może zmienić. Stara się uratować przyszłość, by nie dopuścić do katastrofy.
Claire North to pseudonim autorki mającej w swoim dorobku kilka znakomicie przyjętych powieści, z których pierwszą opublikowała jako czternastolatka.
Kup Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta w ulubionej księgarni
Oficjalne recenzje książki Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta
Tylko i aż podróż w czasie
Książkę „Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta” autorstwa Claire North spotkało w tym roku nieliche wyróżnienie – powieść nominowano do Arthur C. Clarke Award i chociaż ostatecznie nagrody tej nie zdobyła, zaistniała w pewien sposób w świadomości wielbicieli literatury fantastycznej. Czemu zresztą ciężko się dziwić, gdyż powieść ta odświeża w zaskakujący sposób kilka istniejących od dawien dawna schematów typowych dla szeroko rozumianej fantastyki.
Nad tytułowym bohaterem wisi klątwa i nie chodzi o dość przykre okoliczności, w jakich został spłodzony, a następnie się urodził – Harry August przeżywszy kilkadziesiąt lat, umiera a następnie odradza się jako ta sama osoba, pamiętając wszystko, co przytrafiło mu się w poprzednim wcieleniu. Cykl ten wydaje się nie mieć końca. A co najdziwniejsze, ludzi podobnych do Harry’ego jest całkiem sporo i tworzą oni tajemnicze istniejące od tysiącleci Bractwo Kronosa.
Kilka pierwszy rozdziałów powieści jest przytłaczającym i smutnym (a jednocześnie dość realistycznym) studium psychiki kogoś, kto egzystuje uwięziony w czasie i przestrzeni, nie opanował jeszcze reguł, którymi powinien się kierować, by znaleźć sens takiego istnienia. Harry stopniowo uczy się wykorzystywać możliwości dane mu przez los. Każdorazowo stara się inaczej popchnąć życie, by nie osiąść na mieliznach złych wyborów, mając jednak świadomość, że cokolwiek by nie uczynił, będzie musiał na nowo odegrać rolę w teatrze życia.
Będąc de facto nieśmiertelnym może sobie pozwolić na spokojne rozkoszowanie się upływającym czasem, chociaż częściej przychodzi mu mierzyć się z autentycznymi zagrożeniami, gdy na jego trop wpadają ludzie chcący wykorzystać zgromadzoną przez niego wiedzę na temat przyszłości. Autorka nie oszczędza swojego bohatera, przynajmniej kilkanaście razy czytamy o jego śmierci, która staje się raz dowodem gorzkiej klęski, innym razem paradoksalnie może być spektakularnym tryumfem nad dręczycielami.
Rzecz jasna na drodze Harry’ego Augusta musi znaleźć się czarny charakter, którego działalność może doprowadzić do nieobliczanych skutków. Tradycja literatury popularnej nakazuje również, byśmy poczytali o pościgach, strzelaninach, mrocznej zemście, żmudnym śledztwie toczącym się delikatnym świetle niebanalnych rozważań na temat natury świata, wolnej woli, odpowiedzialności za własne czyny… Wszystkimi tymi elementami Claire North żongluje niemal od pierwszego rozdziału i co zdumiewające, żaden z nich nie spada.
Pozorny chaos narracji jest jedynym możliwym sposobem na opowiedzenie tej niezwykłej historii, która zręcznie wymyka się wszelkim próbom zaszufladkowania. Mozaika wydarzeń, bohaterów i detali oszałamia czytelnika, dając mu choćby próbkę tego, co nagromadziło się w pamięci Harry’ego.
Autorka i jej powieść potwierdzają, że w sprawdzonych formułach gatunkowych wciąż drzemie niesamowity potencjał. Trzeba jedynie zaryzykować, by ułożyć interesujące nas elementy w nową (?) całość, a wtedy być może wydarzy się coś niezwykłego – rzadkiej urody książka. Właśnie taka jak ta.
Tomasz Fijałkowski
Oceny książki Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta
4952 użytkowników ma tytuł Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta na półkach głównych- Chcę przeczytać 2 994
- Przeczytane 1 901
- Fantastyka 48
- E-book 26
- 2015 24

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pierwszych piętnaście żywotów Harry'ego Augusta
Książka wywarła na mnie większe wrażenie niż się spodziewałam. Nie chodzi konkretnie o historię, ale to co z niej wyniosłam. Harry miał możliwość przeżywania swojego życia na nowo, wiedział, że w kolejny życiu może być kimś innym, robić, uczyć się, poznawać nowe rzeczy. Mógł zacząć od początku. My nie mamy takiej możliwości. Nie klikniemy resetu i nie zaczniemy od nowa. Ta książka nauczyła mnie, że to życie, które mamy powinniśmy przeżyć jak najlepiej, bo nie będzie powrotu.
