Mały Książę
- opowiadania, powieści dla dzieci
- Le Petit Prince
- Nasza Księgarnia
- 2015-01-21
- 2015-01-21
- Anna Trznadel-Szczepanek
- Ekranizacje:
- Mały Książę (1974)
- literatura francuska baśń przyjaźń dzieciństwo powiastka filozoficzna
„Mały Książę” to niezwykłe arcydzieło literatury światowej, które stało się ulubioną lekturą wielu pokoleń dzieci i dorosłych na całym świecie. Zostało przetłumaczone na dwieście pięćdziesiąt trzy języki i dialekty i wydane w milionach egzemplarzy. Już od siedemdziesięciu lat Antoine de Saint-Exupéry w tej baśniowej opowieści o małym złotowłosym chłopcu mówi o przyjaźni, miłości, odpowiedzialności, samotności i cierpieniu. Bez zbędnego moralizowania, w sposób prosty i bezpośredni, z dziecięcą naiwnością i otwartością dzieli się z czytelnikami refleksjami nad tym, że „dobrze widzi się tylko sercem. To, co najcenniejsze, jest niewidoczne dla oczu”.
To nowe, eleganckie wydanie ze starannie przygotowanymi klasycznymi ilustracjami Exupéry’ego, w dużym formacie, wzbogacone o obszerny wstęp na temat życia i twórczości autora, a także genezy i fenomenu „Małego Księcia”, z pewnością spodoba się kolejnemu pokoleniu małych i dużych czytelników.
Oficjalne recenzje
Podróże do i od siebie
„Mały Książę” to książka należąca do klasyki. Najbardziej znane dzieło Antoine de Saint-Exupéry’ego, mimo iż pierwotnie skierowane do młodych czytelników, stało się (obok „Kubusia Puchatka” oraz „Przygód Alicji w Krainie Czarów”) jedną z trzech klasycznych książek dziecięcych i jednocześnie jednym z arcydzieł literatury powszechnej czytanych przez ludzi w każdym wieku. Utwór nie tylko zniwelował różnice międzypokoleniowe, ale także pokonał granice wymyślone przez ludzi – państwowe, religijne, narodowe i kulturowe – i znalazł miłośników na całym świecie, dzięki czemu może być czytany obecnie w 253i (inni podają liczbę 270ii) językach i dialektach świata. Na czym zatem polega fenomen tej książki? Co sprawia, że jest ona tak uniwersalna, że może być czytana przez ludzi z różnych kontynentów, o odmiennej kulturze, języku, religii, statusie społecznym i poziomie życia? Co sprawia, że ta skromna i niepozorna książka, napisana z myślą o dzieciach, nie tylko stała się ulubioną lekturą ludzi w różnym wieku, ale także przetrwała próbę czasu i została przetłumaczona na wszystkie języki świata, dorównując w tym względzie tylko Biblii?
