Tajemnica wiklinowego koszyka

- Tajemstvi prouteného košiku
- 1986-01-01
- 1986-01-01
- Hanna Kostyrko
Wielowątkowa, świetnie skonstruowana powieść, podobnie jak inne książki Zinnerovej, aż kipi od wydarzeń. Są tu problemy dzieci i problemy dorosłych, jako że oba te światy ściśle się przenikają. Sytuacje dramatyczne przeplatają się ze scenkami humorystycznymi, a humor to wysokiej klasy. Barwne, pełne życia i prawdy psychologicznej postaci tak dalece pobudzają wyobraźnię, że w trakcie lektury widzi się je niemal jak na filmie. „Tajemnica wiklinowego koszyka", napisana pierwotnie jako scenariusz serialu telewizyjnego, uzyskała w Czechosłowacji przyznawaną przez dzieci nagrodę "Pawiego Pióra".
Kup Tajemnica wiklinowego koszyka w ulubionej księgarni
Oceny książki Tajemnica wiklinowego koszyka
19 użytkowników ma tytuł Tajemnica wiklinowego koszyka na półkach głównych- Przeczytane 12
- Literatura czechosłowacka 1
- Literatura europejska, kontynentalna 🇪🇺 1
- Literatura dziecięca 1
- • Literatura młodzieżowa 1
- Młodzieżowe 1
- Posiadam 📘📔📕 1
- 📌 Temat: Historie o zwierzętach – literatura piękna 1

OPINIE i DYSKUSJE o książce Tajemnica wiklinowego koszyka
Nie będę obiektywna. To jedna z ukochanych książek z mojego dzieciństwa. Wtedy bardzo chciałam być jak Klarka - przebojowa, a jednocześnie sympatyczna dziewczyna. Mieszka na wsi, przyjaźni się z dwoma chłopakami, którzy uznają ją za równą sobie. Do tego rysuje bez kompleksów, dla siebie. No i ta wieś, prawdziwa, ze zwierzętami, lasem. Ech...
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toDość udana młodzieżowa propozycja osadzona w czechosłowackiej rzeczywistości. Opowiada o Klarze tymczasowo oddanej na wychowanie babci i jej przyjacielu, którego ojciec właśnie zostawił rodzinę. Czasem zabawna, czasem przygnębiajaca jak to w życiu. Warta przeczytania.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toGłówna bohaterka ma na imię Klarka-dziewczynka z radosnymi przygodami i całkiem dorosłymi problemami. Rodzice Klarki i jej młodszy braciszek mieszkają w Pradze, ale w swoim małym mieszkanku nie są w stanie zapewnić opieki córce, dlatego Klarka mieszka na wsi z babcią. Babcia jest wspaniała i Klarka jest u niej bardzo szczęśliwa, ale tęskni za rodziną i czuje się odrzucona. Jej najbliższy przyjaciel, Władek, też nie ma lekko - jego ojciec właśnie wyprowadził się z domu. Wcześniej zdarzyło mu się już wyjeżdżać do pracy, ale Władek czuje, że teraz to co innego. Podobno mieszka z inną panią i będą mieli dziecko.
Chociaż nie ma przewrotnych zwrotów akcji, ani szałowego poczucia humoru, książkę czyta się bardzo przyjemnie. Być może jest to spowodowane dziecięcym spojrzeniem na świat, co pozwala nam znów poczuć nieco mniej lat, niż pokazuje nasza metryka ;)
Główna bohaterka ma na imię Klarka-dziewczynka z radosnymi przygodami i całkiem dorosłymi problemami. Rodzice Klarki i jej młodszy braciszek mieszkają w Pradze, ale w swoim małym mieszkanku nie są w stanie zapewnić opieki córce, dlatego Klarka mieszka na wsi z babcią. Babcia jest wspaniała i Klarka jest u niej bardzo szczęśliwa, ale tęskni za rodziną i czuje się odrzucona....