Oskarżony pluszowy miś

- Winkie
- 2015-04-02
- 2007-07-09
- Anna Kołyszko
Książka została wcześniej wydana jako "Oskarżony pluszowy M.".
Wzruszająca i pełna humoru opowieść o poszukiwaniu miłości w świecie, do którego się nie pasuje. I satyra na bezduszność, uprzedzenia i głupotę tego świata.
Samotny, odrzucony pluszowy miś ożył. I zaczął szukać wolności i miłości. A gdy je znalazł, stracił najukochańszą istotę. A potem został schwytany przez oddział antyterrorystyczny i trafił na ławę oskarżonych. Zarzucono mu 9678 zbrodni: terroryzm, zdradę, spisek, zamach stanu, zabójstwo, czarną magię, satanizm... Zażądano kary śmierci.
Miś nie pojmuje parodii procesu, groteskowego sądu, nagonki ludzi, dla których jest ucieleśnieniem wszelkiego zła. Został wrogiem publicznym numer jeden. A przecież tylko chciał być sobą, być szczęśliwy i miał marzenia... Wrzucony w tryby machiny absurdu i paranoi miś ucieka w swoje wspomnienia czasów, gdy był kochany. I tęskni za miłością - która potrafi stworzyć byt z niebytu.
„Tyle razy chciałem zamknąć oczy na zawsze, ale miałam do ofiarowania miłość i wciąż ją mam. Dlaczego, dlaczego, dlaczego? Na przekór wszystkiemu. Dlaczego zostałem powołany do życia i dlaczego kocham? Co takiego we mnie trzyma mnie przy życiu? Na przekór wszystkiemu: przy życiu trzyma mnie moje serce – nic na to nie poradzę”.
W powieści Clifforda Chase'a liryzm, nostalgia i humor splatają się z purnonsensem. Oskarżony pluszowy Miś to piękna refleksja o uczuciach i marzeniach, i śmieszna i smutna prawda o naszym świecie, gdzie lęk rodzi histeryczną nienawiść, gdzie łatwiej znaleźć kozła ofiarnego niż zrozumieć przyczyny zła.
Kup Oskarżony pluszowy miś w ulubionej księgarni
Oceny książki Oskarżony pluszowy miś
1402 użytkowników ma tytuł Oskarżony pluszowy miś na półkach głównych- Przeczytane 1 046
- 2011 9
- Literatura amerykańska 7
- Wymienię/Sprzedam 6
- Z biblioteki 6
- 2013 4

OPINIE i DYSKUSJE o książce Oskarżony pluszowy miś
Czytałeś może kiedyś tak złą książkę, że aż bałeś się ją wyrzucić w obawie, że ktoś przez Ciebie może ją przeczytać?
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDobra książka. Uważam jednak że autor włożył do niej za dużo absurdu, dlatego wielu czytelników się od niej odbije.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toNie umiem opisać tego co zrobiła ze mną ta książka. Pomimo ilości absurdów i śmiesznych sytuacji, których zaznaczyłam sobie naprawdę sporo, to porusza bardzo ważne problemy, na które powinno się zwracać większą uwagę. Chociażby prześladowanie w więzieniu, rasizm, wolność, problemy polityczne oraz tolerancja, również religijna.
Sięgając po tą pozycję spodziewałam się czegoś w rodzaju luźnej, humorystycznej książki a dostałam taką, po której nie umiem pozbierać swoich myśli. Bardzo podobał mi się zabieg powrotu do przeszłości misia, to że jesteśmy wtajemniczeni we wszystko i nie ma nic zatajonego co odbierało by przyjemność z lektury bo byłyby jakieś niewyjaśnione wątki. A zabieg wprowadzenia dziecka misia, Małej Winky? Piękny i rozczulający!
Nawet jeśli cała historia tutaj opiera się na pluszowym misiu, niepodważalne jest to, że problemy wymienione wcześniej również dzieją się teraz, na świecie. Książka jest z 2007 roku a jakże wciąż aktualna! Niezwykła podróż przez emocje i odczucia. Zarówno naszego głównego bohatera- misia, jak i nasze :). Liczę na to, że osoby, które jeszcze przeczytają tą książkę, pomimo jej wieku, dostrzegą w niej to samo piękno co ja.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSięgając po tą pozycję spodziewałam się czegoś...