Jej uniwersalność wynikać może z kilku elementów. Książka opowiada o tym, co dotyczy nas wszystkich - relacjach międzyludzkich: przyjaźni, miłości i braniu na siebie odpowiedzialności za bliskich. Możemy w niej znaleźć także inne tematy – jak przystało na klasykę jest w niej opowieść o życiu, miłości i śmierci a także o kondycji ludzkiej. Większa część akcji rozgrywa się na pustyni, z daleka od ludzkich siedzib oraz na kilku małych, odludnych planetach, dzięki czemu uniknął opisywania tego, co najszybciej się starzeje – technologicznych wytworów ludzkości: maszyn, urządzeń, sprzętów domowych i przedmiotów osobistych. Pojawia się tylko samolot, którego autor zresztą ani nie narysował, ani nie opisał dokładniej – wiemy tylko, że zepsuł się silnik i pilot próbuje odkręcić oporną śrubę, w wyniku czego ma ręce ubrudzone smarem. Z kolei Mały Książę podróżuje bez użycia jakichkolwiek środków lokomocji (a może dzięki pomocy ptaków),a jego ubiór stanowi przedziwne połączenie prostoty i egzotyki, dzięki czemu jest ponadczasowy i mógłby być noszony przez francuskiego arystokratę, azjatyckiego watażkę czy afrykańskiego dostojnika. Chłopiec używa tylko kilku prostych przedmiotów: konewki, klosza i parawanu dla róży oraz drąga do czyszczenia wulkanów. Ludzie na odwiedzanych przez niego planetach mają tylko symboliczne atrybuty, jak płaszcz gronostajowy, butelki czy papier i ołówek. Akcja rozgrywa się w czasie ośmiu dni w nieokreślonym roku i w miejscu na Ziemi (poza retrospektywnymi opowieściami Księcia o jego podróżach na inne planety) – gdzieś na pustyni. Wszystkie te elementy fabuły sprawiają, że opowieść zyskuje wymiar ponadczasowy i uniwersalny dla wszystkich mieszkańców planety. Autor „Ziemi, planety ludzi” i pilot często oglądał naszą planetę z perspektywy podniebnej, co zrodziło nie tylko jego refleksje o kondycji człowieka, ale także marzenia o ludzkiej solidarności i zrozumieniu ponad podziałami. Jego dzieło „Mały Książę”, zyskując czytelników na całym globie, stało się narzędziem takiej jedności i porozumienia.
Nowela hrabiego de Saint-Exupéry’ego to jedna z ważniejszych książek w mojej czytelniczej biografii. Od dawna mnie fascynuje, inspiruje do rozmyślań i poszukiwań różnych znaczeń i sensów, towarzyszy w różnych przełomowych chwilach życia, przybliża do ludzi, a czasem od nich oddala i chroni. Co jednak jest w niej dla mnie takiego szczególnego?
Przy każdej lekturze odnajduję w tej niewielkiej i dość prostolinijnej, wydawać by się mogło, książeczce coś zupełnie innego. Czytałam ją już kilkanaście razy i nie spodziewałam się, że kolejny kontakt z tekstem przyniesie jakieś rewelacje. Zdumiałam się jednak podczas lektury, ponieważ tym razem – w odróżnieniu od poprzednich spotkań z książką – zupełnie nie zainteresował mnie wątek relacji Księcia ani z różą, ani z lisem. Najważniejszy wydał mi się motyw samotności pilota i samotnych podróży Księcia oraz rozmowy obu tych postaci. Samotne, często bardzo ryzykowne podróże lotnicze były zresztą ważnym elementem życia pisarza, a doświadczenie rozbicia się na pustyni, z dala od ludzkich siedzib, bez zapasów i z zepsutym samolotem, było jednym z najważniejszych, można nawet powiedzieć bazowym przeżyciem, które dało podwaliny humanizmu Antoine de Saint-Exupéry’ego i wytyczyły kierunek jego twórczości. Postać Małego Księcia stanowi, moim zdaniem, alter ego dorosłego pisarza, a nie – jak chcą niektórzy badacze jego twórczości – figurę jego dziecięcych doświadczeń i emocji sześcioletniego chłopca. Dzięki tej postaci odsłania on wrażliwszą stronę swojej osobowości: indywidualizm, poczucie samotności i niezrozumienia pilota nie mogącego latać, Francuza przebywającego z dala od swojego kraju, pisarza tworzącego w oddaleniu od tego, co jest mu bliskie – rodziny, przyjaciół, ojczystej kultury i języka, wreszcie mężczyzny uwięzionego w małżeństwie dalekim od doskonałości, z nie rozumiejącą go żoną. Postać pilota symbolizuje zaś to, co wiąże się z życiem społecznym autora i jego umiejętnościami praktycznymi – pozycję towarzyską, odpowiedzialność za siebie i innych, umiejętności zawodowe oraz uzdolnienia techniczne.
