Świeca na wietrze

Okładka książki Świeca na wietrze autora T.H. White, 9788375900040
Okładka książki Świeca na wietrze
T.H. White Wydawnictwo: Solaris Cykl: Był sobie raz na zawsze król (tom 4) fantasy, science fiction
Był sobie raz na zawsze król (tom 4)
The Candle in the Wind
2009-01-27
2009-01-27
Jolanta Kozak

Kup Świeca na wietrze w ulubionej księgarnii

Oceny książki Świeca na wietrze

OPINIE i DYSKUSJE o książce Świeca na wietrze

Ciekawe podejście do znanego motywu. Miałam wrażenie, że autor ukazuje mi swoisty przekroj historii Anglii. Opisy są zaskakujące, a akcja ma w sobie coś teatralnego, niewiele postaci rozmawia o swoich planach, o pewnych zdarzeniach dowiadujemy się z opowieści bohaterów. Ciekawie psychologicznie zostały przedstawione postacie, w "nowy", inny sposób, można powiedzieć, że zostaly ukazane z bardziej ludzkie strony. Co do wątków zabawnych to ja ich nie znalazłam w tekscie, ale taka wesja tej historii mi sie spodobała. Jest bardzo osobista, autor probuje uporządkować i zrozumieć pewne sprawy, czasem się plącze lub coś przeinacza, ale całość jest spójna. Planuje poznać cały cykl.

Czwarty tom trzyma poziom i pozwala w pełni zrozumieć, dlaczego cykl White'a zalicza się do najważniejszych renarracji legend arturiańskich. Powieść przesycona jest atmosferą tragizmu, złe ziarna zasiane w poprzednich tomach wydają owoce, a nikczemność Mordreda jest wyjątkowo odrażająca przez mocne zasugerowanie, że to on, a nie Lancelot zabił Gaherisa i Garetha - jednocześnie zaś, mimo nieco zbyt łopatologicznych nawiązań do nazizmu, Mordred nie stacza się nigdy do poziomu kreskówkowego złola jak w niektórych arturiańskich książkach (patrzę na ciebie, Bernardzie Cornwellu z twoim "Nieprzyjacielem Boga". Poza tym jest jeszcze wspaniały, porywczy, wzruszający Gawaine i mały Malory, któremu Artur przekazuje misję przekazania rycerskich ideałów przyszłym pokoleniom. Bardzo zacnie. Ostatni rozdział, w którym zrozpaczony Artur duma nad przyczynami zła i wojny, jest niezmiernie poruszający, ale niestety psuje go końcowa konstatacja, jakoby przyczyną wojen były granice między państwami. Naiwny absurdzik (nawet w świetle tej książki, bo przecież w wojnie wywołanej przez Mordreda wcale nie o granice chodziło),który zapowiada już przegadaną i rozpolitykowaną "Księgę Merlina".

Czwarta część sagi.Miejscami nuży ,brak postaci która można poczuć jako rzeczywistą,momenty które potrafią zapaść w pamięci (wyobrażenie Gwaine jak pisze list) czy szaleństwo Mordreda plus ciekawe rozważania o idei sprawiedliwości.Lektura trochę gorzka i smutna.

Nie ma co tu dużo pisać, część pierwsza i trzecia stanowczo o wiele lepsza niż czwarta.

177 użytkowników ma tytuł Świeca na wietrze na półkach głównych
60 użytkowników ma tytuł Świeca na wietrze na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Świeca na wietrze

Okładka książki Miecz dla króla. Wiedźma z lasu. Ewa Bogucka Pudlis, T.H. White
Miecz dla króla. Wiedźma z lasu. Ewa Bogucka Pudlis, T.H. White
Okładka książki Kroki w nieznane. Almanach fantastyki 2013 Kir Bułyczow, Orson Scott Card, Bradley Denton, James Alan Gardner, John Kessel, Greg Kurzawa, Marc Laidlow, Jonathan Lethem, K.J. Parker, Brandon Sanderson, Michael Swanwick, Karin Tidbeck, Julia Zonis
Okładka książki Lord Demon Jane Lindskold, Roger Zelazny
Lord Demon Jane Lindskold, Roger Zelazny
Okładka książki Miecze i mroczna magia Joe Abercrombie, C.J. Cherryh, Glen Cook, James Enge, Steven Erikson, Greg Keys, Caitlín R. Kiernan, Tim Lebbon, Tanith Lee, Scott Lynch, Garth Nix, K.J. Parker, Michael Shea, Robert Silverberg, Bill Willingham, Gene Wolfe, praca zbiorowa

Cytaty z książki Świeca na wietrze

Dodaj cytat z książki Świeca na wietrze