Próba żelaza

Okładka książki Próba żelaza autorstwa Holly Black, Cassandra Clare
Okładka książki Próba żelaza autorstwa Holly Black, Cassandra Clare
Cassandra ClareHolly Black Wydawnictwo: Albatros Cykl: Magisterium (tom 1) fantasy, science fiction
Magisterium (tom 1)
The Iron Trial
2015-05-06
2015-05-06
Robert Waliś
Dwunastoletni Callum mieszka ze swoim ojcem, który niegdyś był magiem, lecz po śmierci żony zrezygnował z czarów i postanowił wychować swojego syna jak zwykłego chłopca, ignorując budzące się w nim magiczne zdolności. Kiedy Call zostaje wezwany na obowiązkowy egzamin do Magisterium – szkoły magii, Alastair przekonuje syna, że ten powinien za wszelką cenę uniknąć rekrutacji, by nie mieć żadnych związków z niebezpiecznym magicznym światem. Pomimo katastrofalnego przebiegu egzaminu Callum zostaje przyjęty do Magisterium i zostaje uczniem Mistrza Rufusa.
W szkole magii chłopiec zaprzyjaźnia się Aaronem i Tamarą, z którymi wspólnie zgłębia tajniki czarów i podchodzi do coraz bardziej wymagających sprawdzianów. Pomimo niepokornego charakteru i licznych wątpliwości dotyczących pobytu w szkole, Callum radzi sobie coraz lepiej i zaczyna traktować Magisterium jak swój drugi dom.
Pewnego dnia magowie prowadzący szkołę odkrywają, że Aaron nie jest zwykłym uczniem, potrafi bowiem panować nad magią chaosu. Oznacza to, że chłopiec jest Makarem, szczególnym rodzajem maga, na którego wszyscy czekają, licząc, że przeciwstawi się Wrogowi Śmierci. Początkowo ta wiadomość wzbudza entuzjazm, jednak wkrótce Aaron zostaje porwany, zaś Call i Tamara ruszają mu na pomoc. Chłopiec musi odnaleźć zaginionego przyjaciela, mierząc się nie tylko z siłami zła, lecz także z własną przeszłością. Odkrywa niejasne okoliczności śmierci swojej matki, a także dowiaduje się o swoich owianych tajemnicą związkach z Wrogiem Śmierci. Poznana prawda postawi pod znakiem zapytania zarówno jego dalszy pobyt w szkole, jak i relację z ojcem.

Kup Próba żelaza w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Próba żelaza

2039 1277

Oceny książki Próba żelaza

OPINIE i DYSKUSJE o książce Próba żelaza

6.5

6.5

Nie zainteresowała mnie.

Nie zainteresowała mnie.

Callum Hunt od zawsze wiedział, że to przez magię i samych magów jego matka zginęła. Teraz gdy ma dwanaście lat musi przystąpić do egzaminu na kandydata do Magisterium.

Jednak ojciec chłopaka chociaż sam jest magiem przez swoją przeszłość i losy jego żony szczerze nienawidzi wszystkiego co jest związane z magią i każe synowi zrobić wszystko aby nie zdać. Chociaż chłopcu poszło koszmarnie to jakimś cudem zostaje przyjęty i siła zabrany do szkoły, tak rozpoczyna się pierwszy rok nauki.

Miałam wielkie nadzieję względem tej serii. Ostatnio mam fazę na tego typu historię, młodzi ludzie, którzy zaczynają swoją przygodę ze szkołą magii i niestety w porównaniu do innych dobrze mi znanych historii ta wypada przeciętnie.

Sam system magiczny jest unikalny i zdecydowanie stanowi mój ulubiony motyw w tej serii. Callum jest na pierwszym roku czyli żelaza a jego opiekunem jest mag Rufus, którego swoją drogą bardzo lubiłam. Nauka żywiołów, walka z Wrogiem Śmierci naprawdę mnie kupiły ale z resztą było gorzej.

Bohaterowie byli bez żadnej głębi. Nawet nie zaczaiłam w którym momencie stali się nagle tak wielkimi przyjaciółmi bo nie dało się tego wyczuć w ich gestach czy rozmowach. Szczerze mówiąc też nie szczególnie ich polubiłam a tym bardziej się z nimi nie zżyłam, co mnie ogromnie rozczarowało bo strasznie na to liczyłam.

