Genialni. Lwowska szkoła matematyczna

- biografia, autobiografia, pamiętnik
- 2014-11-07
- 2014-11-07
Stefan Banach, Hugo Steinhaus, Stanisław Ulam, Stanisław Mazur, Antoni Łomnicki i wielu innych uczonych tworzyło w latach międzywojennych tzw. lwowską szkołę matematyczną. Współpracując ze sobą, bądź rywalizując, przeciwstawiając matematykom z Warszawy i Krakowa, dokonali wielu odkryć, zdobyli sławę, zaszczyty i zrobili międzynarodowe kariery wykładowców, a Ulam został współtwórcą pierwszej bomby atomowej. Ich burzliwe losy, osiągnięcia, kariery naukowe i pozanaukowe, dramatyczne dzieje kończące się w wielu przypadkach śmiercią od kul hitlerowskich okupantów, opisuje Urbanek na tle zmieniającego się życia politycznego i kulturalnego Polski w czasie dwudziestolecia międzywojennego, w trakcie i po II wojnie światowej.
Kup Genialni. Lwowska szkoła matematyczna w ulubionej księgarni
Oceny książki Genialni. Lwowska szkoła matematyczna
2822 użytkowników ma tytuł Genialni. Lwowska szkoła matematyczna na półkach głównych- Przeczytane 1 392
- Chcę przeczytać 1 362
- Biografie 31
- Historia 26
- 2019 17
- 2018 15

OPINIE i DYSKUSJE o książce Genialni. Lwowska szkoła matematyczna
Bardzo ciekawa biografia/historia wybitnych polskich matematyków - Banacha, Ulama i kilku innych może mniej znanych ale również zasłużonych. Jako naukowca pracującego w Polsce ciekawi mnie czy obecnie mogłaby powstać podobna grupa jak lwowscy matematycy i czy możliwa byłaby taka historia jak Banacha, który zdobył doktorat i kolejne stopnie naukowe choć nie skończył studiów.
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toMatematyka nie;)))
Biografie matematyków (zwłaszcza w ujęciu Mariusza Urbanka) tak. Bardzo tak!
Matematyka nie;)))
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBiografie matematyków (zwłaszcza w ujęciu Mariusza Urbanka) tak. Bardzo tak!
To fascynująca i bardzo przystępnie napisana opowieść o wybitnych matematykach przedwojennego Lwowa. Autor z dużą swobodą łączy historię nauki z barwnymi biografiami ludzi stojących za wielkimi odkryciami. Nawet trudne zagadnienia matematyczne są tu podane lekko i zrozumiale. Ważnym tłem książki jest dramatyczna historia miasta i epoki, która nadaje całości głębi. To znakomita lektura nie tylko dla miłośników matematyki, ale także dla fanów dobrej literatury faktu.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toBardzo ciekawa historia naukowców skupionych w lwowskiej szkole matematycznej. Autor opowiada ich biografie lekko, z dużą ilością anegdot. Nie trzeba mieć żadnej wiedzy matematycznej, żeby czerpać przyjemność z tej książki. Jednak ma to również drugą stronę - praktycznie nic nie jest powiedziane o samych odkryciach naszych matematyków, ani ich znaczenia dla świata nauki (wywiad na końcu książki nieco zapełnia tę lukę, ale jednak czułem niedosyt).
Podczas czytania może się też pojawić uczucie żalu, że taki potencjał naukowy został zniszczony przez wojnę, nazistów, komunistów i nasze rodzime, faszystowskie bydło.
Bardzo ciekawa historia naukowców skupionych w lwowskiej szkole matematycznej. Autor opowiada ich biografie lekko, z dużą ilością anegdot. Nie trzeba mieć żadnej wiedzy matematycznej, żeby czerpać przyjemność z tej książki. Jednak ma to również drugą stronę - praktycznie nic nie jest powiedziane o samych odkryciach naszych matematyków, ani ich znaczenia dla świata nauki...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toStefan Banach, Hugo Steinhaus, Stanisław Ulam czy Stanisław Mazur to nazwiska, które nie tylko miłośnikom nauk ścisłych natychmiast skojarzą się z jednym słowem - matematyka. Mariusz Urbanek opisuje ich losy i kariery, zachowując chronologię przedstawianych wydarzeń.