Wciągnęła mnie ta historia i pewnie ze mną zostanie, bo stawia ważne pytanie o to, na ile nasze oczekiwania, założenia narzucają nam sposób widzenia rzeczywistości. I chociaż historyjka sama w sobie jest baśnią to postawione w niej zagadnienia są aż nadto realne.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toJedna z najgorszych książek jaką czytałam, niedobrze aż mi się robiło od tej fiksacji autora na defekacji.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to,,W powieści CLIFFORDA CHASE’A liryzm, nostalgia i humor splatają się z purnonsensem. Oskarżony pluszowy Miś to piękna refleksja o uczuciach i marzeniach, i śmieszna i smutna prawda o naszym świecie, gdzie lęk rodzi histeryczną nienawiść, gdzie łatwiej znaleźć kozła ofiarnego niż zrozumieć przyczyny zła.”
Ten cytat podsumowuję wszystko. Polecam sięgnąć po tą książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTen cytat podsumowuję wszystko. Polecam sięgnąć po tą książkę.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZazwyczaj z chęcią sięgam po groteskowe pozycje, ponieważ świetnie się przy nich bawię. Jednak tym razem irracjonalność mnie przerosła. Chciałabym wiedzieć co autor myślał podczas pisania tej książki. Czy naprawdę przypisywał jej wielkie filozoficzne mądrości? Czy może po prostu pisał totalny bełkot, a tę całą filozofię nadała osoba tworząca opis na okładce?
Z nie małym trudem przeczytałam około 150 stron, ale nie potrafiłam zmusić się do skończenia tego dzieła. Z każdą kolejną stroną robiło się coraz mętnej, nudniej i obleśniej. Prostactwo i prymitywność przekraczają wszelkie dozwolone normy, a w rezultacie dostaliśmy opowieść o odchodach. Apogeum nastąpiło, gdy miś robi kupę, podziwia ją, aż wreszcie zamiast kupy wychodzi z niego dziecko. Nie wiem jak według autora, ale moim zdaniem to ewidentnie nie jest w dobrym smaku.
Jeśli mam być szczera to wydaje mi się, iż rozumiem, o co chodzi w tej całej filozoficznej paplaninie, którą się temu przypisuje. Jednak takie gadanie można przypisać absolutnie każdej książce każdemu filmowi, serialowi i czemukolwiek się jeszcze zechce. Jeśli ktoś potrafi znaleźć nawet najbardziej irracjonalne argumenty (jak na przykład rodzenie dziecka przez misia),to nadanie drugiego znacznie głębszego dna naprawdę nie jest żadnym wyzwaniem. Jednak autor udzielił nam niesamowicie ważną lekcję. Należy to robić z wyczuciem!
Zdecydowanie NIE POLECAM.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toZ nie małym...
Książka mimo, że przeczytana kilka lat temu, to do tej pory jest bliska mojemu sercu. Wywoływała i śmiech, i łzy wzruszenia, i łzy smutku...
Oskarżony pluszowy miś - wzbudził moją tęsknotę i nostalgię za tym co w życiu tracimy, czego nie umiemy uszanować, zrozumieć, dostrzec na czas. Wzruszył swoją prostotą jaką można się kierować szukając tylko przyjaźni, szczęścia i przede wszystkim miłości. Pokazał jak mocno może być reglamentowane uczucie i jak bardzo chcemy wszystko szufladkować. Polecam wszystkim którzy prowadzą walkę o miłość, dobro i wrażliwość - stając tym samym w szeregach z Pluszowy Misiem :)
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toOskarżony pluszowy miś - wzbudził moją tęsknotę i nostalgię za tym co w życiu tracimy, czego nie umiemy uszanować, zrozumieć, dostrzec na czas. Wzruszył swoją prostotą jaką można się kierować szukając tylko przyjaźni, szczęścia i...
Książka absurdalna, czarująca i wzruszająca. Czy rewelacyjna? Nie dla każdego.
Książka absurdalna, czarująca i wzruszająca. Czy rewelacyjna? Nie dla każdego.