Fabularnie mimo, że sporo się działo to szczerze mówiąc się troszkę nudziłam. Mimo ,że akcja gnała to tak naprawdę nic mnie nie zachwyciło czy sprawiło, że odczuwałam jakieś silniejsze emocje. Rzekomy plottwist, który na końcu miał zwalić czytelnika z nóg nie był dla mnie zaskoczeniem bo łatwo szło się domyślić prawdy i przewidzieć chociaż część z tego.
Zaczęłam drugi tom w nadziei, że będzie on lepszy, ale niestety moje rozczarowanie wzrosło bo główny bohater i jego najlepsi przyjaciele zaczęli mnie po prostu irytować i dałam sobie spokój z tą serią bo szkoda mi nerwów i czasu na serię, która miała być moją nową miłością a stała się największym rozczarowaniem.

3317 użytkowników ma tytuł Próba żelaza na półkach głównych
539 użytkowników ma tytuł Próba żelaza na półkach dodatkowych

Cassandra Clare
Cassandra Clare
Pisarka urodzona w amerykańskiej rodzinie w Teheranie. Przez większość dzieciństwa podróżowała po świecie, odbyła nawet jedną wędrówkę przez Himalaje. Mieszkała we Francji, Anglii i Szwajcarii. Licealne lata spędziła w Los Angeles, tam napisała m.in. opowieść Piękna Cassandra, opartą na opowiadaniu Jane Austen. Po ukończeniu college'u mieszkała w Los Angeles i Nowym Jorku, gdzie pracowała w redakcjach czasopism rozrywkowych, a nawet w tabloidach. Równolegle zaczęła pracę nad swoją powieścią Miasto Kości, inspirowaną miejskim krajobrazem Manhattanu. Mieszkając w Los Angeles, zaczęła pisać utwory fan fiction pod pseudonimem Cassandra Clare. W fandomie związanym z Harrym Potterem jest znana dzięki opowiadaniom Draco Trilogy, a w fandomie Władcy Pierścieni dzięki opowiadaniu The Very Secret Diaries. Obecnie mieszka z mężem w Amherst w stanie Massachusetts.

