Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968

- filozofia, etyka
- 2002-01-01
- 2002-01-01
Gdy u schyłku lat siedemdziesiątych o. Andrzej Kłoczowski, późniejszy autor książki „Więcej niż mit. Leszka Kołakowskiego spory o religię”, prowadził w murach krakowskiego klasztoru Dominikanów zamknięte seminarium na temat „Kapłana i błazna”, tekst Kołakowskiego krążył wśród uczestników w postaci pliku pożółkłych kartek wyrwanych z numeru miesięcznika „Twórczość” (październik 1959). „Kapłan i błazen” bowiem, podobnie jak równie sławny wykład „Jezus Chrystus – prorok i reformator” z 1965 roku, nie trafiły do żadnej z książek Kołakowskiego ogłoszonych przed jego wyjazdem na emigrację. Potem trzeba było czekać aż do roku 1989, kiedy to Zbigniew Mentzel wydał nakładem londyńskiego Pulsu trzy tomy „Pism rozproszonych”. Owa edycja, bardzo poszukiwana, a równocześnie trudna do zdobycia, doczekała się teraz wznowienia – poprawionego i poszerzonego.
Kup Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968 w ulubionej księgarni
Oceny książki Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968
29 użytkowników ma tytuł Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968 na półkach głównych- Chcę przeczytać 24
- Przeczytane w 2013 1
- Filozofia 1
- 2024 1
- ♠Filozofia 1
- Filozofia/etyka 1
- EBooki 1
Tagi i tematy do książki Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968
Cytaty z książki Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968
Dodaj cytat z książki Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968
Dodaj cytat

OPINIE i DYSKUSJE o książce Pochwała niekonsekwencji. Pisma rozproszone sprzed roku 1968