Moją uwagę przykuła ponadto tym razem zupełnie epizodyczna postać Zwrotniczego, z którym Mały Książę rozmawia o ludziach pędzących gdzieś bez celu. Zaskakujące jest to, iż mimo tak krótkiego dialogu bohaterowie doskonale się uzupełniają i rozumieją, ucząc się od siebie nawzajem. Można byłoby zadać pytanie: dlaczego nie próbowali się zaprzyjaźnić? Jeśli uważniej przyjrzymy się relacji chłopca z innymi postaciami zauważymy, że w stosunku do ludzi – co ciekawe mężczyzn, a więc istot silniejszych od niego – występuje on w roli pewnego rodzaju dystrakcji (bodźca zakłócającego rutynę czy obowiązki),impulsu do refleksji i nauczyciela. Oczywiście większość z nich traktuje go jako przeszkodę, problem, a tylko dwie postaci nawiązują z nim (a zatem i z sobą samym) prawdziwe porozumienie – Pilot i Zwrotniczy właśnie, który w pędzie wykonywania własnej pracy zauważa jednak bezsens pędu innych ludzi. Możemy mieć nadzieję, że ta refleksja rozwinie się i przyniesie Zwrotniczemu prawdziwą zmianę, jaka stała się udziałem Pilota-narratora, snującego opowieść sześć lat po spotkaniu chłopca o złotych włosach i tęskniącemu za jego towarzystwem.
Interesująco wypadają w tym kontekście wątki relacji Małego Księcia z barankiem, kwiatami, różą, lisem i wężem. To bardzo znaczące, a może nieco smutne, że głębokie uczucia wzbudzają w tym niezwykłym dziecku istoty słabsze od niego: baranek – troskę, czułość i uczucia opiekuńcze, kwiaty – podziw i smutek jednocześnie, róża – zachwyt, czułość i miłość, lis – przyjaźń i odpowiedzialność, wreszcie wąż – strach i fascynację. Ta ostatnia postać stanie się zresztą, mimo swego niepozornego wyglądu, jednocześnie nauczycielem, fatum i rozwiązaniem w sytuacji bez wyjścia. Zainteresowanych głębszą analizą znaczenia wszystkich postaci oraz ich odniesieniem do życia autora odsyłam do wstępu, a także do biografii pisarza.
Warto także zastanowić się nad motywem podróży Pilota i Małego Księcia. Ten pierwszy przyznaje się do samotności i do braku osoby, z którą mógłby naprawdę porozmawiać. Podróże służą mu zatem do samotnych rozmyślań i lepszego poznania siebie, ale także, być może, do szukania bliskiej osoby. Natomiast chłopiec opuszcza swoją planetę z powodu róży, której nie rozumie i z którą relacja staje się tak intensywna, że zaczyna go dusić. Podróż staje się w jego przypadku ucieczką od niej i od siebie, a jej rezultatem jest zrozumienie efemerycznej róży i chęć powrotu do niej, choć bohater wie, że jest to już niemożliwe. Pilot natomiast poznając chłopca o złotych włosach zyskuje świadomość, że gdzieś na świecie jest istota jeszcze wrażliwsza i bardziej samotna niż on i odtąd nie czuje się już tak samotny.
To tylko niektóre z moich ostatnich impresji po lekturze. Mam nadzieję, że następnym razem odkryję nowe, niezgłębione jeszcze znaczenia w tym zaskakująco bogatym w treści dziele. Wiem także, że inni czytelnicy mogą odkryć własne, znacznie ciekawsze i na pewno bardziej osobiste sensy i przesłania tej niewielkiej książeczki, która zmienia się i dojrzewa wraz z osobą, która ma ją w swoich zbiorach albo zaszczyci ją swą łaskawą uwagą. W tym roku pojawiło się znacznie więcej okazji i możliwości czytania książki, jak i wyboru swojego ulubionego przekładu czy wydania. W związku bowiem z uwolnieniem książki do domeny publicznej (minęło już 70 lat od śmierci autora) polski rynek księgarski zalały nowe wydania książki – do końca maja 2015r. pojawiło się ich osiem i to zapewne nie koniec. Ponadto w związku z sierpniową premierą filmu animowanego, luźno opartego na wątkach książki, w zapowiedziach pojawiły się już publikacje bazujące na fabule filmu oraz rozmaite wariacje na temat, jak notatnik. Zapewne po wakacjach czeka nas wysyp plakatów, figurek, artykułów papierniczych i innych akcesoriów z postaciami z filmu.