Gregor i Niedokończona Przepowiednia Suzanne Collins
Gregor i Niedokończona Przepowiednia
Suzanne Collins
Jest to powieść przygodowa, która zabiera nas do tajemniczego Podziemia ukrytego głęboko pod Nowym Jorkiem. Historia zaczyna się niewinnie: nastoletni Gregor spada wraz z młodszą siostrzyczką przez kratkę wentylacyjną prosto w mroczne, nieznane królestwo. Podziemie okazuje się miejscem, w którym ludzie żyją obok olbrzymich pająków, nietoperzy, karaluchów i szczurów - w niełatwej, stale zagrożonej równowadze. Gregor, początkowo przestraszony i zagubiony, chce jedynie wrócić do domu. Kiedy jednak odkrywa, że w tym dziwnym świecie może odnaleźć zaginionego ojca, a starodawna przepowiednia wyznacza mu kluczową rolę, jego plany nieodwracalnie się komplikują. Collins świetnie wykreowała Podziemie - dba o to, by nawet młodszy czytelnik bez trudu uwierzył w realność tego miejsca. Autorka sprawnie łączy wartką akcję z emocjonalną głębią: pościgi, konflikty i walki przeplatają się z troską o rodzinę, lojalnością wobec nowo poznanych sojuszników oraz trudnymi decyzjami moralnymi. Gregor, choć zwyczajny, jest bohaterem bardzo wiarygodnym - odważnym, ale pełnym wątpliwości, który dopiero uczy się mierzyć ze swoim przeznaczeniem. Na szczególną uwagę zasługuje sposób, w jaki autorka porusza poważne tematy w lekkiej, przystępnej formie. Pod przykrywką przygodowej fabuły przemyca pytania o odpowiedzialność, naturę dobra i zła oraz o to, jak daleko można się posunąć w imię „większego dobra”. To sprawia, że książka działa zarówno jako pełna akcji opowieść, jak i wartościowa historia o dojrzewaniu. Choć momentami dialogi są nieco proste, a pewne wątki mogłyby zostać mocniej rozwinięte, są to drobnostki, które nie obniżają ogólnej jakości lektury. Serię o Gregorze wyraźnie kieruje się do młodszych odbiorców, ale dorosły czytelnik również znajdzie tu coś dla siebie - zwłaszcza jeśli lubi światotwórstwo z odrobiną mroku i moralnych dylematów.
Eufrozyna - awatar Eufrozyna
oceniła na75 miesięcy temu
Akademia Dobra i Zła Soman Chainani
Akademia Dobra i Zła
Soman Chainani
Co do książki to początek trochę długo się rozwijał przez co delikatnie przynudzało. Postać Sofii wkurza mnie od początku do końca. Agata za to jest fajna, ale łatwowierna co później delikatnie mnie drażniło, bo ile można wybaczać 😅 Co do świata to podoba mi się jak jest wykreowany, jak obie akademie się od siebie różnią i że po trochu poznajemy obie strony a nie tylko jedna. Jedna rzecz mi się nie podobała. Dlaczego zły charakter musi być brzydki? Nie rozumiem tego. Znaczy trochę rozumiem bo brzydkie wnętrze to brzydota na zewnątrz, ale czy właśnie nie chodzi o to że najgorszy czarny charakter potrafi ukryć ten brzydki środek... i tak powinno być z każdym złym charakterem a nie tylko jednym... cóż może w przyszłych tomach sie to zmieni i wprowadzą lekcje "bądź piękny, ale zły" czy coś w tym stylu 🤣 Dobra kochani bo czuję, że czekać też na postać pięknego księcia 😏 przejdźmy zatem do Tedrosa, syna króla Artura. Książę ten szuka prawdziwie dobrej księżniczki. Jednak sam z początku jest dupkiem i błędnie ocenia innych mimo, że serce podpowiada mu prawdę. Wszyscy są w nim zakochani bo jest piękny i bla bla bla. Dla mnie ten typ błyszczy dopiero pod koniec książki i to nie jakimś szczególnym blaskiem. Zakończenie książki było ciekawe i emocjonujące. Całość mimo kilku minusów mi się podobała i zamierzam zagłębiać się w dalsze tomy ❤ Jeśli czytaliście to podzielcie się wrażeniami🥰 Tytuł: Akademia dobra I zła Autor: Soman Chainani Wydawnictwo: @wydawnictwojaguar Ocena: 4/5 ⭐️⭐️⭐️⭐️
_1magic_book_ book - awatar _1magic_book_ book
Władca piasków Eliza Drogosz
Władca piasków
