Drugi Brzeg

Okładka książki Drugi Brzeg autorstwa Michał Gołkowski
Okładka książki Drugi Brzeg autorstwa Michał Gołkowski
Michał Gołkowski Wydawnictwo: Fabryka Słów Cykl: S.T.A.L.K.E.R. (tom 2) Seria: Fabryczna Zona fantasy, science fiction
S.T.A.L.K.E.R. (tom 2)
Fabryczna Zona
2014-04-25
2014-04-25
Kontynuacja przebojowego Ołowianego Świtu

Prypeć – wymarłe miasto-antychryst

Wyścig z czasem w świecie po katastrofie. Stalker Miszka przechodzi na prawy brzeg rzeki – nigdy wcześniej tak daleko nie zabrnął.

Podróż do Serca Zony: Martwe Miasto, Oko Moskwy i czarnobylskie cmentarzysko statków w otoczeniu lasów i bagien.

Naprawdę samotny jesteś tylko w ciemności - wejdź do Zony i poczuj się elementem uniwersum S.T.A.L.K.E.R.

Kup Drugi Brzeg w ulubionej księgarniiPorównywarka z najlepszymi ofertami księgarń W naszej porównywarce znajdziesz książki, e-booki i audiobooki z najpopularniejszych księgarń internetowych. Niektórzy partnerzy przygotowują dla użytkowników naszego serwisu specjalne rabaty, dlatego warto kupować książki przez lubimyczytać.pl. Oferty są prezentowane w trzech kategoriach: „Oferta dnia” (promocje partnerów),„Polecane księgarnie” (sprawdzeni partnerzy handlowi, z którymi współpracujemy na podstawie umów) oraz „Pozostałe”. W każdej kategorii kolejność prezentacji zależy od ceny produktu przekazanej przez księgarnie lub dostawcę porównywarki. Lubimyczytać.pl nie prowadzi sprzedaży i nie uczestniczy w procesie zakupowym po przekierowaniu na stronę sklepu. Mimo że dokładamy starań, aby wszystkie linki i informacje były aktualne, nie mamy wpływu na ewentualne nieścisłości cenowe, błędne przekierowania lub zmiany w ofertach księgarni. Jeśli zauważysz nieprawidłowość, prosimy o zgłoszenie jej na adres: admin@lubimyczytac.pl. Dzięki Twojej informacji możemy jeszcze lepiej dbać o jakość działania naszej porównywarki.

Oficjalne recenzje książki Drugi Brzeg i

Opinia społeczności książki Drugi Brzegi

Książki 2210 Opinie 1479

Oceny książki Drugi Brzeg

OPINIE i DYSKUSJE o książce Drugi Brzeg

Ołowiany świt to to nie jest ale godna kontynuacja

Ołowiany świt to to nie jest ale godna kontynuacja

Fajne czytadło. Serio nic więcej, poprawne,fajne, przyjemne. Niczego nie urywa.

Fajne czytadło. Serio nic więcej, poprawne,fajne, przyjemne. Niczego nie urywa.

Mam mieszane uczucia co do tej pozycji. Z jednej strony klimat z "Ołowianego Świtu" utrzymany. Mamy zawsze groźną, nieprzewidywalną zonę i (zazwyczaj) samotnego, ostrożnego, przesądnego stalkera gotowego na prawie wszystko. Miś stara się rozwiązać kwestię nękających go wizji, doprowadzających go do szaleństwa.

Wszystko to pięknie, nawet się dzieje, ale zarazem sekwencje w tej książce wydawały się tragicznie powtarzalne. Zamiast nas zaskakiwać, książka przeważnie faszerowała nas większą ilością tego samego. Tutaj wydaje mi się, że nie zadziałała po prostu formuła powieści - o wiele lepiej sprawdzała się forma epizodyczna, opowiadań z "Ołowianego Świtu", gdzie, choć tworzyły spójną całość, to jednak poszczególne fragmenty porywały bardziej, niż w "Drugim Brzegu" całość.

