Konserwatyzm miedzy Atenami a Jerozolimą. Szkice post-awerroistyczne.

- filozofia, etyka
- Fijor
- 2009-01-01
- 2009-01-01
- 978-83-89812-57-5
- Filozofia historia konserwatyzm teologia polityczna katolicyzm Schmitt Strauss Hobbes
Celem tej książki jest przeanalizowanie jednej z przyczyn zmierzchu/emancypacji jaką jest rozdział wiary i rozumu, a może nie tyle samej przyczyny, co uwidaczniania się jej skutków w obrębie refleksji konserwatywnej w XX wieku. Nie ma żadnych wątpliwości, że kryzys Zachodu objawia się także w filozofii politycznej konserwatyzmu, mimo że sama idea konserwatyzmu jest reakcją na kryzys Zachodu, którego politycznym wyrazem są kolejne rewolucje od roku 1789. Ale sami konserwatyści także ulegali i ulegają w pewien sposób ideom, które zwalczają – jak mawiał Joseph de Maistre, „we wszystkich rewolucjach, najlepsze głowy, nienawidzące ducha rewolucyjnego są tym niemniej mniej lub więcej nim przesiąknięte, choć o tym nie wiedzą”.
Problem rozumu i wiary został omówiony na podstawie najwybitniejszych myślicieli konserwatywnych XX wieku: Carla Schmitta, Leo Straussa, Erica Voegelina, Nicolasa Gómeza Davili, Charlesa Maurrasa.
Jestem Rzymianinem, ponieważ Rzym, od konsula Mariusza i boskiego Juliusza aż po Teodozjusza, zarysował pierwokształt mojej Francji. Jestem ...
RozwińJestem Rzymianinem w tej mierze w jakiej czuję się człowiekiem: zwierzęciem, które zbudowało miasta i Państwa, nie zaś jakimś podgryzaczem k...
Rozwiń
Doskonała lektura!
Doskonała lektura!
Pokaż mimo toBardzo dobra książka ukazująca napięcie pomiędzy fideizmem a racjonalizmem wewnątrz konserwatyzmu. Autor ukazał ten problem analizując poglądy dwóch wybitnych filozofów Carla Schmitta i Leo Straussa. Pracę uzupełniają teksty poświęcone Maurrasowi i Voegilinowi - obaj nie są zbyt znani w Polsce i na swój sposób wyłamują się z podziału przedstawionego na samym początku książki.
Pokaż mimo toBardzo dobra książka, lecz nie wyczerpuje do końca tematu jaki stara przedstawiciel prof Wielomski w popełnionej pracy.