Eliza Drogosz
Niedawno gdy sięgałam po powieść miałam małe obawy. W końcu próbowałam z nią już wcześniej, ale przeczytałam zaledwie kilka stron i okazało się, że jednak nie mam na ochoty. Bałam się, że okaże się być nudna i zacznę żałować impulsywnego zakupu. Do tego autorka jest młodą osobą, zaledwie kilka lat ode mnie starszą, a do takich mam raczej dystans - kilka razy już się zawiodłam. Jednak temat mnie zaciekawił - no hej, egipscy bogowie, których lubię od zawsze! W końcu sięgnęłam po książkę i przewracałam kartki z szybkością burzy piaskowej! Powieść wgniotła mnie w kanapę i pomimo tego, że nie jest bardzo górnolotna, to czasem miło przeczytać coś typowo dla nastolatków. Władca Piasków to pierwszy tom Ksiąg Ankh - magicznej dwutomowej serii o egipskich bogach. Z powieści na pierwszy plan wysuwa się dwójka bohaterów. Sonia to całkowicie zwyczajna dziewczyna z Krakowa, która w egipskim muzeum doznaje wizji, której nie rozumie, a która ma znacznie zmienić jej spojrzenie na świat. Oliver natomiast to typowy gburowaty nastolatek, który staje się naszym superbohaterem z pustyni (nie pytajcie, ok?). Eliza Drogosz przedstawia nam niesamowity świat, w którym egipscy bogowie odradzają się po latach uśpienia w ciałach niczego nieświadomych nastolatków. Młodzi bogowie nie zdają sobie sprawy ze swojego nadzwyczajnego pochodzenia. Są raczej mało boscy i potężni, ale w kontekście tego całego odrodzenia jedynie dodaje im to magii. Nie wiem czy taki był zamiar autorki, czy to wina małego doświadczenia w zakresie kształtowania postaci, ale wyszło interesująco! Młodzi bohaterowie stają przed obliczem żądnego władzy odrodzonego Ra, dla którego powrót niewolnictwa to dopiero początek zabawy. Czy naszym bohaterom uda się uciec przed bogiem słońca? Jaki jest prawdziwy cel zorganizowania "Na piaskach egipskiej pustyni"? Książka bardzo mnie zaciekawiła i wciągnęła. Spodziewałam się czegoś znacznie gorszego, więc Władca Piasków naprawdę mnie miło zaskoczył. Na jednej z półek już grzecznie na mnie czeka kolejny tom pełen piaskowych przygód. Już nie mogę się doczekać, gdy go zacznę (chociaż w tej chwili nie mam na niego ochoty 😛). W sumie to jedyne co mi się nie podoba to okładka. Jak kolorystyka nawet nawet, tak wykonanie... Według mnie wygląda jak zlepek kilku zdjęć, tak powiedzmy do dwudziestu minut w GIMPie. Nie moje klimaty z tą okładką, a szkoda, bo tak upycham ją z tyłu regału - gdyby była ładna to grzałaby miejsce w pierwszym rzędzie 😃. ~ Aisak z ukochanehistorie.blogspot.com
Aisak - awatar Aisak
Gregor i Przepowiednia Zagłady Suzanne Collins
Gregor i Przepowiednia Zagłady
Suzanne Collins
Gregor obiecał sobie, że nigdy nie wróci do Podziemia - brutalnego świata ukrytego pod Nowym Jorkiem, w którym niemal stracił życie. Gdy jednak znika jego młodsza siostra Botka, chłopiec nie waha się ani chwili. Porwanie dziewczynki prowadzi go z powrotem do krainy gigantycznych owadów, walczących frakcji i niepokojących proroctw. Tym razem wszystko kręci się wokół Przepowiedni Zagłady oraz śmiertelnie groźnego białego szczura Mortifera, którego działania mogą doprowadzić Podziemie do katastrofy. Suzanne Collins konsekwentnie rozwija świat przedstawiony, czyniąc go coraz bardziej ponurym i niejednoznacznym moralnie. W drugim tomie wyraźnie wybrzmiewają motywy wojny, strachu przed innością oraz manipulacji proroctwami. Autorka pokazuje, że konflikty rzadko mają prostych winnych, a decyzje podejmowane w imię „większego dobra” niosą bolesne konsekwencje. Mortifer nie jest jedynie klasycznym antagonistą, lecz symbolem nienawiści i radykalizacji, co nadaje historii głębszy, bardziej uniwersalny wymiar. Postać Gregora przechodzi zauważalną przemianę. Bohater