Krüger. Szakal

Okładka książki Krüger. Szakal autora Marcin Ciszewski, 9788324026081
Okładka książki Krüger. Szakal
Marcin Ciszewski Wydawnictwo: Znak Literanova Cykl: Willhelm Krüger (tom 1) kryminał, sensacja, thriller
kryminał, sensacja, thriller

Pokerowe rozdanie Marcina Ciszewskiego

73 104 21

Oceny książki Krüger. Szakal

OPINIE i DYSKUSJE o książce Krüger. Szakal

Choć Marcin Ciszewski to chyba obecnie mój ulubiony polski autor, do jego nowej serii zabierałem się niemrawo licząc na kontynuacje cyklu meteo. Przypadek sprawił, że po "Krugera" jednak sięgnąłem i absolutnie nie żałuję.

Dostajemy tu wszystkie charakterystyczne cechy autora: wartą akcję, ciekawe postaci oraz głęboki research historyczno-militarny podany w przystępny sposób.

Po zakończeniu widać, że Ciszewski planuje napisać przynajmniej kilka książek o przygodach Krugera. To dobrze, bo choć potencjał głównego bohatera nie został póki co w pelni wykorzystany - zwłaszcza na tle Szumskiego czy Kolcowa - to jednak intryga mocno mnie wciągnęła.

Ciekawym motywem jest osadzenie akcji podczas polsko-ukraińskich walk o Lwów. Słowem, z lekturą kolejnych części długo zwlekał nie będę. :)

Z początku całkiem nieźle. Ale później wszystko się rozmywa....
Jedyne to co wciąga to wątek walki o Lwów

Z początku całkiem nieźle. Ale później wszystko się rozmywa....
Jedyne to co wciąga to wątek walki o Lwów

Sięgacie czasami po wznowienia?

Jesień 1918 roku.
Wilhelm Krüger ma osiemnaście lat i jest utalentowanym artystą... złodziejem. Świetnie strzela, nigdy nie waha się przed użyciem broni i mistrzowsko okrada banki.
Jednocześnie Krüger jest synem Niemca i Żydówki, mówiącym po ukraińsku i niemiecku, ale myślącym po polsku.

Autor tworzy fabułę z niezwykłą dbałością o detale i szczegóły. Lwów, w którym toczy się akcja, jest miastem różnorodnym. Jako że przenikają się w nim wpływy polskie, ukraińskie, austriackie i żydowskie, jest też areną nieustannych konfliktów.
Ta właśnie różnorodność sprawia, że króluje chaos i niepewność.

"Krüger. Szakal" to rewelacyjny thriller historyczny, w którym nie brakuje zuchwałych napadów, pościgów, ucieczek, a zwroty akcji utrzymują czytelnika w ciągłym napięciu. Jednak najlepsze w powieści jest to drugie dno.
Autor snuje opowieść o człowieku, który musi się odnaleźć w świecie bez zasad.
To, że tożsamość Wilhelma nie jest jednoznaczna sprawia, że cały czas szuka on swojego miejsca.
Czy w czasach chaosu możliwy jest wybór między dobrem a złem? A może ta granica jest już tak rozmyta, że nie trzeba obawiać się o własne sumienie?

Bohater nie jest krystaliczny. Kradnie, oszukuje, manipuluje, zabija, ale czy w świecie chaosu i rozpadu państw, w czasie wojny, lub tuż po niej można zachować moralność?

To było moje pierwsze spotkanie z twórczością autora i jak najbardziej udane. Z niecierpliwością czekam na kolejny tom.

Sięgacie czasami po wznowienia?

Jesień 1918 roku.

Autor tworzy fabułę z niezwykłą dbałością o detale i...

1642 użytkowników ma tytuł Krüger. Szakal na półkach głównych
242 użytkowników ma tytuł Krüger. Szakal na półkach dodatkowych

Tagi i tematy do książki Krüger. Szakal

Marcin Ciszewski
Marcin Ciszewski
Jeden z najciekawszych autorów książek sensacyjnych w Polsce. Absolwent historii Uniwersytetu Warszawskiego. Mimo że nie zajmuje się historią zawodowo, pasjonuje go okres II wojny światowej. Jeden z najciekawszych autorów ostatnich lat, jedyny pisarz tworzący świetną sensację w polskich realiach. Uprawiał wyczynowo narciarstwo alpejskie oraz trenował sztuki walki. Oprócz czterech książek ma na koncie także dwie płyty długogrające. Planuje skomponować muzykę do filmu, być może będzie to ekranizacja jednej z jego powieści.

Cytaty z książki Krüger. Szakal

Marcin Ciszewski Krüger. Szakal Zobacz więcej