Ostatecznie też nie jestem fanem pierwszoosobowej narracji, którą tutaj Gołkowski stosuje. Wydaje mi się, że w "Ołowianym Świcie" była mniej irytująca niż tutaj. Miś mówi i myśli w sposób, jaki nie mówi i nie myśli NIKT. Według mnie przesadnie kwiecisty język, pełen niepotrzebnych technicznych informacji i specyfikacji to po prostu przerost formy nad treścią. Ciągłe powtórzenia też nie pomagają. Gdyby język był zwięzły, a autora nie ponosiło ciągle z technikaliami, książka byłaby o wiele krótsza, tak, ale nie wydawałaby się też tak nienaturalnie przeciągnięta. Sekwencji skradania się pomiędzy anomaliami po prostu nie da się policzyć, a za piątym i każdym kolejnym razem już nudzi, tak samo jak biadolenie głównego bohatera. Stąd ocena taka a nie inna.

Wszystko to pięknie, nawet się dzieje, ale zarazem sekwencje w...

2649 użytkowników ma tytuł Drugi Brzeg na półkach głównych
714 użytkowników ma tytuł Drugi Brzeg na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Drugi Brzeg

Michał Gołkowski
Książka Michała Gołkowskiego "Stalowe Szczury: Błoto" została nominowana w Plebiscycie Książka Roku 2015 lubimyczytać.pl w kategorii Fantastyka, fantasy. Zodiakalnie, patologiczny Wodnik z roku Stanu Wojennego. Wbrew pozorom samotnik, mizantrop i introwertyk. Z wykształcenia lingwista, z zamiłowania historyk wojskowości, z zawodu na co dzień tłumacz kabinowy ang-pol-ros. Obecnie stalker. Czarnobylem zafascynowany, odkąd tylko dowiedział się, po co brał wiosną ’86 ten niedobry proszek w kapsułkach z opłatka. Swoje związki ze Wschodem i stosunek do słowiańskości określa jako typowy love-hate relationship. Od zawsze rozerwany pomiędzy Skansenem w Łowiczu a Muzeum Wojska Polskiego w Warszawie, osiadł w końcu pod lasem niedaleko Sochaczewa.