Książka zawiera wiele anegdot i smaczków z życia matematyków. Opisuje ich długie dyskusje, burze mózgów przy kawiarnianym stoliku i przyjaźnie zrodzone w tej atmosferze. Ich niespotykany głód wiedzy, ogromny entuzjazm oraz błyskotliwość budzą współcześnie wielki podziw, podobnie jak powoli odchodząca w zapomnienie sztuka prowadzenia inspirujących rozmów.
Choć chronologiczna, lecz nieco chaotyczna konstrukcja oraz przeplatanie życiorysów matematyków mogą początkowo wywoływać zagubienie, to ostatecznie okazują się być atutem książki. Z każdą bowiem stroną bohaterowie stają się czytelnikowi bliżsi, a taka forma pozwala śledzić ich losy równolegle, ukazując szeroki kontekst epoki.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka zawiera wiele anegdot i smaczków z życia matematyków. Opisuje ich długie dyskusje, burze mózgów...
Genialna
Genialna
Oznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKsiążka-hołd. Zasłużony. Kupiłam na prezent, ale najpierw musiałam przeczytać. Nie wiedziałam czego się spodziewać, a wciągnęła mnie bez reszty. Świetnie napisana. Lekko, poruszająco i nostalgicznie. O niezwykłych ludziach, niespokojnych czasach, o tworzeniu w matematyce, o życiu nią i dla niej. Jak o sztuce! Cudownie się czytało. Bez dwóch zdań sięgnę po książki tego autora niezależnie od tematu. Skoro przekonał mnie, matematycznego ateistę, że matematyka to sztuka, to potrafi wszystko.
Książka-hołd. Zasłużony. Kupiłam na prezent, ale najpierw musiałam przeczytać. Nie wiedziałam czego się spodziewać, a wciągnęła mnie bez reszty. Świetnie napisana. Lekko, poruszająco i nostalgicznie. O niezwykłych ludziach, niespokojnych czasach, o tworzeniu w matematyce, o życiu nią i dla niej. Jak o sztuce! Cudownie się czytało. Bez dwóch zdań sięgnę po książki tego...
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toKtóż by nie chciał usiąść w lwowskiej kawiarni w towarzystwie wybitnych umysłów przy lampce koniaku i porozmyślać o mniej lub bardziej abstrakcyjnych zagadnieniach, mając z tyłu głowy, że nagrodą za poprawne rozwiązanie problematu może być np. gęś? W świecie bez pokus i rozpraszaczy dzisiejszego świata, ale za to być może z ciągłym strachem i niepewnością...
To inspirująca książka w dużej mierze historyczna, z wyjątkowymi rodakami na pierwszym planie, ich geniuszem i miłością do nauki, ale także z bolączkami politycznymi i wojennymi. Zawsze mnie to porusza, że czasy nie tak odległe, a zmieniło się wszystko: ustrój, kultura, granice, mentalność, możliwości, chęci.
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toTo inspirująca...
Ach, gdzie ci mężczyźni genialni tacy? Bez studiów, a z doktoratami, sławni na cały świat nie za dyplomy, a za wybitne osiągnięcia. Wielcy matematycy recytujący z pamięci dzieła literackie. Fascynująca opowieść o Polakach z dawnego świata, który zginął bezpowrotnie wraz II wojną światową. Autor sprawnie przeplata opisy losów poszczególnych najważniejszych lwowskich uczonych takich jak Stefan Banach, Stanisław Ulam, Stanisław Mazur, Hugo Steinhaus, czy inni, którzy znali się, szanowali, wspierali i razem dokonywali wielkich matematycznych odkryć. Autor tworzy z nich niczym kolaż obraz dawnego lwowskiego świata oraz świata dawnej Polski zmieniający się na przestrzeni lat, pod wpływem wielkiej polityki i II wojny światowej. Książka zajmująca, miejscami zabawna, przede wszystkim wartościowa pod względem historycznym.
Matematycy na pewno odczują dodatkową przyjemność podczas czytania o poszczególnych odkryciach i dokonaniach naukowych lwowskich uczonych, rozumiejąc ich znaczenie dla rozwoju naszej cywilizacji. Książka ta jednak nie jest o matematyce. Jest o genialnych ludziach, którym przyszło żyć w ciekawych czasach
więcejOznaczone jako spoiler Pokaż mimo toRewelacyjna, czyta się ją jak najlepszą powieść. Jak sagę rodzinną. Przepięknie odmalowane tło historyczne. W ogóle całość przepiękna.