Wojny Czyngis-Chana 1194–1242

Okładka książki Wojny Czyngis-Chana 1194–1242 autora Wacław Zatorski, 9788379762507
Okładka książki Wojny Czyngis-Chana 1194–1242
Wacław Zatorski Wydawnictwo: Wydawnictwo Poznańskie historia
historia
2015-03-18
2015-03-18

Kup Wojny Czyngis-Chana 1194–1242 w ulubionej księgarnii

Oceny książki Wojny Czyngis-Chana 1194–1242

OPINIE i DYSKUSJE o książce Wojny Czyngis-Chana 1194–1242

Książka wydana po raz pierwszy w 1939 r. ( cieszę się , że właście to wydanie mam na półce: ZATORSKI Wacław Mjr. Dypl. Czyngis-Chan. Z 6 mapami i 3 szkicami. W-wa. 1939. Wyd. staraniem Sekcji Kawalerii Towarzystwa Wiedzy Wojskowej ),a wznowiona w 2015 r.
Klasyczna, szczegółowa analiza taktyki i strategi armii mongolskiej.
Autor opisuje zjednoczenie plemion, organizację armii oraz kampanie wojenne, które wykorzystując jazdę i chińską technikę stworzyły jedno z największych imperiów w historii.
Obejmuje okres od 1194 do 1242 roku.
Książka uznawana jest za istotną pozycję w polskiej literaturze historycznej.
POLECAM !!!

Klasyczna, szczegółowa analiza taktyki i strategi armii mongolskiej.
Autor opisuje zjednoczenie plemion, organizację...

Książka dobra i mimo że napisana już kilkadziesiąt lat temu to spostrzeżenia autor ma trafne i ponadczasowe. Autor skupia się głównie na aspekcie wojskowym działań militarnych i w tym jest dość szczegółowy, zarówno jeśli chodzi o wojny w Chinach, w Azji Centralnej, Persji czy w Europie środkowo wschodniej, tak więc pod tym kątem jest to dobre kompendium wojen, z dobrą genezą wydarzeń na stepie przed Czyngisem. Do tego w książce opisane są też aspekty życia codziennego nomadów, jak też relacje gospodarcze i wyznaniowe między poszczególnymi szczepami, co daje dość pełny obraz tamtych czasów ludów stepowych. Autor w opisach działań wojennych jest dość szczegółowy, dlatego brak map może utrudniać umiejscowienie wszystkich wydarzeń a przez to złapanie lepszego oglądu opisywanych wydarzeń i powiązania ich ze sobą. Książka warta też dlatego że autor stara się skupić i przedstawić te atuty które dały Mongołom przewagę nad innymi narodami, czy państwami w starciu z ich doktryną wojenną.

Czytam co się da o Temudżynie, jego polityce, podbojach i kwestiach rodzinnych. Bardzo lubię przenosić się myślami na pastwiska koczowników. Może mam coś z nomada? Pewnie tak. Dlatego książka Wacława Zatorskiego trafiła w moje gusta, chociaż napisana była jeszcze przed II wojną światową. Niesamowite opisy bitew, trasy marszów i wszystkie kampanie z czasów Czyngis-chana i jego potomków czynią lekturę bardzo wymagającą. Najlepiej nie rozstawać się z mapą pogranicza mongolsko-chińskiego. Kilka smaczków również się znajdzie, mnie zadziwił skład poselstwa do króla Węgier od Mongołów. Otóż jednym z członków był Anglik, były templariusz. Poza tym autor zwraca uwagę na inspiracje Wenecjan i kierowanie przez nich najazdami Mongołów. Bardzo istotne informacje, które pozwalają stwierdzić, że Pax Mongolica (od Chin po Węgry) był potrzebny tej italskiej republice.
Polecam gorąco i dziękuję za uwagę!

121 użytkowników ma tytuł Wojny Czyngis-Chana 1194–1242 na półkach głównych
44 użytkowników ma tytuł Wojny Czyngis-Chana 1194–1242 na półkach dodatkowych