dojrzewa, staje się bardziej świadomy ciężaru odpowiedzialności i coraz wyraźniej rozumie, że jego czyny wpływają nie tylko na los bliskich, ale całego Podziemia. Szczególnie poruszająca jest relacja z Botką, która nadaje opowieści emocjonalną autentyczność i sprawia, że stawka wyprawy staje się bardzo osobista. Styl opowieści pozostaje dynamiczny i przystępny. Akcja toczy się szybko, a niebezpieczna podróż Wodnym Szlakiem oraz wyprawa do Labiryntu skutecznie budują napięcie. Jednocześnie autorka potrafi zwolnić tempo w kluczowych momentach, zmuszając czytelnika do refleksji nad tym, czym jest odwaga, poświęcenie i odpowiedzialność. Gregor i Przepowiednia Zagłady to udana kontynuacja serii, która pogłębia zarówno świat przedstawiony, jak i psychologię bohaterów. To książka pełna przygód, ale też coraz wyraźniej sygnalizująca, że historia Gregora zmierza w stronę poważniejszych i bardziej dramatycznych wydarzeń. Doskonała propozycja dla młodszych czytelników, a także dla dorosłych, którzy cenią fantastykę niosącą ze sobą emocje i wyraźne przesłanie.
Eufrozyna - awatar Eufrozyna
oceniła na73 miesiące temu
Świat bez książąt Soman Chainani
Świat bez książąt
Soman Chainani
Ogólnie ta pozycja była dla mnie ciągiem zaskoczeń, oprócz jednej rzeczy, którą udało mi się przewidzieć. Ale poza nią, było tyle zwrotów akcji, że ostatecznie cała książka dała efekt takiego WOW!, po zakończeniu lektury. Jednak rzeczą, która nieustannie denerwuje mnie od pierwszego tomu, jest relacja Sofii i Agaty. Ta ich niezłomna wiara, że wciąż mogą być najlepszymi przyjaciółkami, po tym co sobie nawzajem robią. A bardziej co Sofia robi Agacie. Ta druga miała w pewnych momentach przebłyski, że czas już skończyć tą przyjaźń, a później i tak do niej wracała. Ech… No to teraz porozmawiajmy o zakończeniu, które najpierw o mało nie doprowadziło mnie do łez. Tyle że… łez śmiechu. Strony 415 – 418 czytałam bardzo długo, bo nie mogłam przestać rechotać. Aż musiałam odkładać książkę, bo nie mogłam. Nie tylko z Tedrosa („To był wypadek!”. Kto wie o co chodzi, ten wie🤪),ale też ogólnie z tej sytuacji. A potem śmiech zamarł mi na ustach i z lekkim niedowierzaniem doczytałam końcówkę. To co się tam zadziało… No Sofia, jak mogłaś być tak naiwna?! Mimo tego uważam, że zakończenie jak najbardziej pasowało (chociaż dalej nie mogę pogodzić się z tym, że 13-latka, ma być z tym starym zgredem😝) i dobrze zamknęło ten tom, a właściwie mogłoby zamknąć i całą serię, ale patrząc na to, że przede mną jeszcze cztery tomy, to autor na pewno zgotował w nich dla czytelników niejedno zaskoczenie. Bardzo polecam fanom baśni oraz zaskakujących zwrotów akcji!!! ... (w sumie każdemu polecam💖)
fantastykon - awatar fantastykon
Ogień i woda Victoria Scott
Ogień i woda
Victoria Scott
W życiu 16-letniej Telli Holloway wszystko jest nie tak. Jej brat jest umierający, a gdy kilkunastu lekarzy nie może ustalić, co mu dolega, rodzice decydują się zamieszkać w „Zapadłej Dziurze w Montanie", by Cody miał „świeże powietrze". Tella traci ukochane życie w Bostonie i przyjaciół, rodzice doprowadzają ją do szału, jej brat jest bliski śmierci, a ona – kompletnie bezradna... Dopóki nie odbiera tajemniczych instrukcji, jak wystartować w Piekielnym Wyścigu prowadzącym przez dżunglę, pustynię, ocean i góry, by wygrać nagrodę, której Tella rozpaczliwie pragnie: lekarstwo na chorobę brata. Ale wszyscy uczestnicy pragną leku dla kogoś, kogo kochają, i walczą zaciekle – nie ma gwarancji, że Tella (lub ktokolwiek inny) przetrwa wyścig. Może liczyć tylko na swoją pandorę – zwierzątko, które powinno mieć niezwykłe zdolności, ale Tella nie ma pojęcia jakie, a nawet... czy w ogóle je ma. Wyprawa jest mordercza, zegar