Wracając jeszcze do fabuły. Mam ogromny niedosyt po zakończeniu. Czuję smutek, że już dalej nie dowiem się co u Harrego. Czuję jakby stary przyjaciel odszedł i już nie mógł więcej opowiedzieć o sowich przygodach. Fantastyczna książka i im więcej o niej myślę tym cieplejsze uczucia do niej żywię. Uwierzyłam w bohaterów, ich historię, przygody, zmartwienia. Chcę myśleć, że gdzieś tam Harry przeżywa kolejne szczęśliwe życia.
Serdecznie polecam!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toClaire North nie kojarzy mi się dobrze (romantasy dla młodzieży),ale założyłem, że mogę się mylić i warto to sprawdzić. Usłyszałem pochlebną opinię o "Pierwszych piętnastu żywotach..." od Czytacza, więc zakupiłem i sięgnąłem. I naprawdę się starałem. Skupiałem swoją uwagę, żeby wdrożyć się w całą historię, jednak w połowie stwierdziłem, że nie ma sensu się męczyć. Nic mnie tu nie zaciekawiło. Może wrócę, ale już do audio, żeby "odhaczyć", ale na chwilę obecną żałuję straconego czasu.
Claire North nie kojarzy mi się dobrze (romantasy dla młodzieży),ale założyłem, że mogę się mylić i warto to sprawdzić. Usłyszałem pochlebną opinię o "Pierwszych piętnastu żywotach..." od Czytacza, więc zakupiłem i sięgnąłem. I naprawdę się starałem. Skupiałem swoją uwagę, żeby wdrożyć się w całą historię, jednak w połowie stwierdziłem, że nie ma sensu się męczyć. Nic mnie...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWciągająca książka, Bardzo ciekawie opowiedziana tematyka. Jedyne co dla mnie było zaskakujące, iż końcówka była bardzo spłaszczona, prozaiczna i bardzo krótka względem samego dążenia do osiągniecia celu. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo świeża (przynajmniej dla mnie) koncepcja podróży w czasie. Lubię takie nietypowe science fiction- opowieść trochę s-f, trochę szpiegowska, trochę filozoficzna. Miła odskocznia od tradycyjnego science-fiction.
Polecam
(jakby powstał serial na podstawie tej książki to oglądałabym jak głupia)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPolecam
(jakby powstał serial na podstawie tej książki to oglądałabym jak głupia)
Co gdyby śmierć była jedynie kolejnym początkiem?
Harry ze zdumieniem odkrywa, że zamiast umrzeć, budzi się jeszcze raz w ciele dziecka. Próbuje znaleźć wytłumaczenie w religii, psychologii i nauce, lecz wbrew wszelkim podejmowanym działaniom, wciąż przeżywa swoje życie ponownie. Poszukując odpowiedzi natrafia na tajemne "Bractwo Kronosa" - organizację zrzeszającą ludzi mu podobnych, posiadających nieskończoną ilość żyć. Niestety przyszłe pokolenia w ramach międzyczasowej sztafety, przekazują niepokojącą wiadomość o zbliżającym się coraz szybciej końcu świata. Wkrótce Harry znajdzie się w samym centrum niepokojących wydarzeń.
"Piętnaście pierwszych żywotów Harry'ego Augusta" to powieść nietuzinkowa, w której świat wykreowany przez autorkę wciągaja i skłania do refleksji. W końcu na przestrzeni kilku żyć tego samego człowieka można, jak w soczewce pokazać ludzką psychikę. Oprócz pomysłu doceniam również poprowadzenie fabuły - kończące się bardzo satysfakcjonującym rozwiązaniem akcji.
Z pewnością każdy zainteresowany awangardowymi konceptami i refleksją nad ludzką egzystencją, doceni książkę autorstwa Claire North. Ostatecznie niewiele w naszym stuleciu było równie interesujących pomysłów w literaturze.
Co gdyby śmierć była jedynie kolejnym początkiem?
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toHarry ze zdumieniem odkrywa, że zamiast umrzeć, budzi się jeszcze raz w ciele dziecka. Próbuje znaleźć wytłumaczenie w religii, psychologii i nauce, lecz wbrew wszelkim podejmowanym działaniom, wciąż przeżywa swoje życie ponownie. Poszukując odpowiedzi natrafia na tajemne "Bractwo Kronosa" - organizację zrzeszającą ludzi...