Sztywny Michał Gołkowski
Sztywny
Michał Gołkowski
Przeciwieństwo Miszy z „Ołowianego świtu”? Pewnie tak można najtrafniej opisać Sztywnego. Sztywny to antybohater i bandyta w czystej postaci. Robi interesy z gangsterami, imprezuje z kumplami-chuliganami, ma kontakty z kobietami „fachu pokrewnego miłości”, nie stroni od narkotyków. Bijatyki? Codzienność. A wszystko to w prymitywnym, wulgarnym świecie poskomunistycznego blokowiska, gdzie lojalność i współczucie to rzadkość. Sceny łóżkowe są obecne, i dobrze, ale bez przesadnej szczegółowości – autor zachował złoty środek. Mimo, że Sztywny jest zwykłym zbirem, popełnia okropne błędy życiowe i przez większość czasu próżno szukać u niego jakichkolwiek przejawów wyższych uczuć, jakoś ciężko mi go nie lubić. To po prostu ten bohater, który dziwnym trafem przypadł mi do gustu od pierwszych stron książki, nawet jeśli totalnie nie zgadzam się z jego decyzjami i wartościami (o ile o jakichkolwiek można mówić). Chociaż dużo bliżej mi do Miszy, Sztywny ma w moim sercu swoje własne miejsce i, cholera, trochę mu nawet współczuję. Jak zwykle Gołkowski mistrzowsko buduje styl i klimat. Opisy są tak plastyczne, że scena sama staje przed oczami czytelnika. Sceny akcji czyta się szybko i wciągająco, a humor, choć specyficzny, idealnie wpisuje się w klimat książki. Wulgaryzmy, na które niektórzy narzekają, w mojej ocenie świetnie oddają środowisko, w którym obraca się Sztywny. To nie jest szkółka niedzielna ani kółko literackie – to prawdziwy kryminalny półświatek, bez upiększeń.
Valkyrja1024 - awatar Valkyrja1024
Za horyzont Andriej Djakow
Za horyzont
Andriej Djakow
Czekałem długo na ostatnią część przygód Gleba i Tarana, kończąc część drugą wydawało mi się, że ostatnia część aż zmiażdży czytelnika, już na pierwszych stronach trzeciej części przygód zaczyna się dużo dziać dzięki czemu czytelnik szybko wchodzi w świat bohaterów i nie może doczekać się co będzie dalej, niestety to tylko pierwsze wrażenie i według mnie Diakow trochę zawiódł. Zanim zacznę narzekać na wszystkie rzeczy, które nie spodobały mi się, w trzeciej części trzeba powiedzieć, że książka sama w sobie nie jest zła, niestety biorąc pod uwagę postęp autora między stworzeniem I i II części przygód Gleba i Tarana, można było spodziewać się, że III będzie czymś znacznie więcej, niestety według mojej opinii autor poszedł na łatwiznę pomimo pola do popisu, które przed sobą otworzył. Trzeba natomiast oddać honor autorowi za to, że nie zepsuł zakończenia, osobiście bardzo mi się spodobało i godnie zakończyło całą trylogię. Tym polem do popisu jest otwarta przestrzeń po, której bohaterowie się poruszają, większa część powieści znajduje się w świecie mutantów, który jak dla mnie w przeciwieństwie do poprzednich części nie był już tak groźny jak wcześniej tak jakby wraz ze zwiększeniem skali podróży i przestrzeni na której dzieje się akcja, liczba potworów i zagrożeń zmalała dość mocno, rozczarował mnie bo pozostał pewien niedosyt po zakończeniu czytania, trochę zbyt ludzki pozostał dla mnie ten świat, który podobno przejęły mutanty. Kolejnym minusem są historie poszczególnych wątków, tutaj Diakow według mnie w pewnym sensie skopiował pierwszą część opowieści, ale to może tylko moje zdanie, a jeden wątek aż za bardzo nagiął i przeciągnął po całości, nawet jak na fakt, że jest to książka postapokaliptyczna, w pewnym momencie można stwierdzić "co jeszcze?!". Pomimo wszystkich wad Diakow godnie zakończył stworzoną przez siebie trylogie, a losy które spotkały bohaterów były ciekawe, pełne napięcia i trudno było odstawić książkę na bok.
spalonySzlak - awatar spalonySzlak

Cytaty z książki Drugi Brzeg

- Dzięki za lekcję - zwracam się do milczącej Zony. - Przyjąłem, zrozumiałem, przepraszam.

Michał Gołkowski Drugi Brzeg Zobacz więcej

...To tylko ślepa agresja, złudne poczucie władzy, jakie daje nam możliwość ZNISZCZENIA czegoś - bo taka jest prawda, że kontrolujemy to, co możemy zniszczyć. Możecie, tu i teraz, zniszczyć "wasz" dom? Możecie? To zróbcie to, a dopiero uwierzę, że jest WASZ, że kontrolujecie go niepodzielnie. Władza to zdolność zniszczenia, i dlatego lubimy głowice jądrowe - bo dają nam WŁADZĘ nad światem, który rzekomo możemy zniszczyć. Władza to łaskawe powstrzymanie się od niszczenia, i dlatego udajemy, że obchodzą nas gatunki zagrożone - bo NIE ZABIJAJĄC ich, myślimy, że mamy nad nimi WŁADZĘ. I dlatego ludzi na Dużej Ziemi przeraża Zona - bo nie mogą Jej nic zrobić, a więc nie mają nad Nią żadnej kontroli. I dobrze.

Rozwiń
Michał Gołkowski Drugi Brzeg Zobacz więcej

...Wiesz ty, co stalkerów zabija? Nic ich nie zabija, sami oni giną. "Przypadek" to inna nazwa braku wyobraźni, "mutanty" to głupia ciekawość i pewność siebie, "anomalie" to pośpiech i nieostrożność.

Rozwiń

Video