tyka, a Tella wie, że nie może ufać nikomu, nawet członkom swojej grupy. Czy może zaufać przynajmniej Guyowi? Czy rodzące się uczucie pomoże jej wygrać wyścig, czy będzie przyczyną jej klęski? Książka Woda i Ogień nie zainteresowała mnie tylko przepiękną szatą graficzną która z pewnością przyciąga ludzkie oko i bardzo nawiązuję do samej opowieści, mnie zainteresował sam opis. Po przeczytaniu kilku recenzji i przejrzeniu rozmaitych opinii na jej temat, postanowiłam zapoznać się z tą powieścią. Muszę przyznać że stawiłam jej wysoka poprzeczkę chociaż sama nie wiem dlaczego, sądziłam że będzie to książka która będzie podobna do innych, ale jakże się myliłam. " Zakrywam usta, starając się nie rozpłakać. Lek. Lekarstwo dla Cody'ego. Zrobiłabym wszystko, żeby je zdobyć. Słyszę, jak kobieta jeszcze dodaję : Zwycięzca może być tylko jeden. " Z pewnością głównym wątkiem książki jest Piekielny Wyścig i jak groźnie brzmi tak też wygląda, nie jest to wyścig w którym udział mogą brać wszyscy, to jest walka z samym sobą, ze swoimi lekami oraz osobami które również tak samo jak ty chcą zdobyć nagrodę, lekarstwo dla bliskiej osoby. Nic więcej się nie liczy. Aby ułatwić uczestnikom tą niebezpieczną grę, każdy dostaję pandorę, zwierzaka który nie jest podobny do tych które sami posiadamy no chyba że z wyglądu chociaż i tutaj mogłabym się długo zastanawiać. Zwierzęta są tak zaprogramowane aby pomagać swoim uczestnikom, w razie konieczności nawet zginąć. Sama nie wiem czy te pandory ułatwiają wyścig swoim uczestnikom, na pewno czują się raźniej że jest ktoś kto i ich obroni, jednak kiedy rywalizujemy chcemy sprawić ból konkurentom, zrobimy wszystko żeby wygrać. Ciesze się jednak że autorka wprowadzał ten wątek do książki, sprawiał on że była ona unikatowa i jeszcze bardziej wciągająca. I tutaj również mogę pokazać dlaczego tak bardzo lubię Telle, inni zawodnicy nie dbali o swoje pandory, zdarzało się nawet że odnosili się do nich w sposób karygodny, natomiast to właśnie Tella pokazała im że te zwierzęta nie zrobiły im nic złego i one też maja uczucia, i to jest wprost niesamowite. Zawsze byłam przeciwna maltretowaniu zwierząt, a kiedy widziałam sytuacje kiedy małe bezbronne zwierzątko było krzywdzone nie stałam z założonymi rękami tylko działałam i właśnie tak robiła Tella i za to ją uwielbiam. Nie często zdarza mi się znaleźć podobną cechę do bohatera z książki ale ciesze się że jest nią Tella. " Wtedy się uśmiecham. To jajo jest brzydkie i wydaję mi się , że wydziela lekki smrodek. Ale jest moje. I mam zamiar zaopiekować się tym, co jest w środku. " Książka na początku bardzo mi przypominała Igrzyska Śmierci, ale po bliższym poznaniu się z dziełem Pani Scott, muszę przyznać z czystym sercem że Woda i Ogień podbiły moje serce jeszcze bardziej niż trylogia Suzanne Collins. Sama rywalizacja w książce czasami była brutalna ale autorka chyba bardziej skupiała się na tym aby opisać jak to wygląda od zewnątrz, pokazać jak czuli się uczestnicy, zwłaszcza Tella, jej relacje z Madoxem i Guyem. Jedyne co mnie zastanawiało to sami uczestnicy, jak wiemy Tella jest z bogatej rodzinny, trochę rozpieszczona dziewczyna która ma wszystko, zdziwiło mnie więc że bez problemu zdołała zaaklimatyzować się w wyścigu który prowadził przez miejsca w których trzeba być twardym, mieli ogromną motywację która ich prowadziła ale mimo to słowa skargi nie pojawiały się zbyt często a nawet można powiedzieć że zbyt rzadko. Główną bohaterką książki jest Tella, i uwierzcie mi oryginalne imię to nie wszystko czym może się pochwalić. Tella jest bardzo odważna, pewna siebie a dla swojej rodziny potrafi wyjechać z domu, dołączyć do wyścigu, a nawet zabić. Dobrze