W tym morzu urodzaju warto odnotować publikację Naszej Księgarni. „Mały Książę” ukazujący się nakładem tej oficyny w wydaniu kolekcjonerskim wyróżnia się nie tylko wyglądem – piękną, twardą okładką oraz dużym formatem – ale także obszernym (25 stron) i wyczerpującym wstępem autorstwa Jolanty Sztuczyńskiej. Mimo bowiem kilkudziesięciu już polskich wydań książki w aż trzynastu przekładach (najnowsze autorstwa Henryka Woźniakowskiego ukazało się w tym roku nakładem Znaku) zaledwie w kilku z nich dodano coś poza właściwym tekstem: w dwóch notki biograficzne autora, w jednym notę od francuskiego wydawcy (wyjaśniającą różnice pomiędzy ilustracjami w wydaniach francuskich i angielskich),w innym tekst od tłumaczki Marty Cywińskiej, przedstawiający powody pracy nad nowym przekładem oraz jedno kilkustronicowe posłowie, w którym Józef Rurawski podejmuje próbę nakreślenia okoliczności powstania i znaczenie najsłynniejszej książki Antoine de Saint-Exupéry’ego. Tym razem autorka wstępu zebrała w tekście mnóstwo ważnych, a często zaskakujących dla czytelnika, informacji dotyczących biografii pisarza i jego twórczości, okoliczności powstania dzieła, jego fenomenu czy ciekawostek z nim związanych, ale także unikatowe reprodukcje manuskryptu „Małego Księcia” (zwłaszcza fragmentów, które nie weszły do ostatecznego wydania książki) oraz reprodukcje fotografii. Wstęp stanowi świetne uzupełnienie przyjemności lektury samego dzieła, tutaj w przekładzie Anny Trznadel-Szczepanek. Może ponowne przeczytanie tej z pozoru świetnie Tobie, Czytelniku, znanej książeczki przyniesie niespodziewane odkrycia?
Jowita Marzec
i Informacja ze Wstępu autorstwa Jolanty Sztuczyńskiej, zamieszczonego w recenzowanej książce, s.25
ii Informacja z opisu na tylnej okładce Małego Księcia opublikowanego w 2015 przez Wydawnictwo Olesiejuk, ISBN 978-83-7844-378-0
- 86 757
- 15 238
- 6 957
- 3 359
- 2 429
Tyle mądrości w tak niewielkiej lekturze!
Tyle mądrości w tak niewielkiej lekturze!
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo to• Recenzja •
Tytuł: " Mały książę "
Autor: de Saint-Exupéry Antoine
Wydawnictwo: @wydawnictwosbm
Ocena: 4/5⭐
Ilość stron: 80
➪ Na wstępie chciałabym podziękować wydawnictwu za egzemplarz do współpracy!💙
➪ Po raz pierwszy Małego Księcia przeczytam w podstawówce jako lekturę szkolną. Czytało się ją szybko i przyjemnie. Książka jest króciutka także jest idealna na jedno posiedzenie.
➪ " Mały książę wydanie ekskluzywne" - Jest w twardej oprawie, ma dużą czcionkę przez co jest idealna dla dzieci wraz z ślicznymi ilustracjami (dwie z nich możecie zobaczyć na kolejnych zdjęciach tego postu,a Jeśli chcecie dokładnie zobaczyć to na moim profilu jest dodana rolka pt.:" zobaczcie wnętrze książki"Mały książę"")
➪ Czy polecam? Tak. Jest to przyjemna lektura, którą warto przeczytać. Idealna dla dzieci jak i dorosłych. Mamy w niej ukazany motyw przyjaźni, wędrówki,miłości do swojej róży oraz samotności. Jeśli jeszcze nie czytaliście Małego Księcia to zachęcam 💙
Miłego dnia!