Jakie to było zaskakująco dobre!
Książka jest napisana narracją pierwszoosobową, za którą nie przepadam. Ponadto jest bardzo przegadana. No naprawdę... bardzo! Akcja jest poprowadzona niezwykle wolno i momentami miałam wrażenie, że autorka gdzieś odpłynęła opisując kolejne życia bohatera. Miałam ochotę krzyczeć do głównego bohatera: "Kolego, co Ty robisz? Jeździsz gdzieś po jakichś różnych krajach, a zapomniałeś, że masz cel do ogarnięcia, który jest przecież główną osią książki?! Zostaw te wątki poboczne!"
Pomimo tego absolutnie nie mogłam się od niej oderwać. A zakończenie naprawdę świetne i przede wszystkim wybitnie satysfakcjonujące! Jedna z lepszych książek z bardzo oryginalnym pomysłem na fabułę. Aż żal, że tak szybko się skończyła. Gorąco polecam!
Jakie to było zaskakująco dobre!
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka jest napisana narracją pierwszoosobową, za którą nie przepadam. Ponadto jest bardzo przegadana. No naprawdę... bardzo! Akcja jest poprowadzona niezwykle wolno i momentami miałam wrażenie, że autorka gdzieś odpłynęła opisując kolejne życia bohatera. Miałam ochotę krzyczeć do głównego bohatera: "Kolego, co Ty robisz? Jeździsz gdzieś...
Świetnie mi się czytało tę książkę. Lubię ostatnio motyw
powtarzania życia i ta pozycja idealnie się w ten trend wpisała.
Całość zgrabnie napisana, główny bohater ciekawie zarysowany. Jest w fabule kilka mega smaczków, np. ludzie liniowi czy pomysł przekazywania sobie informacji w przeszłość i (sic!) przyszłość przez członków Bractwa.
Naszło mnie po lekturze takie przemyślenie, że może wszyscy przeżywamy w kółko swoje życie od nowa i od nowa, ale go po prostu nie pamiętamy. Ouroboranie mają to (nie?)szczęście, że zachowują wspomnienia z poprzednich żywotów.
Świetnie mi się czytało tę książkę. Lubię ostatnio motyw
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo topowtarzania życia i ta pozycja idealnie się w ten trend wpisała.
Naszło mnie po lekturze takie...
Chyba jej nie dokończę , niedostępna do słuchania , a czytać nie , jest tyle innych , pięknych książek...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toW swoim czasie mega popularna książka, tak bardzo, że przez lata po zostawała nie uchwytna bo bardzo szybko się wyprzedała. W końcu jednak wpadła w moje ręce. I w sumie mnie rozczarowała. Pierwsza 1/3 była fantastycznym Studium o życiu, śmierci, przemijaniu, czasie. O tym na ile kontrolujemy nasze życie, jak drastycznie zmieniają nas nasze doświadczenia i iloma ścieżkami może potoczyć się nasze życie i los całego świata, w zależności od decyzji kilku zaledwie osób. Niestety pozostałe 2/3 stanowią już tylko mniej ciekawy pościg kryminalno-sensacyjny. Finał się bardzo ładnie spina z początkiem, tworząc elegancką klamrę kompozycyjną, ale materiał który ta klarma obejmuje dał mi tylko duże poczucie niedosytu. Choć jak ktoś lubi kryminały i skupi się na relacji protagonista-antagonista, pisanej trochę w stylu Holmes-Moriarty (dwaj niedoścignieni geniusze, z których żaden nigdy nie wie na pewno ile ruchów naprzód przewiduje ten drugi) to pewnie będzie zadowolony. Mnie to na dłuższą metę znudziło. A zaczynało się tak pięknie.
W swoim czasie mega popularna książka, tak bardzo, że przez lata po zostawała nie uchwytna bo bardzo szybko się wyprzedała. W końcu jednak wpadła w moje ręce. I w sumie mnie rozczarowała. Pierwsza 1/3 była fantastycznym Studium o życiu, śmierci, przemijaniu, czasie. O tym na ile kontrolujemy nasze życie, jak drastycznie zmieniają nas nasze doświadczenia i iloma ścieżkami...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka bardzo ciekawa i wciągająca. Historia jest zaskakująca - szczególnie pierwsza część, gdy poznajemy jak mogłoby wyglądać życie ludzi, którzy wciąż i wciąż rodzą się na nowo i ponownie to życie przeżywają. Druga część, detektywistyczno-kryminalna była dla mnie już mniej wciągająca, a momentami zbyt brutalna.