wykreowany bohater w książce jest podstawą a ja przywiązuje do tego bardzo dużą wagę, ciesze się że mogłam czytać tą książkę i nie musieć narzekać na główną bohaterkę. Jej relacje z Madoxem czy z Guyem czytało się przyjemnie i płynnie, dialogi nie były wymuszane a wypowiedzi nie wzbudzały żadnych nieprzyjemnych uczuć z czego się ogromnie cieszę. Wątek miłosny to z pewnością miód na moje serce, uwielbiam Guya, tajemniczy i niebezpieczny chłopak, który już od początku pomaga dziewczynie. "- Po prostu nie podoba mi się, że nie ma żadnych zasad. Powinny być zasady. Nikt nie odpowiada. Wiem, że mówi o wyścigu. Z pewnością wszyscy to wiedzą. Po prostu nie wiemy, co odpowiedzieć." Bardzo serdecznie polecam wam tą powieść. Nie możecie przejść koło niej obojętnie. Jest to książka która zaparła mi dech w piersiach, akcja jest bardzo magnetyczna i wciągająca. Dobrze wykreowani bohaterzy no i oczywiście główny wątek Piekielny Wyścig, przeplatany z wątkiem romantycznym. Uwielbiam tą powieść i tą autorkę która pokazała swój potencjał w tej książce , nie mogę się doczekać aż będę mogła przeczytać kolejną część stworzona przez tą genialną pisarkę. https://in-my-different-world.blogspot.com/2016/02/victoria-scott-ogien-i-woda.html
Layla Angel - awatar Layla Angel
Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań Cassandra Clare
Ktoś mnie pokocha. 12 wakacyjnych opowiadań
Cassandra Clare Libba Bray Lev Grossman Veronica Roth Stephanie Perkins Jennifer E. Smith Leigh Bardugo Francesca Lia Block Brandy Colbert Nina LaCour Jon Skovron
Bardzo ciekawy i urozmaicony zbiór dwunastu opowiadań, skierowany głównie do młodzieży, ale niekoniecznie. Dorosłemu też może przypaść do gustu. Opowiadania na wakacje , na lato, na miłość, przerywnik w czytaniu, na gorące romantyczne popołudnie , w poczekalni, pociągu, tam gdzie chcesz. Akurat zdążycie przeczytać choć jedno w wolnej chwili. A potem następne... Po prostu , bierzcie i czytajcie po kolei lub wybierzcie sobie coś od serca. Każde na swój sposób jest oryginalne i urocze. Wszystkie wiąże jeden temat miłość, od tej pierwszej subtelnej ,bezbronnej, najczystszej dziewczyny do chłopaka czy odwrotnie; miłości niespełnionej; bez wzajemności; poprzez zaawansowane związki; ostatnie pożegnanie w szpitalu w postaci spektakularnego cofnięcia się w czasie, coś w rodzaju science fiction; opowiadanie grozy; horror w kinie; miłość tęczowa męska, żeńska; pętla czasowa coś w rodzaju filmu ,, Dzień świstaka’’. W tle zaś prawie każdego pojawia się plaża, ciepłe lub upalne dni, woda, ośrodki wczasowe, baseny kąpielowe, camping, ogniska, wakacje, urlopy, obozy wypoczynkowe, wycieczki motocyklowe, skoki z urwiska, kino letnie. Jest wszystko co zapragniecie brać garściami z pięknych , letnich wakacji i gorącego lata , z miłości. Wszystkie opowiadania są wciągające, o wartkiej akcji, żadnych dłużyzn. Naprawdę chce się czytać. Nawet ja co nie zachwycam się makabrycznymi scenami strachu, z wielkim zainteresowaniem pochłonęłam opowiadanie ,, Ostatni bój w Horrelaksie’’. Jest to podwójny horror, na ekranie i w samym kinie na widowni. Polecam wszystkie opowiadania , co do jednego!
Anka - awatar Anka
oceniła na103 lata temu
Kamień i sól Victoria Scott
Kamień i sól
Victoria Scott