[Współpraca barterowa x @wydawnictwosbm ]
Tik tok: _.zaczyttanaa._
• Recenzja •
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTytuł: " Mały książę "
Autor: de Saint-Exupéry Antoine
Wydawnictwo: @wydawnictwosbm
Ocena: 4/5⭐
Ilość stron: 80
➪ Na wstępie chciałabym podziękować wydawnictwu za egzemplarz do współpracy!💙
Książka z wartościową treścią, czyta się na jednym wydechu. Polecam
Książka z wartościową treścią, czyta się na jednym wydechu. Polecam
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMój numer jeden. Klasyka której nie trzeba polecać
Mój numer jeden. Klasyka której nie trzeba polecać
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKupiona i przeczytana tego samego dnia. Kupiłem córce, ale również sam chciałem zrozumieć czy faktycznie ma jakiś ukryty przekaz. Stwierdzam, że ma i warto się z nią zapoznać.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMimo, że to lektura, mimo, że jest pisana ciężkim językiem, to jest bardzo wartościowa. Ma w sobie tyle mądrości. Mimo, że fabuła nie wciąga. Polecam tę książkę, jeżeli chcecie się czegoś nauczyć, ale jeżeli chodzi o przezywanie ,,emocji'' czy coś, to jest wieeele ciekawszych książek. Ja małego księcia czytałam w podstawówce, minęło tyle lat, a nadal pamiętam te cytaty. Daję 6/10 jeśli chodzi o mądrości z ksiązki, a tak to bym dała może 1/10 bo fabuła do niczego.
Mimo, że to lektura, mimo, że jest pisana ciężkim językiem, to jest bardzo wartościowa. Ma w sobie tyle mądrości. Mimo, że fabuła nie wciąga. Polecam tę książkę, jeżeli chcecie się czegoś nauczyć, ale jeżeli chodzi o przezywanie ,,emocji'' czy coś, to jest wieeele ciekawszych książek. Ja małego księcia czytałam w podstawówce, minęło tyle lat, a nadal pamiętam te cytaty. ...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo togenialna
genialna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toWracam do niej co roku, bo warto pielęgnować w sobie dziecko :)
Wracam do niej co roku, bo warto pielęgnować w sobie dziecko :)
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toPoza może dwoma - trzema cytatami nie widzę w tej opowiastce nic ciekawego. Nieautentyczna, momentami nadęta, ani to dla dzieci, ani dla dorosłych.
Sam autor był nieciekawą postacią, egocentryczną i nieodpowiedzialną. Mając 44 lata chlał na umór, ale uparł się być pilotem wojskowym, rozbił parę samolotów i został uziemiony, tylko dzięki wpływom (pochodził z arystokratycznej rodziny) znów mu dali latać - pilotował i jednocześnie czytał i pisał (!) krążąc godzinę nad lotniskiem (przypominam, był rok 1944, Europa).
Odnoszę wrażenie, że jest to książka pisana przez Piotrusia pana, osobę niedojrzałą (mimo wieku autora),dzielącą się swoimi niewczesnymi odkryciami, przybierającego jakąś pozę niby-to-dziecka. Nazywanie tego filozofią to gruba przesada, już Coelho jest głębszy ☺️
Jeden przykład: ''Jeśli coś kochasz puść to wolno. Kiedy do Ciebie wróci jest Twoje. Jeśli nie, nigdy Twoje nie było.'' - paskudny tekst sugerujący, że miłość to posiadanie kogoś na własność. I jakby kochanie to było trzymanie na uwięzi, a dopiero spuszczenie ze smyczy jest "testem na wierność". Fuj.
Może do ludzi z podobnymi doświadczeniami i mentalnością, jak ten bezkrytyczny wobec siebie i swoich możliwości Francuz ta książeczka trafia.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toSam autor był nieciekawą postacią, egocentryczną i nieodpowiedzialną. Mając 44 lata chlał na umór, ale uparł się być pilotem wojskowym, rozbił parę samolotów i został uziemiony, tylko dzięki wpływom (pochodził z...
Uwielbiam do niej wracać. Tak mało treści o tak wielkim znaczeniu.
Uwielbiam do niej wracać. Tak mało treści o tak wielkim znaczeniu.