"Ale czasem jeszcze gorsza od choroby jest nadzieja." Tella ma za sobą przerażającą przeprawę przez dżunglę i pustynię. Nie może się już wycofać. W kolejnych etapach wyścigu zmierzy się z ukrytymi niebezpieczeństwami oceanu, mrożącym oddech górskim zimnem oraz… nowymi, pokrętnymi zasadami wyścigu. Co jednak, jeśli niebezpieczeństwo leży jeszcze głębiej? Jak można ufać komukolwiek, skoro wszyscy mają jakieś sekrety? Co zrobić, gdy osoba, na której najbardziej polegasz, nagle przestaje cię wspierać? Jak wybrać między jednym życiem a drugim? Wyścig dobiega końca. Wystartowało stu dwudziestu dwóch uczestników. Kiedy Tella i ci, którzy przeżyli, stają do ostatniego etapu, jest ich zaledwie czterdziestu jeden… i tylko jedna osoba może zwyciężyć. Oszałamiający thriller Victorii Scott sprawi, że twój puls przyspieszy! Jakiś czas temu spędziłam miło czas z powieścią Ogień i Woda, ale kiedy już skończyłam ogarnął mnie smutek i rozpacz bo nie miałam pod ręką kolejnego tomu, a byłam tak ciekawa dalszych przygód bohaterów których tak polubiłam. Na szczęście Kamień i Sól już do mnie dotarła i mogę się nią z wami podzielić, bo naprawdę jest o czym mówić. Książka nie jest jakoś mega obszerna ale wszystko jest na swoim miejscu, historia nie jest ani za bardzo przyśpieszana ani za powolna, więc jest idealna. Każdy wątek jest przemyślany i dopracowany przez co książka jest jeszcze przyjemniejsza w czytaniu. Zacznijmy może od głównej bohaterki czyli Telli która musiała uciec z domu i wziąć udział w Piekielnym Wyścigu aby móc zawalczyć o lekarstwo dla brata, o jego życie. Pierwsza połowa wyścigu była bardzo męcząca i pokazała zawodnikom że zdobycie lekarstwa nie jest takie proste i nikt nie jest bezpieczny. Organizatorzy wyścigu nie przejmują się czy ktoś będzie ranny a co gorsza czy zginie, tak naprawdę nikt nie wie o co im chodzi, ale w drugim tomie zostaje odkrytych coraz więcej kart, ale co gorsza nie wszystkie. Wydaję mi się że od momentu kiedy poznaliśmy Tella mogliśmy zauważyć jak wydoroślała i stała się bardziej odważna i współczująca dla innych. W drugim tomie jej relacje z Guy'em się rozwija ale tak naprawdę nawet sama Tella nie wie w jakim kierunku ich związek zmierza, gdyż zwycięzca może być tylko jeden. Trochę denerwowało mnie zachowanie Guy'a kiedy uważała że Tella bez niego sobie nie poradzi w dalszej części Piekielnego Wyścigu, chociaż już kilkakrotnie pokazała że umie walczyć o swoje i jest bardzo odważna. Jak w pierwszym tomie uwielbiam wątek z pandorami, do teraz uważam że to najlepszy pomysł jaki niedawno czytałam. Zachowanie Telli wobec ich również się nie zmienia, i mogę nawet powiedzieć że jeszcze bardziej się o nie troszczy. Ale czy dobrze postępuję ? Może przed innymi zawodnikami wygląda na niebezpieczną skoro posiada więcej niż jedną pandorę a inni zawodnicy nie mają nawet jednego pomocnika, ale czy na pewno Tella wyjdzie na tym dobrze ? Nie wiem czego się spodziewałam po drugim tomie ale na pewno autorka mnie nie zawiodła i lektura była przyjemna i lekka. Fabuła książki jest bardzo chaotyczna ale nie możemy narzekać na nudę, bohaterów książki cały czas spotyka coś zaskakującego, ale na pewno nic miłego dla nich. Pojawiają się nam nowe postacie, i nowe pandory więc idealnie dla mnie. Poza tym szata graficzna jest wprost nieziemska tak samo jak pierwszego tomu, naprawdę wielki podziw dla wydawnictwa bo są to jedne z moich ulubionych okładek. Serdecznie polecam wam tą serię jak i ten tom. Victoria Scott ma naprawdę wielki talent i nic tylko czekać na kolejne jej publikacje którą również podbiją serca czytelników. https://in-my-different-world.blogspot.com/2016/04/victoria-scott-ogien-i-woda-kamien-i-sol.html
Layla Angel - awatar Layla Angel

Powietrze chce się unosić,
Ziemia chce wiązać,
Chaos chce pożerać.

Cassandra Clare Próba żelaza Zobacz więcej

A któż by chciał być człowiekiem? Ludzkie serce można złamać. Ludzkie kości zmiażdżyć. Ludzką skórę rozedrzeć.

Cassandra Clare Próba żelaza Zobacz więcej

Czysty chaos w mózgu wywołuje szaleństwo. Pustka jest jak wszystko i nic jednocześnie. Nikt nie potrafi długo utrzymać jej w głowie i nie zwariować.

Rozwiń